Скільки калорій у вині: червоному, білому

Для всіх прихильників здорового способу життя не на останньому місці стоїть питання правильного харчування. Вже давно доведено, що помірне споживання вина (червоного і білого) несе з собою користь для організму, стабілізує роботу внутрішніх органів.

Багато дієтологів навіть настійно радять розбавляти меню келишком вина, щоб заповнити запаси мікроелементів і вітамінів. Але стоп, а скільки калорій у вині, не зашкодить вживання ароматного напою фігурі? Давайте розбиратися.

«Винний» світ

Вино – по праву визнаний елітний напій, якщо, звичайно, це натуральний продукт, а не створений з сурогатів та хімічних барвників. Пляшечка цієї благородної спиртової рідини стане прикрасою столу і буде доречна при будь-якому застіллі. Про користь ароматного напою складно сказати парою слів. Головне тут – вибрати справжнє вино, ну і звичайно, знати міру:

  1. Дізнатися, чи є спиртне натуральним легко – для цього варто лише ознайомитися з таблицею калорійності і властивостями подібних напоїв.
  2. Ну а за друге правило доведеться виконувати самостійно. Знати міру і рекомендовану дозу (з урахуванням калорій). І не забувати, що будь-яке спиртне стає небезпечним при його надмірному споживанні.

На калорійність сухого вина, солодкого і напівсолодкого впливає ряд факторів. Крім нюансів технологічного процесу, до калорійності ароматного напою причетні:

  • сорт винограду;
  • час витримки вина;
  • процентне співвідношення цукру в напої.

Чим солодше вино і міцніше, тим більшим рівнем калорій воно володіє. Наприклад, вино сухе є найменш калорійним, а от солодкі напої (Кагор, Вінтаж Порт, Carlo Rossi та інші) славляться великим запасом калорій.

За твердженням виноробів, червоні вина містять більше калорій, ніж білі. Секрет тут у технологічному виробництві і сорт винограду, який використовується для виготовлення ароматного напою.

Різновиди натуральних вин

Цей вишуканий і шляхетний напій одержують шляхом бродильного процесу з плодового або ягідного соку. Історія винного виробництва йде корінням глибоко в старовину. На початку своєї кар’єри, вино було розведеним. Його подавала до столу, змішуючи з чистою водою (у пропорції 7х1). Це дозволяло людям не п’яніти і отримувати справжню насолоду від процесу пиття.

Наші сучасники в першу чергу цінують вино за його натуральність інгредієнтів. Ідеальним варіантом для отримання користі стане вживання вина, що не містить цукор і консерванти.

Доведено, що час витримки не впливає на вплив вина на людський організм. Молодий напій несе таку ж користь, як і його столітній винний побратим.

Колір благородного спиртного залежить від сорту винограду (або інших ягід), що застосовуються в процесі виготовлення. Вино буває:

  • білим;
  • рожевим;
  • червоним.

Першими, хто зрозумів, що винний напій несе користь для організму, були французи. Недарма їх вважають істинними шанувальниками та любителями вин всіх сортів і видів. Національна французька кухня досить жирна, але, незважаючи на велику кількість важкої їжі, народ цієї нації в кілька разів менше страждав від серцево-судинних патологій та зайвої ваги.

За темою:  Який алкоголь низькокалорійний

Загадка була розкрита медиками. Виявляється, що в щоденне меню будь-якого француза в обов’язковому порядку входило вино. Саме цей напій зберігав здоров’я і чудовий зовнішній вигляд жителям.

Цінність для здоров’я

Вино, натуральний алкоголь, є благородним і корисним напоєм з величезною історією. Вживаючи його в розумних для організму межах, людина може отримати справжню користь для здоров’я. З його допомогою можна:

  1. Стимулювати і реанімувати травлення.
  2. Організувати відмінну профілактику розвитку безлічі інфекційних хвороб.
  3. Позитивно вплинути на роботу серцево-судинної системи.
  4. Подовжити тривалість життя і навіть омолодити організм.
  5. Нормалізувати тиск;
  6. Купірувати утворення тромбів.
  7. Скорегувати вироблення інсуліну в організмі. До речі, цей показник дуже важливий – саме інсуліновий рівень впливає на збудження апетиту.
  8. Вивести і очистити організм від токсинів, шлаків і важких металів.

Але все добре в міру. На думку медиків, корисної для здоров’я нормою споживання вина є добова доза:

  • 200 г для чоловіків;
  • 150 г для жінок.

У перерахунку на ємність, це виходить 2-3 винних келиха в тиждень. До речі, вважати, що корисність вина залежить від його кольору помилково. За доведеним даними, червоне вино не гірше і не краще за своїм впливом і корисності, ніж біле.

Рівень корисності залежить від часу витримки вина. У молодому напої набагато більше корисних речовин, ніж у вині з багаторічним терміном витримки.

Червоне вино

Завдяки цьому уникальнейшему продукту, жителі середньовічної Європи змогли вижити під час страшних епідемій тифу та чуми. В силах цього дивовижного напою за лічені миті безжально розправитися з патогенними збудниками холери та кишкових недуг. Натуральний напій:

  • стає чудовою профілактикою гнійних інфекцій;
  • здатна загоювати пошкоджені, запалені шкірні та слизові покриви.

Але користь натурального червоного вина цим не обмежується. Завдяки потужному цілющого складом, куди входять флавоноїди, органічні кислоти, вітаміни, фруктоза, антиоксиданти, ефірні масла, амінокислоти, мелатонін, танін, поліфеноли, ресвератрол і дубильні речовини червоне вино:

  • надає благотворний вплив на серцево-судинну систему;
  • покращує стан шкіри, повертаючи эпидермису втрачений з віком колаген і відновлює еластичність.

Червоне вино в обов’язковому порядку повинна входити в меню людини, яка стежить за своїм здоров’ям. Склад напою, насичений амінокислотами, відіграє важливу роль для людини, адже людський організм самостійно виробляти подібні речовини не здатний.

Говорячи про користь червоного вина, слід сказати наступне:

  1. Всього 40-50 мл натурального напою (солодкого/напівсолодкого) допоможуть позбавити людину від безсоння. З такою проблемою успішно впорається входить до складу червоного вина мелатонін.
  2. А келих сухого винця рубінового кольору відмінно підніме настрій, зніме нервову напругу і захистить організм від простудних інфекцій. Це відбудеться за рахунок наявних у складі ефірних масел і поліфенолів.
За темою:  Коли день тверезості в Росії

Калорійність напою

На рівень калорій впливає винний сорт. Наприклад, калорійність червоного сухого вина напорядок менше, ніж солодкого і напівсолодкого (цукру в таких напоях міститься лише 0,3%). В напівсухих вин цей показник варіюється в межах 0,5—3%, а в солодких досягає 8-9%. У середньому, показник калорійності такий (на 100 грамів напою):

  1. Сухі вина: близько 64 ккал.
  2. Напівсолодкі: приблизно 80-90 ккал.
  3. Солодкі: показник сягає 100-150 ккал.

Щоб зручніше було визначити, скільки калорій в пляшці сухого червоного вина або солодкого/напівсолодкого, скористайтеся наступною таблицею. Тут наведені цифри калорійності спиртного залежно від його сорту:

Назва напою Калорійність на 100 мл
Сухе 68
Riunite Lambrusco Emilia 69
Столове (10-12%) 71
Хванчкара 83
К’янті 84
Бургундське 86
Божоле Нуво 95
Кагор 147
Десертне 172
Кіндзмараулі 173

Але не забувайте, що справжню користь червоне вино принесе лише тоді, коли його вживання поєднувати з прийомом їжі. Закушувати слід обов’язково! І чим солодша і міцніше вино, тим жирніше повинна бути їжа – так спиртне краще засвоїться організмом.

Біле вино

Вважати, що біле вино виготовляють із спеціальних світлих виноградних сортів, є помилкою. Насправді у виготовленні цього напою також застосовують і червоні, і рожеві сорти винограду. У білого вина існує велика кількість марок і видів. Всі вони володіють індивідуальним смаком і чудовим ароматом.

Закони винопиття свідчать, що найкращою закускою до білого вина стануть різноманітні сири, фрукти, морепродукти і риба.

Корисність даного виду спиртного пояснюється його багатим складом, куди входять найважливіші для здоров’я мікро — і макроелементи. Вони присутні в напої саме в такому вигляді, який дозволяє найбільш повно засвоювати їх організмом.

Доведено, що якщо одночасно з їжею випити 100 мл білого вина, все залізо, що міститься в їжі, на 100% засвоїтися організмом. Ще однією незвичайною здатністю даного напою є факт, що магній і кальцій, що містяться в білому вині в іонізованому вигляді. Це дарує їм кращу всмоктуваність в кровотік.

У чому користь білого вина? Крім того, що таке спиртне покращує смак їжі, сприяє підвищенню настрою, воно:

  • покращує серцеву діяльність;
  • захищає від простудних інфекцій;
  • допомагає впоратися із зайвою вагою;
  • допомагає в лікуванні затяжного кашлю;
  • підсилює імунні сили організму;
  • сприяє очищенню організму від шкідливих сполук і токсичних продуктів розпаду;
  • стабілізує холестериновий рівень і захищає судини, що особливо корисно для літніх осіб;
  • знижує ризик розвитку інсультних станів і хвороби Альцгеймера;
  • нормалізує сольовий і вуглеводний метаболізм.

У білого вина антиоксидантні здібності напорядок нижче, ніж у червоного. Але медиками відзначений факт, що помірне споживання цього напою омолоджує шкіру і розгладжує дрібні зморшки. Світле спиртне дарує людині свіжий і здоровий вигляд. Ще Платон говорив, що: «Біле вино – це найцінніше молоко для осіб похилого віку та втомлених».

За темою:  Як не сп'яніти від алкоголю

Калорійність напою

В порівнянні з червоним, біле вино володіє менш калорійне. Сама низька калорійність білого сухого вина становить близько 60-64 ккал на 100 гр. Та й на смак цей напій набагато м’якше порівняно з рубіновим побратимом.

Саме біле сухе вино дієтологи рекомендує вживати людям, що стежать за своєю фігурою і бажають скинути вагу.

А ось калорійність білого напівсолодкого вина вже значно вище, вона варіюється в межах 80-90 ккал на 100 гр. Чим солодший на смак біле вино, тим вище рівень калорійності в ньому. Солодке біле містить вже близько 100 ккал на 100 гр. напою.

Щоб дізнатися калорійність найбільш поширених білих вин, використовуйте наведену нижче таблицю. Калорійність спиртного тут представлена у зменшуваному порядку. Отже:

Назва напою Калорійність на 100 мл
Столове (10-11%) 65
Сухе 66
Riunite D’oro 69
Asti Mondoro 78
Рислінг 80
Совіньйон 81
Херес 126
Десертне (15-16%) 153

Корисні поради

Підводячи підсумки всьому вищесказаному, слід підкреслити, що користь вино принесе лише при наявності заходи. Пам’ятайте, що будь-який алкоголь активно стимулює апетит. Тому, навіть враховуючи калорійність напою, збільшення споживаної їжі може непомітно звести нанівець усі зусилля, спрямовані на підтримання здорового ваги. Щоб цього не сталося, використовуйте наступні поради дієтологів:

  1. Якщо на столі є кріплене вино, що володіє максимальним градусом, не соромтеся розбавляти його водою. Це істотно знизить швидкість, з якою міцний алкоголь потрапляє в організм.
  2. Пийте повільно. Розтягуйте задоволення і випивайте один келишок за годину-півтора, а не за кілька хвилин. У цьому випадку шкоди вино не принесе, а от користь подарує.
  3. Обов’язково закушуйте випите. Але підбирайте для цього грамотну закуску. Для зменшення швидкості всмоктування алкоголю в організм, заїдайте алкоголь гарячою їжею.
  4. Пам’ятайте, що газовані напої прискорюють всмоктування вина і збільшують ступінь сп’яніння.

Ось, мабуть, і всі головні секрети правильного вибору і споживання вин. Якщо знати ці правила і дотримуватися їх, то ніяке вино не зашкодить ні здоров’ю, ні стрункості фігури. Залишитися стрункою і привабливою можна навіть бурхливих і тривалих свят. Приємного відпочинку!

MAXCACHE: 0.39MB/0.00614 sec