Що таке текіла (Мексиканська горілка)

Текіла – це алкогольний напій, вироблений шляхом перегону, він є одним з підвидів напою мескаль. Виготовляють його недалеко від міста Текіла, в честь чого йому і дали таку назву. 38-40 — саме така фортеця текіли в градусах. Для виробництва використовується сік з серцевини блакитної агави, рослини, що виростає тільки на території Мексики. У цій статті розглянемо детальніше наступне: текіла, що це за напій, історія появи мексиканської горілки, види алкоголю і культура пиття. Також вивчимо склад текіли.

Види напою

На сьогоднішній день існує 5 видів мексиканської горілки. Вони розрізняються терміном витримки і складом:

  1. Blanco tequila. Її називають срібною текілою, є найпоширенішим видом. Такий напій розливають безпосередньо після виготовлення, в рідкісних випадках витримують терміном до 6 днів в сталевих або дубових бочках. Такий алкоголь має кришталевою прозорістю і вираженим ароматом рослини.
  2. Joven tequila. Золота текіла, названа так із-за свого кольору. При виготовленні до складу горілки з агави додають фруктозу або карамель, це додає кольору золотистий відтінок, а смак стає м’яким. Найчастіше для приготування напою використовується не чистий сік агави, з-за чого він не користується великою популярністю серед поціновувачів.
  3. Reposado. Витримка цього виду варіюється від декількох місяців до року. Зберігають його в бочках з дуба, багато виробників напою, вистоюють його в бочках від віскі або бренді. Цей вид найбільш популярний на території Мексики, він володіє глибоким букетом смаку і благородним післясмаком.
  4. Anejo. Вистоюють напій в дубових бочках, які опечатують члени уряду. Витримка складає від одного до трьох років. З-за тривалого зберігання в дубових тарах, текіла має темним кольором і багатим смаком.
  5. Extra anejo. Цей вид виробляють також як Anejo, але різниця полягає в термін витримки. Він складає від трьох до семи років. З’явився цей вид текіли лише у дві тисячі шостому році. Володіє багатим ароматом і складним смаком, в якому можна вловити ноти шоколаду або карамелі.

Крім терміну зберігання алкогольний напій розділяють на дві групи, в залежності від відсотка вмісту соку блакитної агави:

  1. Текіла з 100% вмістом агави. Відноситься до класу «преміум», в процесі виготовлення застосовують тільки рослина для текіли – агаву. На пляшках з таким спиртним напоєм обов’язково варто маркування agave або 100% puro de agave.
  2. Текіла Миксто. В цю групу потрапляють всі види текіли, в процесі виготовлення яких беруть участь різні компоненти, замінюють агаву. Існують норми, за якими мексиканська горілка повинна містити не менше 51 відсотка цукрів, видобутих із соку серцевини кактуса. Інші компоненти можуть складатися з тростинного цукру або сиропу кукурудзи. При виробництві напою миксто кожен виробник застосовує свій спеціальний рецепт, тому напої різних виробників розрізняються своїм специфічним смаком і ароматом.

Розповідаючи про види текіли не можна не згадати про, мабуть, самому дивному вигляді напою званого «Мескаль». У пляшку з алкоголем виробники поміщають черв’яка, який співіснує на листках і плодах кактуса агави. Жителі Мексики дали цій гусениці ім’я Хуаніто.

За темою:  Текіла: скільки градусів алкоголю

Черв’ячки бувають білого і червоного кольору, в більш дорогі види мескалю додають черв’яка червоного кольору, він зустрічається набагато рідше, а значить дорожче. Але в цьому питанні все залежить від чесності виробника, так як при попаданні в спирт, будь хробак приймає білий окрас.

Засновником такого напою була компанія Del Maguey Mezcal, саме вони в тисяча дев’ятсот сороковому році провели маркетинговий хід, помістивши в пляшку гусеницю. Таким чином, вони показали високу якість вироблюваного мескалю, адже, як відомо, в хорошому алкоголь гусениця не піддається розкладанню.

Згодом навколо цієї гусениці почали ходити легенди, їй привласнювали магічні і лікувальні властивості. Для того щоб ще більше популяризувати свій напій, виробники стали поширювати міфи про те, що Хуаніто сприяє появі галюцинацій. Звичайно, це лише чутки, і гусениця жодним чином не змінює ні смак, ні запах текіли.

Історія напою

Історія появи текіли корінням сягає VIII століття. Саме тоді стародавні ацтеки навчилися виготовляти напій пульке, який є прабатьком нинішньої текіли.

Пульке виглядав як пінний, тягучий зброджений сік агави молочного кольору, його фортеця становила близько 5 градусів. За легендою, ацтеки винайшли цей рецепт з допомогою богів. Справа була так: «В один день блискавка спустилася з неба і вдарила прямо в центр агави, тоді з неї почав литися нектар». До цього дня ніхто і не підозрював, що в кактусі може ховатися такий дар. З цього дня стародавні індійці почали збирати сік і піддавати його бродінню, щоб отримати п’янкий напій. Ще одна легенда свідчить, що сам бог Кецалькоатль спускався до людей, щоб спробувати цей нектар.

Тривалий час пульке залишався єдиним п’янким напоєм в районі нинішньої Мексики. Це тривало до приходу конкістадорів, які володіли технологією гоніння спирту. Коли запаси їх спиртного зникли, вони стали гнати переброджена пульке, так вийшов напій званий мескаль. Роком народження цього напою вважається 1521.

Трохи пізніше з’явилася і текіла, а її масовим виробництвом зайнялися тільки в XVII столітті. Батьком мексиканської горілки називають Педро Санчеза де Тахле. Приблизно тоді ж держава вирішила, що для економіки країни дуже прибутково виробництво алкоголю і стало оподатковувати виробників напою, процес виготовлення старанно контролювався. Ліцензію на право виготовлення перші отримали виробники Jose Cuervo, було це в 1795 році. Компанія існує і донині.

У першій половині XIX століття, напій завоював любов всієї Америки і поступово почав проникати в Європу. Тоді було вирішено змінити оригінальне ім’я Tequila Extract до короткого Tequila, щоб було легше реалізовувати його на території Америки.

Приблизно через сто років, в дні Великої Депресії, світовий інтерес до текіли практично звелася до нуля, однак, у 1968 році, після Олімпіади в Мехіко, мексиканська горілка стала вкрай затребувана. У 1974 році уряд Мексики домагаються того, що текілою може називатися напій, до складу якого входить мінімум 51% сировини, одержаного шляхом перегонки соку агави, крім того, проводитися сировина для текіли має тільки в штаті Халіско, що знаходиться поблизу міста Текіла.

За темою:  З чого роблять абсент: що це таке

Наприкінці XX і початку XXI століття світовий інтерес до текіли став настільки глобальним, що найбільші виробники стали скуповувати право на «текильные бренди». В цей же час блакитну агаву вражає хвороба, яка значно скорочує популяцію кактуса. У зв’язку з цим вартість текіли значно зростає, завдяки чому цей алкогольний напій стає «елітним».

Процес виготовлення текіли

Вище ми вже розповіли з чого роблять текілу – це блакитна агава, кактус, що росте на території Мексики. Уточнимо, що в цій області росте не менше 136 видів агави, але тільки один з них годиться для виробництва цього напою. Щоб популяція агави не скоротилася, ферми по вирощуванню весь час оновлюються. Плід агави виглядає як великий ананас вагою 30-100 кілограм, зверху якого ростуть довгі (до декількох метрів) гострі листя. У період, коли агава зацвітає, пагони обрубують, таким чином, сік не витрачається на утворення насіння.

З моменту висадки і до того, як плід дозріє, проходить в середньому 10 років.

Ознакою зрілості плода вважається поява темних плям на листках. Саме в цей період до збору врожаю приступають химадоры. Спеціальною лопатою вони зрубують кактус для текіли і відрубують листя.

Отриманий плід, що містить тільки м’якоть, транспортують на фабрику, там їх розколюють на 2 або 4 частини і укладають в піч. При температурі 70 градусів, плоди витримуються близько двох—трьох діб, поки не почне виділятися солодкий сироп. Отримане сировину остуджують, перемелюють і виживають. Одержаний сік зливають в бочки з нержавіючої сталі і залишають на термін 7-10 днів.

Заграв сік (пульке) вже володіє невеликим вмістом алкоголю. Після проходження подвійної дистиляції з забродженого соку виходить текіла, яку, в свою чергу, заливають у бочки з дуба і витримують необхідний час. По завершенню, готовий напій розливають у пляшки і відправляють на реалізацію.

Як п’ють текілу

Коли ми детально розібралися що таке текіла і як її отримують, розглянемо, як вживають цей напій в різних країнах. За правилами пити текілу необхідно з вузьких чарок з товстим дном, званих «конячками». Розпивати текілу під час обіду – ознака поганого тону, тому її вживають в якості аперитиву або дижестива.

Зазвичай в якості закуски до мексиканської горілці подають лайм або лимон, але вона прекрасно поєднується з м’якими сортами сиру або з оливками. На батьківщині напою його подають з традиційним соусом «Сальса». Хорошою закускою до текіли буде салат з креветок з соком лимона і ананасами.

В процесі пиття горілки з агави слід спочатку відчути весь букет, а лише після закушувати. Не можна в якості закуски вживати гарячі страви, вони здатні не тільки перебити смак і аромат текіли, але і зіпсувати їх.

За темою:  Скільки відсотків алкоголю в пиві

Широку популярність у всьому світі текіла придбала завдяки спеціальним обрядом пиття. Більшість барменів вважають, що є правило, якого треба дотримуватися, коли п’єш цей напій, воно звучить наступним чином: лизнув, перекинув, куснув. Обов’язковими інгредієнтами при вживанні текіли вважаються сіль і лайм. Правильно пити текілу наступним чином: на тильну сторону долоні насипають сіль, злизують її, залпом спустошують стаканчик з мексиканської горілкою і кусають лайм. Даний метод настільки полюбився у всьому світі, що злизують сіль не тільки руки, але і з інших, більш цікавих частин тіла. Така церемонія надає мексиканської горілці особливу видовищність.

У деяких закладах до текіли подають коктейль, що складається з соку апельсина і томату, приправлених гострим перцем. На батьківщині напою його часто додають в чай або каву. У Німеччині дуже люблять пити мексиканську горілку з додаванням невеликої кількості кориці, закушуючи часточкою апельсина. Таке незвичайне поєднання надає напою абсолютно новий, вишуканий смак.

В Америці існує ще один цікавий спосіб пиття текіли. Горілку з агави змішують зі світлим пивом в пропорції 1:10. Таке поєднання дуже сильно п’янить вживає, тому коктейлю дали назву «Туман» або «Мексиканський йорж».

Серед молоді Росії найпопулярнішим способом вживання напою є «Текіла бум». Для приготування змішують алкогольний напій з спрайтів в рівних пропорціях. Чарку накривають долонею і з силою б’ють дном об стіл, в результаті виходить сильна піна, напій випивають залпом. Такий коктейль здатний підбадьорити і надати енергії.

Користь текіли

Агава славиться своїми цілющими властивостями. Вона допомагає вивести мокротиння, усуває запальні процеси в організмі, знижує жар, знезаражує і знеболює. Частина цих корисних властивостей притаманна і текілу. Найвищу цінність несе в собі напій, витриманий не менше трьох років і виготовлений без додавання сторонніх компонентів. При помірному вживанні (не більше 50 грам на добу) мексиканська горілка робить позитивний вплив на організм і внутрішні органи.

Шкода текіли

Надмірне вживання будь-яких спиртних напоїв серйозно впливає на шлунково-кишковому тракті, печінці, підшлунковій залозі та центральній нервовій системі, текіла не виняток. Крім того, регулярне вживання може призвести до алкогольної залежності, яка на пізніх стадіях призводить до цирозу, руйнування нейронів у головному мозку і раку органів травного тракту. Смертельна доза алкоголю в організмі – 6 проміле, це приблизно 1,5 літра мексиканської горілки. Текілу заборонено вживати особам, які не досягли віку 18 років, вагітним і годуючим жінкам, особам із захворюваннями серцево-судинної системи і травного ТРАКТУ.

MAXCACHE: 0.39MB/0.00756 sec