Яке пиво краще: фільтроване або нефільтроване

Пиво – унікальний алкогольний напій, який має свою багатовікову історію. Правильне пиво виготовляється з солоду, хмелю і дріжджів. Існує безліч методик і способів приготування пінного напою, завдяки яким, різноманітність асортименту перевищує мислимі межі. Сьогодні крім темних і світлих сортів, існують безалкогольні види напоїв і навіть ті, які додаються різні ароматичні добавки. У зв’язку з цим виникає питання, в чому відмінність фільтрованого пива від нефільтрованого, і яке з них менш шкідливий.

У чому відмінності

Давайте розберемо, що означає нефільтроване пиво. Цей вид пива готується без використання різних консервантів і домішок. В його складі лише природні інгредієнти у вигляді дріжджів, солоду і хмелю. Використання великої кількості дріжджів надає напою неповторний смак і аромат. Саме за цей склад напій був названий живим.

Зовнішній вигляд такого продукту дуже відрізняється від звичного. Якщо уважно придивитися на дні пляшки можна помітити осад і незвичний колір самої рідини. Це відбувається в результаті того, що даний сорт алкоголю не проходить етапи очищення і дистиляції. Так як в напої відсутні консерванти, це дуже впливає на терміни зберігання. Живе пиво можна вживати лише протягом тижня після його розливу, потім напій втрачає свої властивості і просто «видихається».

Сьогодні мало виробників, які можуть похвалитися наявністю в своїй продукції подібного ґатунку. У більшості випадків на ринок потрапляють сорту, іменовані фильтрованными і пастеризованими. З цих напоїв видаляються дріжджі, з допомогою спеціального обладнання. Пиво пастеризують для того, щоб знищити різні мікроорганізми, які з’являються в процесі приготування.

Таке пиво не містить корисних речовин, а його аромат менш приємний порівняно з нефильтрованными. Але на це у виробників є безліч причин, які пояснюються законами комерції.

Основна причина фільтрації напою — це продовження строку придатності. Правильний підхід може збільшити терміни зберігання аж до півроку. У такий напій додаються різні хімічні сполуки для того, щоб збільшити піну і додати їй красиву «шапку». Консерванти і інші добавки потрібні для того, щоб напій отримав привабливий зовнішній вигляд і мав попит у аудиторії.

Крім цього, пиво, проходить через фільтр, змінює свій смак, так як напою видаляються кисломолочні бактерії.

Про терміни зберігання

Як і кожен товар в сфері харчування, пиво має свій термін придатності. Якщо поставити питання продавцю спеціалізованого магазину, чим відрізняється фільтроване пиво від нефільтрованого, в першу чергу він скаже про терміни зберігання. На ці терміни мають величезний вплив такі фактори, як сонячне світло, температура повітря та навіть наявність бактерій. Питання зберігання пива один з найбільш важливих.

За темою:  З чим п'ють горілку: чим закушувати

Фільтроване пиво при виготовленні проходить певні процеси стабілізації. За допомогою спеціального обладнання такого сорту збільшується термін придатності.

Для стабілізації пива застосовується фільтрація. Перед розливом напій проходить через спеціальні фільтри, які перешкоджають потраплянню бактерій і домішок в готовий продукт. Після цього, партія відправляється на пастеризацію, де ємність з рідиною нагрівається до високих температур з метою знищення мікроорганізмів, що залишилися після фільтрації.

Існують сорти, які проходять лише один з етапів очищення. Єдиний недолік застосування цих заходів полягає в тому, що подібні процедури стають причиною вивітрювання хмільного аромату.

Говорячи про терміни придатності алкоголю, ми маємо на увазі кількість часу, протягом якого пиво можна вживати. Цей строк залежить не тільки від технології виготовлення і сорти напою, але і від складу, виду пакування та умов зберігання. Дуже важливо при придбанні продуктів харчування, до яких відноситься і алкоголь, ознайомитися з датою виробництва. Це допоможе розрахувати залишок часу, протягом якого можна вживати напій.

Нефільтроване пиво, виготовлене в невеликих пивоварнях, може зберігатися протягом семи днів. Напій, розлитий в заводських умовах, «живе» трохи довше. Його можна вживати без побоювань негативних впливів протягом тридцяти днів. Фільтровані сорту при дотриманні всіх правильних умов для зберігання, можуть бути використані навіть через півроку з моменту розливу. Якщо на одному з етапів приготування напій піддавали термообробці, його термін зберігання становить дванадцять місяців.

Про пакування

На те, яке пиво краще фільтроване або нефільтроване, чинить величезний вплив вигляд упаковки продукту. Для багатьох людей упаковка грає незначну роль при виборі напою. Проте кожна з них має свої плюси і мінуси.

Пластик проти скла

Випиваючи пляшку пива, людина може помітити, що скляна тара має янтарний відтінок. Даний вид упаковки використовується для того, щоб знизити вплив сонячного світла на рідину.

За темою:  Яке пиво корисніше темне або світле

Ультрафіолетові промені мають величезну силу і, стаючи причиною початку певних хімічних реакцій, змінюють смакові якості алкоголю. Скло темних тонів дозволяє нейтралізувати цей ефект, на відміну від пластику, який більш вразливий до подібних впливів.

Алюміній

Банкове пиво одне з найпопулярніших. Для його виготовлення використовується процедура пастеризації в обов’язковому порядку. Застосування подібних технологій в рази збільшує вартість готового продукту. Крім цього, на вартість впливають витрати на упаковку. Саме тому банкове пиво набагато дорожче пляшкового аналога.

Про смак

Фільтроване і нефільтроване пиво різниця в смаку цих двох сортів просто величезна. Про те, який з них смачніше не затихають суперечки вже кілька десятків років. Технологія приготування нефільтрованого пива передбачає те, що після закінчення варіння в ньому залишаться хміль, білки і дріжджі.

Наявність хмелю надає напою нотку гіркоти, яка характерна для цього виду алкоголю. У ньому містяться певні сполуки, які називаються альфа — і бета-кислотами. Причина гіркого присмаку криється в наявності альфа-кислот. В процесі виготовлення вони трансформуються в розчинні сполуки, змінюючи смак алкоголю.

Хміль містить в собі бета-кислоти, які гірше розчиняються і в меншій мірі впливають на смак напою. Велика частина пивного аромату з’являється у напою завдяки певним масел і добавок. За даними досліджень, хміль містить в собі більше двохсот п’ятдесяти різних масел. Найвища концентрація серед них наступна:

  • мірц – приносить в напій тонкі нотки цитруса;
  • гумулен – додає пиву сильний аромат хмелю;
  • каріофілен – відповідає за пряне післясмак.

Мікроелементи у складі пива

Важливо відзначити, що рецептура створення фільтрованого пива з кожним роком вдосконалюється. У процесі приготування застосовуються більш якісні матеріали і добавки. Вживання такого напою в межах норми може стати досить корисним заняттям з боку здоров’я.

Багато сортів містять в собі велику кількість мінералів, вітамінів і навіть органічних кислот. Питання корисності вживання пива сьогодні як ніколи актуальне. В даному продукті міститься близько сорока відсотків від добової норми калію і багатьох інших корисних речовин.

За темою:  Як називається пиво з горілкою: що буде, якщо змішати

Крім цього, калорійність нефільтрованого пива становить всього тридцять дев’ять кілокалорій на сто міліграмів. Сьогодні рекомендована щоденна доза становить приблизно пів-літра пінного напою. Медики говорять про те, що за кількістю в складі корисних речовин, цей напій можна порівняти тільки зі свіжовичавленим соком. Наявність у складі солоду, збагачує пиво цілим рядом різних вітамінів.

Як і у винах, тут містяться певні речовини, які несуть величезну користь для здоров’я. Але важливо пам’ятати про те, що надмірне вживання пива має сильний шкоди. На цьому ґрунті, можуть бути розвинені небезпечні захворювання і алкогольна залежність. Фахівці рекомендують не перевищувати рекомендовану дозу, щоб уникнути небезпечних наслідків.

Користь і шкода

Знаючи, що таке нефільтроване пиво, можна сказати про безперечну користь вживання подібних продуктів. На відміну від фільтрованого побратима, використання нефільтрованого пива сприяє зміцненню серцевого м’яза. Нормоване споживання пива призводить до того, що антиоксиданти покращують функціонування цього головного органу. Ці ж речовини містяться і в світлих сортах алкоголю.

Крім цього, напій має сильний вплив на стан психічного здоров’я. Нормоване споживання дозволяє позбутися від нападів депресії і занепокоєння. Для цих цілей краще вибирати нефільтровані сорти, так як в них міститься білок, вітаміни, магній і інші метали. Дані інгредієнти значно покращують психічне здоров’я.

Попри всю, здавалося б, нешкідливість пива, від його вживання необхідно відмовитися при наявності хронічних захворювань. Протягом вагітності та в період лактації пити пиво також небажано. На думку фахівців, регулярні і неконтрольовані узливання можуть стати причиною не тільки алкогольної залежності, але і психічних відхилень. Тому важливо підходити до вживання алкоголю відповідально і не перевищувати рекомендовану дозу.

MAXCACHE: 0.38MB/0.00770 sec