Міцність рому в градусах

Світова індустрія виробляє безліч різних алкогольних напоїв. Деякі з них рідкісні і відомі лише вузькому колу населення. Але є й такі, з якими знайомі всі без винятку країни. Давайте, поговоримо про ромі – улюбленому напої відважних піратів. Не можна сказати, що цей алкоголь поважаємо багатьма, деякі його навіть не пробували, але, безумовно, чули.

Ром (або rum) є міцним спиртним і відноситься до елітного класу. Хоча в епоху тривалих морських подорожей цей алкоголь був потрібним і затребуваним, доступним простолюду. А скільки градусів в ромі і чому дане спиртне змогло завоювати собі всесвітню славу?

Знайомство з ромом

У виготовленні даного спиртного напою використовується цукровий очерет. Зокрема, навіть не рослина в чистому вигляді, а його похідного меляси (патока), яка залишається після переробки цукрового очерету на цукор. Ромовое виробництво відомо своїми «неіснуючими» стандартами. Тобто, винороби підходять до приготування прославленого спиртного індивідуально.

Виготовлення рому не має загальноприйнятих і строгих технологічних заходів. Різні країни по-різному підходять до виробництва даного алкоголю.

Іноді дане спиртне одразу ж після дистиляції розливається на продаж, минаючи стадію настоювання. В цьому випадку смак і колір напою не буде володіти характерними ромовыми нотками, так і вартість його буде напорядок нижче. Адже саме багаторічна витримка і дарує рому багатогранне, унікальне післясмак і незабутній аромат.

Більшість відомих професійних дегустаторів і сомельє вважають, що ром набуває свою справжню цінність лише після тривалої витримки в дубових діжках (більше 3-х років). Саме в даному випадку тростинний алкоголь і можна рекомендувати людям, охочим скуштувати справжній і вишуканий напій.

Елітний алкоголь

При приготуванні тростинного спиртного професійні винороби застосовують старовинну методику, яка називається солер-криадер. До речі, саме за цією технологією виготовляється знаменитий херес – іспанське вино. Суть способу проста і невибаглива:

  1. Дубові бочки укладаються на один одного в кілька рядів по вертикалі.
  2. Нижній ярус (солера) заповнюється самий старим ромом, другий ряд відводиться спиртного молодший і так далі.
  3. Раз на 2,5—3 місяці з нижніх діжок енну кількість алкоголю розливається по ємностей і йде в продаж. Недолік спиртного заповнюється ромом з другого ряду. Аналогічно поступають з іншими барильцями.

Саме такий спосіб є ідеальним. Солер-криадер дарує рому потрібну міцність і незрівняний ні з чим аромат і смак. Такий тростинний алкоголь вважається елітним і дорогим. Це і є справжній ром.

Подорожі в історію

В епоху мореплавців і піратства міцність рому в градусах випереджала інші спиртні напої. У тривалих плаваннях по морях і океанах людям доводилося стикатися з численними неприємностями. Швидко псувались продукти, навіть вода набувала неприємний прогірклий запах. Щоб перебити отдушку, до неї додавали очеретяне спиртне.

Ром на «зорі своєї юності» не вважався елітним спиртним і був призначений для вживання звичайному, простому люду.

Історія славетного алкоголю йде корінням в країни Карибського басейну. Саме в тих районах раби, завезені колонізаторами з Африки, стали вирощувати цукровий очерет і пізніше переробляти його на цукор. А що залишилася у великій кількості патока стала навперегін спиртне.

Скільки градусів алкоголю в ромі

Фортеця тростинного алкоголю завжди була предметом суперечки і обговорення. Адже, розпитавши любителів рома про його фортеці, можна отримати абсолютно різноманітні відповіді. І всі шанувальники міцного напою виявляться правими. У рома не існує стандартів не лише за технологією виготовлення, але і по міцності. А залежить градусність даного алкоголю від безлічі причин:

  • місця виробництва;
  • якості використовуваного сировини;
  • марки і сорти одержуваного алкоголю.

Фортеця рома варіюється в межах 35-75%. У переважній більшості випадків цей показник зупиняється на цифрах 37-57%.

До речі, всі сорти рому в залежності від міцності, мають різне призначення. Припустимо, найміцніший тростинний алкоголь у 75% ніколи не п’ють в чистому вигляді. Не варто ризикувати – адже цей «сверхалкоголь» може сильно обпекти слизову гортані і рота. Цей вид рому в основному використовують для виготовлення смачних пуншів і грог.

Справжні знавці легендарного алкоголю радять брати для проби ром з фортецею 37-45%. Саме такий алкоголь (недорогий за вартістю) подарує всю багатогранність і унікальність смаку як у чистому вигляді, так і при включенні його в різноманітні коктейлі.

Одним з кращих представників «ромовий гвардії» є Бакарді, а скільки градусів в ром Бакарді? Фортеця даного сорту схожа з горілкою і вкладається в 40%. Але потрібно розуміти, що аромат і смакові показники тростинного спиртного не залежить від міцності.

У випадку з ромом орієнтир слід тримати по ціновій політиці. Не поступається славнозвісному Бакарді і інший сорт рома – Капітан Морган. Але знову ж, смаки у всіх індивідуальні, є люди, яким не подобається ці найбільш поширені ромові сорту. Але ром – унікальний напій, завдяки безлічі його видів, він здатний задовольнити навіть найвибагливіші смаки.

«Ромові» різновиди

Кожна країна, де проводиться ром, розробила власні стандарти щодо цього алкоголю. Зокрема, ром з Англії, Австрії, Колумбії зобов’язаний мати градусність більше 50%. Але як же його пити? Справа в тому, що дане спиртне і не призначений для вживання в чистому вигляді. З нього виготовляють коктейлі.

А ось самі міцні ромові види (близько 70%) застосовуються в основному для ефектної подачі різних страв. Приготовану страву поливають міцним спиртним і підпалюють. До речі, цей яскравий процес називається «фламбування».

Весь ром, в залежності від показників фортеці, підрозділяється на наступні види:

  1. Легкий з фортецею 36-40%.
  2. Молодий ром з градусністю 40-44%.
  3. Старий, який славиться самим насиченим ароматом і фортецею 44-47%.
  4. Середній. Градусність тростинного алкоголю цього типу варіюється в межах 36-57%. Традиційно до цих видів відносять виключно ром з Пуерто-Ріко і Барбадосу.
  5. Важкий. Алкоголь «ударної» категорії. З даними спиртним під силу впоратися не кожному любителю міцних напоїв. Адже рівень фортеці в ромі даної категорії починається від 48%.

Спираючись на ці конфігурації, знавці радять використовувати ром для вживання перших двох груп. Саме під таку категорію підпадає Бакарді. Дізнавшись, скільки градусів в ромі Капітан Морган, можна зрозуміти, що і цей вид спиртного відноситься до першої парі позицій, міцність яких складає 36-44%. Вартість прославленого спиртного визначається властивостями напою. Одним з основних критеріїв професіонали відносять колір тростинного алкоголю.

Забарвлення рома і закладений в основу всієї класифікації, прийнятої в більшості країн, що виробляють тростинний алкоголь.

Колірна гамма цього спиртного залежить від використання у виробництві барвників або інших добавок і ступеня очищення. До речі, термін витримки не впливає на колір тростинного алкоголю. Знавці виділяють три колірні гами цього спиртного.

Білий ром

Він ще відомий, як «срібний». Прозорий напій, абсолютно позбавлений якого-небудь відчутного відтінку. Даний вид обов’язково має додаткову маркіровку на бутлі. На етикетці в цьому випадку зазвичай прописується:

  • light;
  • white;
  • silver;
  • blanc;
  • blanca.

В основному білий ром використовується для виготовлення ароматних коктейлів. Також його можна вживати, додаючи в колу, сік або навіть молоко. Цей тростинний алкоголь має невелику градусність і відноситься до «легким» і «молодих» видах.

Золотий ром

Щоб домогтися такого принадного золотистого відтінку, при приготуванні цього спиртного до нього додають патоку або карамель. У цьому випадку змінюється і смак рому, який стає більш солодким і навіть нудною. Але іноді золотаве забарвлення виходить з-за відсутності в технологічному процесі фільтрації. Дані різновид маркується таким чином:

  • oro;
  • gold;
  • paille;
  • amber.

Золотистий ром також рідко використовують у чистому вигляді. Він активно йде для приготування різноманітних коктейлів. До однієї з відомих різновидів золотого тростинного алкоголю відноситься пряний ром. Його унікальний і неповторний смак виходить, завдяки використанню різних прянощів і спецій.

Чорний ром

Або «темний». Така різновид спиртного відрізняється більш в’язкою консистенцією і яскраво вираженим ароматом. Виробляють цей вид алкоголю з застосуванням подвійної дистиляції (перегонки). Своєму насиченому відтінку чорний ром зобов’язаний включенню до складу коричневою солодкої патоки.

Частенько дане спиртне настоюються в спеціальних бочках – обпалених зсередини. Даний вид тростинного алкоголю можна визначити по наступній маркуванню:

  • dark;
  • black;
  • negro.

Ось саме цей ром і призначений для вживання його в чистому (класичному) вигляді. П’ють його справжні цінителі унікального алкоголю в надії зрозуміти і відчути всю унікальність і багатогранність смакових відтінків.

Напій для чоловіків або жінок?

З часів героїчного піратства пройшла величезна кількість років. Час змінило і старовинні традиційні способи виготовлення рому. На даний момент очеретяне спиртне, яке колись було виключно чоловічим напоєм, може володіти і жіночими привабливими смаками:

  • медовим;
  • ванільним;
  • фруктовим;
  • цитрусовим.

В основному ці види напоїв відносяться до «молодим» і слабким по міцності. Саме їх і віддають перевагу жінки. Адже такий ром можна спокійно вживати в чистому вигляді, насолоджуючись м’яким і ароматним смаком.

Враховуючи, що багато жінок суворо стежить за стрункістю постаті, можна додати, що ром має калорійністю в середньому 220 ккал на 100 г продукції.

А ось чоловіки більше віддають перевагу темні класичні різновиди алкоголю, які довгий час витримувались в бочках і володіють високою міцністю. В такий спиртне не додається ніяких додаткових ароматизаторів, що позначається на смаку алкоголю, насиченого оригінальними деревними нотками.

Ром – найдавніший напій і унікальний. Скільки б не розповідали про його відтінках і ароматах, неможливо зрозуміти і оцінити, не покуштувавши спиртного. Тільки після проби кожен усвідомлює, чи підходить йому даний алкоголь або ні. І не варто забувати, що відмінності тростинного алкоголю стосуються і рівня його фортеці, що безпосередньо впливає на здоров’я. Так що пробуйте його, але не захоплюйтеся.

За темою:  З чим п'ють горілку: чим закушувати

MAXCACHE: 0.38MB/0.00164 sec