Кальвадос: що це таке, з чим пити

Яскраве слово «кальвадос» зовсім недавно з’явилося у нас, не всі росіяни встигли познайомитися з дивовижним напоєм. Чарівний кальвадос, що це таке, як правильно його пити і з чого його виготовляють? Давайте, зробимо екскурсію в ароматний світ дивовижних напоїв.

Кальвадос – створення французьких виноробів, що відноситься до категорії бренді. Міцний (концентрація спирту в ньому доходить до 40%) і ароматний, він був прикрасою будь-якого столу середньовічної Франції. Традиція давніх виноробів жива й донині, любителів кальвадосу стає все більше.

Історичний екскурс

Перш ніж дізнатися, що таке кальвадос і як його пити, необхідно познайомитися з його тисячолітньою історією. Популярне в сонячній Франції спиртне увійшло в побут у XV-XVI столітті. Поштовхом до його створення стало наполегливе прохання купців з Голландії з необхідністю морського транспортування товару. Фермери Франції успішно виконали прохання, подарувавши світові кальвадос.

Правом сучасного виробництва кальвадосу мають лише п’ять французьких провінцій: Орн, Кальвадос, Манш, Сарт і Майенн.

Кальвадос – цінний напій і ексклюзивний. Його виробництвом займаються всього близько 10 000 виноробних світових компаній. У Франції це: Roger Groult, Pere Magloire, Boulard, Christian Drouin і Lecompte.

Чому «кальвадос»

Назва ароматного напою подарувала його батьківщина – невеликий департамент, розташований в центрі Нормандії. Ця провінція була створена після Великої Французької революції в XVII столітті. Походження самого слова має кілька теорій:

  1. Напій отримав назву, завдяки севшему на мілину поблизу нормандських берегів корабля іспанської флотилії короля Філіпа II. Судно мало назву «El Calvador».
  2. Інші джерела запевняють, що слово має італійське коріння. Ця назва походить від давньоримської гри «кальве». Нею захоплювалися пастухи, закидаючи камінням биків, прагнучи догодити по рогах нещасних тварин.
  3. Також історики приписують походження цього слова двом великим скель, званими місцевими жителями «calva dorsa».

Технологія виготовлення унікального алкоголю

Вперше процес приготування кальвадос описав у своєму трактаті французький мандрівник Жиль ДеГубервилль. У 1533 році світ побачили його замітки про детальної техніці перегонки сидру з яблук, де він докладно описав, з чого роблять кальвадос. Дивовижне по смаку спиртне виготовляється з яблук. Але далеко не всі фрукти можуть удостоїтися честі стати основою яблучного бренді.

Справжній кальвадос виготовляється з яблук певних сортів, які ростуть тільки на півночі Франції на суворо визначених областях. Алкогольний напій з інших яблучних видів відноситься до звичайної яблучної горілки.

Для виробництва ексклюзивно спиртного офіційно рекомендовано використовувати тільки 47 яблучних сортів. Вони все ростуть в прохолодному кліматі північної Нормандії. Чим дрібніші плоди за розміром, тим вони цінніші. Для кальвадосу беруться яблука відразу декількох сортів, що відрізняються за смаковими якостями:

  • кислі;
  • гіркі;
  • солодкі;
  • гірко-солодкі.

Для приготування ароматного напою винороби беруть по 40% гірких і солодких плодів, змішуючи їх з 20% кислих. Для зручності фермери одночасно висаджують відразу всі необхідні сорти і при збиранні врожаю (він відбувається в серпні) змішують плоди.

Що за напій кальвадос, секрет виготовлення якого зберігається в глибокій таємниці і передається поколінням? Вся технологія заснована на перегонки сидру з яблук і його наполягання в міцних дубових бочках, виготовлених строго з французького дуба.

Час поступово створює з яблучного дистиляту насичений темно-бурштиновий міцний напій з інтригуючою ароматом. Фортеця готового спиртного становить близько 40%. Французька «яблучна горілка» схожа з багатьма спиртними напоями національної кухні:

  • в Угорщині — сливовиця;
  • у Вірменії — абрикосівка;
  • у Туреччині — фінікова арака;
  • у Голландії — можжевельниковый женевер;
  • в Індонезії — бамбузе з бамбукових зерен.

Різновиди напою

У кальвадосу є кілька видів. З часом витримки його цінність багаторазово зростає. Від цього залежить насиченість аромату, смаку і відтінок напою. Час витримки обов’язково вказується на пляшках ароматного алкоголю:

  1. «Fine» (від двох років). Напій володіє легким яблучним присмаком, він світліший у порівнянні з іншими побратимами.
  2. «Vieux» або «Reserve» (від трьох років). Трирічний кальвадос набуває благородний витончений фруктовий аромат з дубовими гіркуватими нотками.
  3. «Very Superior OldPale» («V. S. O. P.») або «Very Old» («V. O.») ( від чотирьох років). Після чотирьох років настоювання спиртне стає більш густим, насиченим. Його смак яскраво збагачується дубовими відтінками, а колір стає темно-золотистим.
  4. «Extra Old» («X. O.») (від шести років). Шестирічний кальвадос обзаводиться цілим букетом післясмаку. Тут і солодкий шоколад, смажений мигдаль, легкий ваніль, терпкий кави, печене яблучко і пекучі спеції. Колір набуває темно-бурштиновий відтінок.

Чим довше витримка у кальвадосу, тим цінніше напій, багатшими смак і вище ціна. Якщо молоде вино можна придбати за 35-55$, то за бутель багаторічного яблучного бренді доведеться викласти до 3 000$, а часом і більше.

Саме ексклюзивне і вінтажну спиртне маркується на етикетці. Якщо стоїть маркер «Age 13» або «12 ‘ Age», то витримка кальвадосу або від 13 або 12 років і ніяк не менше.

Рідкісні колекційні напої відносяться до серії «Pere Magloire» або «Boulard». Їх ціна воістину захмарна, доходить до декількох десятків тисяч доларів.

Правила вибору

У Росії кальвадос відноситься до дорогого алкоголю. Його традиційно набувають до урочистостей або в якості подарунка. Дуже важливо не помилитися у виборі елітного спиртного.

А для цього потрібно вміти розуміти візитну картку кальвадосу – його етикетку. На ній можна дізнатися всю необхідну інформацію. Крім регіону, де виготовлено напій і позначення фортеці, на етикетці можна побачити і такі цифри/написи:

  1. Цифри. Вони позначають вік спирту, що входить до складу яблучного бренді.
  2. Якщо ви побачите напис: «d’origine Controlee», перед вами дійсно справжній кальвадос. Ця маркування підтверджує якість спиртного.
  3. «Calvados Pays d Auge» (в перекладі «апелласьон») говорить про те, що в технології процесу приготування напою використовувалися яблука, відповідні певним сортам.
  4. А ось додаткова абревіатура «AOC calvados» свідчить, що при виготовленні яблучного бренді суворі правила технології не були обов’язковими.
  5. Якщо вам хочеться урізноманітнити задоволення і покуштувати грушевий кальвадос, вибирайте напій з позначкою «Calvados Domfrontais». Цей напис свідчить, що до складу спиртного входять добірні груші.

Головною рисою цього кальвадосу є його ексклюзивна дерев’яна упаковка. А також наявність обов’язкового сертифікату відповідності продукту нормам і правилам виготовлення.

Найбільш популярними вважаються кальвадос марок: Наполеон, Булар, Пий д Ож, Пер Маглуар і Метр П’єр.

Чим корисний кальвадос

Французьке яблучне бренді – повністю натуральний напій. Його цінність для організму порівнянна з користю яблук (адже з них готують кальвадос). Фахівці, вивчаючи склад спиртного, відзначили наступні цінні для людини якості:

  • насиченість вітамінами групи В;
  • підвищений рівень важливих амінокислот (пектину і таніну);
  • високий вміст корисних мінералів (особливо калію і заліза).

Кальвадос допомагає організму позбутися від шкідливих радикалів. Цей напій попереджає розвиток атеросклерозу, зміцнює судинну тканина, нормалізує ліпідний обмін і попереджає розвиток онкології. Але не потрібно забувати, що він відноситься до міцного алкоголю і здатний викликати залежність.

Як і будь-яке спиртне, кальвадос слід пити у суворо помірних кількостях. А при наявності хронічних захворювань попередньо проконсультуватися з лікарем. Яблучне бренді не рекомендується вживати особам, які перебувають на різних дієтах.

Культура пиття

Цінителі міцних французьких вин стверджують, що кальвадос – це напій друзів і шикарних застіль. Його потрібно не пити, а їсти маленькими ковтками, насолоджуючись неповторним смаком. Перш ніж скуштувати напій богів, келих слід зігріти в долонях, щоб повністю розкрити всі його унікальні нотки аромату.

Перш ніж братися за насолоду, дізнайтеся, як правильно пити кальвадос і чим закушувати. Озброюйтесь інструкцією!

Як пити кальвадос

У процедури насолоди чарівним спиртним є свої, перевірені століттями правила. Щоб отримати справжню насолоду, зверніть увагу на наступні моменти.

Форма келихів. Традиційно для кальвадосу використовуються невеликі за обсягом келихи з звуженими краями і широким стійким дном. Їх форма нагадує розкрилися тюльпани. Завужені стінки не дозволяють напою втратити дорогоцінний аромат, який розкриється ще більше, якщо келих попередньо зігріти в долонях.

При відсутності спеціального посуду, для кальвадосу можна взяти звичайні келихи під бренді, лікер або горілчані чарочки.

Правила подачі напою. Традиційно кальвадос використовувався в якості аперитиву, для підняття апетиту і стимулювання травного тракту. Також його дозволялося пити між прийомами основних страв (таке питво називалося «нормандська ямка»).

Яблучна кислота, що міститься в спиртному, покращувала і розігрівала роботу травної системи. Багату трапезу, традиційно складається з важких і жирних страв, також закінчували кальвадосом. Пити яблучне бренді слід тільки маленькими ковтками, смакуючи і насолоджуючись нотками післясмаку.

З чим пити кальвадос

У стародавні часи яблучне бренді вживали без закушування, в нерозведеному вигляді. Але сучасні традиції дещо трансформувалися і пом’якшилися. Нормандці пропонують до кальвадосу такі закуски:

  • морепродукти;
  • пікантні сири м’яких сортів (Ліваро, Камамбер);
  • десерт (гіркий шоколад, морозиво, солодка випічка, фрукти, крім цитрусових).

Ексклюзивний, з багаторічною витримкою кальвадос краще пити нерозбавленим, в чистому вигляді. Розводити дорогий яблучний бренді вважається ознакою поганого тону. А от у молоді напої дозволяється додавати тонік, лід, натуральні фруктові соки.

Кальвадос відмінно поєднується і з іншим алкоголем: ель, лікери, ром, бренді, джин, віскі. Гордість французьких виноробів можуть подати до натурального кави і запропонувати насолодитися спиртним разом з хорошою сигарою.

Рецепт унікального напою

Кальвадос можна спробувати виготовити і для власного задоволення, зробивши його в домашніх умовах. Звичайно, домашній яблучний бренді за смаком буде дуже далекий від справжнього французького, але він стане гідною ароматною альтернативою. Що нам знадобиться:

  • вода (10 літрів);
  • цукор-пісок (2 кг);
  • сухі дріжджі (10 м);
  • дрібні яблучка кисло-солодкі (15 кг).

Зривають яблука відразу з дерева і не миють попередньо (це робиться для максимального збереження природного аромату). Вся технологія виробництва укладається в 7 етапів:

  1. Яблука нарізають, очищають від насіння і подрібнюють.
  2. В злегка теплій воді розчиняють цукор і дріжджі.
  3. Закваска з’єднується з яблучною масою і розливається по скляних ємностях.
  4. Залишають у теплому місці на 2,5—3 тижні.
  5. Отримана бражка фільтрується і двічі переганяється.
  6. Отриманий дистилят заправляють дубовою корою і цукатами (по жменьці кожного), туди ж додають щіпку ванілі.
  7. Напій переливається в дубові бочки і залишають у теплому місці на 7-8 місяців.

Готове вино розливається по бутлях. У нас вийшов ароматним яблучний коньяк. Вишуканий напій з тривалим післясмаком. Домашній кальвадос стане справжньою прикрасою будь-якого застілля і надійним помічником в проведенні дружніх посиденьок. Приємного відпочинку!

За темою:  Алкогольний напій Блейзер: скільки градусів