Антибіотики і пиво: сумісність та наслідки

Пиво – найулюбленіше хмільний напій. Величезна кількість людей періодично розслабляються за допомогою цього освіжаючої пінної рідини. Активна яскрава реклама тільки сприяє зростанню популярності хмелю. Але виробники, охоче і докладно описують усі привабливі сторони бурштинової рідини, вміло приховують і негативні наслідки пивного пристрасті.

А, між іншим, пиво викликає швидку залежність, гормональні складові, що входять до складу хмелю, негативним чином позначаються на жіночому, так і чоловічому здоров’ї. На жаль, пиво у переважної більшості людей не асоціюється з небезпекою. Тому більшість людей навіть не замислюються про те, чи можна пити пиво при прийомі антибіотиків. А таке сусідство вкрай небажано.

Суть лікування антибіотичними препаратами

Сумісність антибіотиків і пива багато в чому обумовлюється принципом дії подібних ліків в організмі. Важлива особливість медикаментів антибіотичної ряду полягає в їх активних компонентах.

Вхідні до складу антибіотиків агресивні складові працюють на пригнічення росту і купірування розвитку патогенної мікрофлори, що викликає численні інфекційні захворювання.

Причому цей вплив не відбувається одномоментно, а розвивається поступово, протягом певної кількості часу. Саме тому в кожного представника антибіотичною групи ліків є власна дозування, план прийому кошти і тривалість курсу лікування.

Навіть при помітному поліпшенні стану хворого, забороняється самовільно припиняти призначений лікарем терапевтичний курс. В іншому випадку віруси набувають імунітету до чинного ліків, що провокує розвиток важкого рецидиву або ускладнень хвороби. А даний антибіотик стає марним.

У цьому випадку доводиться переходити на більш потужні і агресивні антибіотичні препарати. Що також тільки погіршує стан і без того ослаблений хворобою організму. Та й побічні ефекти і реакції людини на ліки стають більш непередбачуваними і яскраво вираженими.

Розглянемо пивні складові

Пиво є натуральним напоєм, що містить безліч природних (природних) сполук. Дані складові надходять в хмільний напій при технологічному процесі ферментації рослинної сировини. Розібравши пиво на складові, побачимо, що бурштиновий хмільний напій складається з:

  • вуглеводів 1-3%;
  • етилового спирту 2-6%;
  • очищеної води 90-93%;
  • азотистих речовин 0,1—0,6%.

Вуглеводи, що складаються з декстрину, займають близько 73-84%, решта 27-16% йдуть на прості цукри (фруктоза, сахароза і глюкоза). Лише 3-7% вуглеводів, що входять в пивній складу, є фрагментами полісахаридів і пектинів.

Важливою особливістю пива є факт, що етиловий спирт, що входить до складу хмелю, не володіє яскраво вираженими дегидратируются властивостями (не призводить до розвитку зневоднення).

Адже більшу частину хмільний рідини займає вода. Завдяки таким фактом померти від передозування пива (на відміну від горілки) не вийде. Крім етилового, при бродінні в пиві утворюється і ряд інших спиртів:

  • аміловий;
  • бутиловий;
  • пропіловий.

У поєднанні даних спиртових сполук і складних ефірів пивна рідину і набуває свій трохи терпкий і вабливий аромат з пізнаваним смаком. Загальний вміст вищих спиртних речовин в пиві варіюється в кількості 55-110 мг/л.

Можна пити пиво, коли п’єш антибіотики

Так як хмельный напій містить в собі якийсь відсоток етилового спирту, шанувальники бурштинової рідини рідко вживають його в обмеженій кількості. Рахунок випитого хмелю розраховується на літри. Відповідно, концентрація етанолу в крові любителя хмелю досягає значних розмірів.

Сусідство антибіотика і спирту

Проведені численні дослідження доводять, що одночасне (навіть невелике) кількість алкоголю і антибіотичних препаратів діє наступним чином:

  1. Різко послаблює лікарський ефект антибіотиків.
  2. Купірує процеси розпаду і виведення лікарських складових з людського організму.
  3. Негативно впливає на роботу печінки. Саме цей орган працює на очищення тіла від всіх продуктів розпаду. Печінкові проблеми призводять до розвитку сильної інтоксикації організму.

Легковажне ставлення до лікарським попереджень і заборонам призводить до прояву всієї неприємної симптоматики, притаманною отруєння. Нудота, блювання, сильний головний біль, слабкість, запаморочення. А у важких випадках і летальний результат з-за зупинки серцевої і дихальної діяльності.

Які антибіотики найбільш небезпечні

Одночасний прийом антибіотиків і пивного узливання категорично неприпустимий. Після закінчення курсу лікування агресивними медикаментами повинно пройти не менше 3-4 доби. Цього часу достатньо для повного виведення з організму продуктів розпаду антибіотика.

Є деякі ліки антибіотичної ряду, які відрізняються найбільш потужним і агресивним впливом на організм. Їх в першу чергу категорично забороняється приймати одночасно з пивом (і іншим алкогемістких напоєм). Це:

  • Нізорал;
  • Бісептол;
  • Кетоконазол;
  • Тримоксазол;
  • Фуразолідон;
  • Дисульфірам;
  • Левоміцетин;
  • Метронідазол;
  • антибіотики групи цефалоспоринів.

Чи можна пити безалкогольне пиво з антибіотиками

Популярна і улюблена багатьма безалкогольне пиво містить менший відсоток алкоголю, але за смаком абсолютно не поступається своїм пивним побратимам. Але і цей напій категорично забороняється вживати одночасно з антибіотиками.

Поширена думка про незамінності і нешкідливості безалкогольного пива є глибокою помилкою.

Слід знати і пам’ятати, що не існує ще в природі пива, яке абсолютно не містить в собі алкоголю. В вважається безалкогольному хмелі етиловий спирт також є, правда в невеликій кількості (всього 0,5—2,5%). Саме з-за цього факту антибіотики і безалкогольне пиво несумісні.

Що чекає при одночасному прийомі антибіотика і пива

Якщо знехтувати даними рекомендаціями і насолодитися пивом під час проходження курсу антибактеріальної терапії, результатом стане повна інтоксикація організму. Які сумні наслідки очікують легковажну особу:

  • скачки тиску;
  • розвиток депресій;
  • апатичний стан;
  • порушення роботи ЦНС;
  • дисбаланс в роботі ШЛУНКОВО-кишкового тракту;
  • анормальна сонливість;
  • сильний озноб і лихоманка;
  • сплутаність і втрата свідомості;
  • поява внутрішніх кровотеч;
  • нудота і нестримна, тривала блювота;
  • проблеми в роботі серця (аритмія, тахікардія).

При цьому також слід враховувати індивідуальні реакції організму. Тут багато чого залежить від віку, вихідного стану внутрішніх органів, сили імунної системи людини і наявність хронічних захворювань.

Після одночасного прийому пива з антибіотиками, наслідки цього легковажного кроку можуть проявитися вже через 7-8 хвилин. На повне відновлення отруєного організму і повернути до нормального самопочуття потрібно затратити (в кращому випадку) близько 10-12 діб.

Тому не ризикуйте і відмовтеся від хмільного ароматного напою на весь курс лікування антибіотиками. А після прийняття останньої дози, зачекайте не менше 3-4 доби. Зверніть увагу, що пиво можна пити і до початку лікування, у термін 1,5—2 доби. Бережіть своє здоров’я!

За темою:  Можна Амоксиклав з алкоголем

MAXCACHE: 0.38MB/0.00927 sec