Яке пиво корисніше темне або світле

Пиво – улюблений багатьма хмільний напій, радує безліччю сортів і підвидів. Щорічно виробники випускають все нові бурштинові різновиди. Всі типи різні за смаковими якостями, нюансам технологічних процесів і складом. І, звичайно, кожен пивний сорт володіє різним впливом на людський організм.

Щоб не потонути у величезній різноманітності пива, цей напій можна умовно класифікувати на два види: темне і світле. А чим відрізняється темне пиво від світлого, який хміль є найбільш ефективним? Це досить актуальне і цікаве питання, з яким треба обов’язково розібратися.

Різниця світлого і темного пива

Хміль світлих відтінків за заявленим стандартам якості повинен мати золотистим відтінком і бути прозорим. А ось для темного його побратима обмежень у цьому плані не встановлюють. Такі сорти можуть мати як светловатым забарвленням, так і насиченим, майже чорним. Є відмінності і за смаком:

  1. Темне славиться солодкуватий, дуже приємним присмаком з явним відчуттям солоду, але яскравою гірчинки воно не має.
  2. Світле солодковим післясмаком не славиться і, в переважній більшості випадків, не має і яскраво оформленого смаку.

Помічено, що хміль світлих відтінків чудово втамовує спрагу, а ось темне крім спраги також здатний купірувати і голод.

Технологічні нюанси

Будь пивний напій має у своєму складі солод, дріжджі, чисту воду і хміль. При вивченні виготовлення світлого/темного елю слід докладніше вивчити нюанси, пов’язані саме з включенням до складу хмелю/солоду. Що це?

  • хміль – олійна культура, в пивоварінні використовують його плоди-шишечки;
  • солодом називають зерно, піддане спеціальній обробці.

Свій славетний темнуватий і насичене забарвлення, а також карамельний присмак темне пиво зобов’язана саме солоду. Перед приготуванням цього виду хмелю зерна піддають обжарке. А ось при виготовленні світлого ячмінні зерна не прожариваются, в цьому і полягає технологічне відміну світлого пива від темного.

Цінність енергетичного плану

Питанням калорійності і харчової цінності пива впритул займалися іспанські вчені. У 2011 їх силами було проведено масштабне вивчення більш 50 пивних різновидів. Метою дослідників стояло визначення, яке пиво корисніше: темне або світле по калорійності. Фахівці зробили один важливий висновок.

Виявляється, що хміль темних забарвлень володіє великою концентрацією в своєму складі одного надзвичайно важливого для людського здоров’я хімічного елемента – заліза. Отже, темне пиво здатне допомогти страждаючому анемією (недоліком у крові гемоглобіну).

У добу рекомендується вживати пиво в кількості не більше 700 мл (для жінок 500 мл). Збільшення дози призводить до появи різних патологій, підвищеного навантаження на нирки/печінка і проблем в роботі внутрішніх органів.

Але дана і дуже корисна особливість додає темного елю і калорійності. Тому, відповідаючи на питання, яке пиво краще світле або темне, слід визначитися з наявними ситуаціями:

  1. Хочете зберегти струнку фігуру? Віддавайте перевагу хміль світлого вигляду.
  2. Хочете поліпшити самопочуття в плані нестачі заліза? Розслабляйтеся з допомогою темного елю.

Хміль насичених темних забарвлень дуже люблять використовувати провідні кулінари. Але головним чином його радять пити людям, які бажають зняти тривогу, хвилювання, прибрати напруженість. І, звичайно, випробувати насолоду від оригінальності смаку.

Користь темного пива

Крім підвищеного вмісту вільного заліза, хміль темних видів володіє і рядом інших, не менш цілющих якостей. Дані висновки отримали після низки проведених досліджень, вони вже доведені. Отже, яку користь може принести темний ель?

Мало жиру. Цей напій не містить жиру. Калорійність темного елю становить 49 ккал на 100 мл рідини. Білків темний хміль має 0,33 г, а вуглеводів 5,72 р. Також у складі практично не виявляється кофеїн і шкідливі нітрати.

Багатий склад. Темний ель володіє великою кількістю різних корисних мінералів, мікро — і макроелементів, вітамінів (особливо групи В).

Доведено, що при вживанні продуктів з високим вмістом вітаміну В6 значно зменшується ризик виникнення різних проблем з роботою серця.

Відновлення апетиту. Це особливо актуально людям, які страждають даною проблемою. В цьому випадку рекомендовано за півгодини до їжі пити темне пиво в кількості 150 мл Головне – не переборщити!

Цілительство. Народні знахарі особливо рекомендують темний ель як цілющого напою. На їхню думку, лікуючи грип і різні простудні інфекції, в добу слід приймати по 25-30 мл темного елю 2-3 рази. Також варто зробити і при лікуванні ангіни і сечокам’яної хвороби. За словами цілителів, таке приємне доповнення до лікування прискорює процеси одужання.

А наявність в темному хмелі великої кількості флавоноїдів робить цей напій непоганим профілактичним засобом від розвитку онкології. Зокрема, ці речовини знижують запальні процеси і зменшують ризик розвитку раку товстої кишки і простати. Темний ель також працює на зниження рівня холестерину.

Жіноче здоров’я. А ви знаєте, чим корисно темне пиво для жінок? Темно-бурштиновий ель благотворно позначається на нервовій і психічне здоров’я представниць слабкої статі. А у жінок похилого віку дане спиртне покращує розумові здібності.

Доведено, що помірне споживання пива темного відтінку добре знімає нервову напругу і купірує стресові стани.

Користь пива світлого

Як вже було сказано, у світлих сортів хмелю менший відсоток калорійності, тому саме його рекомендують тим, хто не хоче втратити стрункість фігури. Природно, вживаючи його в невеликих кількостях. Чим може бути корисний ель світлих сортів? Дане пиво:

  • чистить судини;
  • знижує тиск;
  • заспокоює подразнення, знімає нервозність;
  • сприяє регенерації шлункової слизової оболонки;
  • усуває больові імпульси завдяки вхідним до складу екстрактивних речовин;
  • світлий ель здатний попереджати розвиток численних серцевих захворювань;
  • дріжджі, що застосовуються у виробництві пива світлих сортів, надають сприятливий ефект при вугрової висипки.

Не можна не відзначити, що пиво світлого забарвлення багата на антиоксиданти. За рахунок даних речовин ель може стати корисним у профілактиці розвитку туберкульозу. І саме світлого пива виходять прекрасні маски для обличчя та волосся.

Шкідливі показники

Кажучи про пиво світлого або темного сорту, не варто забувати і про те, що до складу обох спиртних напоїв входить етиловий спирт. Тому дуже важливо намагатися не перевищити безпечну для здоров’я дозу пива. Якщо прийняти дане спиртне в занадто великій кількості, людині доведеться зіткнутися з:

  • задишкою;
  • тахікардією;
  • тремором рук;
  • головним болем;
  • підвищеною дратівливістю.

У любителя і шанувальника пива дуже великий шанс заробити собі пивний алкоголізм. Причому цю залежність може викликати будь-ель, незалежно від кольору. Також у деяких людей пиво здатне спровокувати алергічні реакції. Але цією здатністю володіє пастеризоване (не «живе») спиртне, переповнене консервантами і ароматизаторами.

Також пивний напій вкрай не рекомендується вживати людям, що страждають:

  • подагру;
  • виразкою ШЛУНКОВО-кишкового тракту;
  • цукровий діабет;
  • проблем з печінкою;
  • патології підшлункової залози.

То який висновок можна зробити? Що корисніше – темне або світле пиво? В розумних межах певну користь можуть принести обидва напою. Вибирати ель слід, спираючись лише на власний смак і уподобання. І не слід забувати про те, що в еле міститься і згубний етанол, тому дуже важливо не перевищувати гранично допустиму дозу.

За темою:  Скільки калорій в літрі пива

MAXCACHE: 0.38MB/0.00354 sec