Скільки відсотків алкоголю в шампанському

Сучасний асортимент спиртного багатий і різноманітний. Будь-який бажаючий приємно провести час і розслабитися за чаркою оковитої, знайде свій алкогольний напій. У нескінченній низці яскравих, привабливих пляшок, якими переповнені винні відділи маркетів, окремої низкою варто шампанське.

Благородний, вишуканий напій, прикраса будь-якого торжества, поважаємо багатьма. Його особливо воліють жінки за грайливість, ніжний аромат і приємно лоскочуть газики. А ось, скільки градусів в шампанському, як довго воно вивітрюється з організму і чи всім можна вживати цей алкоголь, знають далеко не всі. Пора заповнити прогалини.

«Дітище» Шампані

До речі, справжнім шампанським по праву можна назвати тільки ігристе, вироблене у Франції, на батьківщині шампанського. Саме провінція Шампань подарувала світові цей дивовижний напій. Для приготування цього ігристого винороби беруть виключно виноград, і тільки певного сорту.

В технологічних процесах виготовлення шампанського застосовуються тільки природні процеси бродіння, коли напій повністю насичується вуглекислим газом.

Більшість легкого алкоголю, пропонованого в магазинах під гордою назвою, до справжнього шампанського не має ніякого відношення. По своїй суті це звичайні ігристі вина.

Прославлене Радянське шампанське

Прикраса кожного новорічного столу, цей напій відомий всім колишнім радянським громадянам. Не здав свої позиції і в пострадянський час. Радянське шампанське також любимо і поважається. Правда, зараз його все більше називають «Російським».

Виробники Радянського шампанського у свій час отримали ліцензію з Франції на виготовлення даного спиртного.

До особливостей технології виробництва нашого рідного шампанського відноситься використання виноробами процесу безперервного потоку. Для створення Радянського шампанського були створені спеціалізовані алкогольні фабрики.

«Цукрові» особливості

Говорячи про сортності шампанського, слід враховувати відсоток вмісту цукру в напої. Саме цей нюанс і класифікує всі ігристі вина. Легкий алкоголь підрозділяється на наступні види за «цукрового включенню»:

  1. Non-dosage (Brut Nature). Унікальний напій, який взагалі не містить цукру. Це шампанське є самим дорогим і рідкісним. Для виготовлення такого напою використовують найкраще виноградне сировину. Цукор в ньому все ж таки з’являється, але тільки при вторинної ферментації, і його зміст не перевищує 5-6 г/літр.
  2. Brut (брют). Один з поширених і улюблених ігристих. Це спиртне стає прекрасним доповненням до будь-яких страв, а кількість цукру в ньому варіюється до 15 г/л (близько 1,5%).
  3. Extra sec (Extra-dry). Шампанське проміжного сорти з концентрацією цукру 12-30 г/літр. Цей напій зараз майже не проводиться із-за дуже низької популярності.
  4. Sec (Dry). Напівсолодке шампанське (сухе), яке містить цукрових включень 18-35 р/літр.
  5. Demi-sec (Rich). Солодкі і улюбленими багато ігристі вина з концентрацією цукру 44-50 г/л.
  6. Doux. Десертні і самі солодкі сорти з цукровим вмістом від 50 г/літр.

Чим солодший ігристе, тим вище в ньому вміст етилового спирту і, відповідно, градусність. Міцність шампанського в градусах – предмет інтересу багатьох людей, особливо автолюбителів.

Фортеця ігристого

Шампанське відноситься до слабоалкогольної продукції. Беручи до уваги технологічне особливості приготування даного напою, які регламентують, скільки відсотків алкоголю в шампанському, можна сказати, що його градусність не перевищує 15%.

Фортеця самих улюблених і відомих сортів шампанського варіюється в межах 4-13,5%.

А ось міркуючи, скільки градусів в Російському шампанському, варто згадати його знаменитий, солодкуватий і дуже приємний смак. Наша «гриста гордість» містить 10,5—12% етанолу, це і є фортеця Російського шампанського.

Порівняння міцності

Щоб більш точно зрозуміти для себе, яке ж шампанське найслабше, а яке найбільш міцне, озбройтеся наступній табличкою. У ній представлені найбільш популярні сорти ігристого. Отже:

Назва напою Показання цукру (г/л) Показання фортеці (%)
Російське Біле напівсолодке («Аріант») 44,8 10,5
Російське Біле напівсолодке («Московська») 45,1
Російське Біле напівсолодке (РИСП) 46,5
Ігристе вино Біле напівсолодке («Спуманте», Італія) 50,0
Біле напівсолодке («Абрау-Дюрсо, Росія) 40,1 11,0
Радянське шампанське напівсолодке 50,2
Ігристе вино напівсолодке («Корнет», Росія) 58,0 12,0

Здоров’я і шампанське

Розклавши ігристе вино за технологічним поличках, визначивши його градусність і солодкість, слід трохи поговорити і про його потенційну загрозу для здоров’я. Незважаючи на заявлену легкість і слабкість, це не означає, що шампанське можна пити літрами.

Зловживання ігристими винами приводить за собою особливо болісний похмільний синдром.

Це пояснюється наявністю великого вмісту в ній вуглекислого газу. Завдяки йому, спиртне моментально поширюється по всьому організму, викликаючи у людини дуже швидке сп’яніння. До особливостей шампанського відноситься той факт, що зазвичай його п’ють саме на голодний шлунок, починаючи з келиха ігристого святкову вечерю, що ще більше провокує сп’яніння.

Похмільний синдром

Вживаючи натщесерце шампанське, радісно проводячи час на святі, рідко хто замислюється про наступне ранок. А воно прийде, супроводжуючись болісної головним болем, нудотою і найсильнішою розбитістю. На особливості похмільного синдрому після шампанського впливає ряд факторів:

  • кількість випито;
  • місце проведення торжества (в задушливому приміщенні швидкість сп’яніння збільшується);
  • підлогу (в силу своїх біологічних особливостей, жінки п’яніють куди швидше у порівнянні з чоловіками);
  • людські особливості (чим більше і більше людей, тим повільніше до нього приходить сп’яніння);
  • наявність закуски (жирна їжа збільшує термін всмоктування алкоголю, тим самим знижуючи рівень сп’яніння);
  • емоційний стан (якщо людина перебуває у збудженому стані, шампанське набагато швидше «вдарить у голову»).

Вуглекислий газ, що знаходиться в шампанському, дратує шлункову слизову, чим сприяє проникненню етилового спирту в кров. Перші симптоми сп’яніння після ігристого наступають вже через 10-15 хвилин після келиха. Максимальна концентрація етанолу спостерігається через 30-40 хвилин.

Коли приходить тверезість

Як і будь-який спиртний напій, у шампанського є свій обмежений період розпаду і виведення його метаболітів з організму. Якщо людина вживав тільки ігристий напій, то стан сп’яніння зникає досить швидко, вже через 2-3 години можна відчути себе досить тверезим.

А ось якщо шампанське було лише прелюдією до основного «запливу по алкогольному моря», то і протверезіння буде довгим. Наприклад, після шампанського з коньяком тверезість прийде через 7-8 годин. А ось якщо пити чистий коньяк – протверезіння починається через 3-4 години. Вся справа в вуглекислому газі, який допомагає швидше всмоктуватися в організм і іншого роду спиртного.

Саме тому слід бути особливо обережними, якщо на святі шампанське. Фахівці настійно не рекомендують пити його після міцного алкоголю, похмілля у цьому випадку прийде особливо болісний і важкий.

Корисні поради

Перш ніж купувати, а тим більше, споживати ігристе, уважно вивчіть етикетку. Виробник докладно вказує особливості шампанського, розписуючи його:

  • обороти;
  • градусність;
  • спиртову частку.

А щоб отримати справжню насолоду від смакових нюансів і вишуканого аромату, слід озброїтися і відповідними закусками. До шампанського краще подати:

  • фрукти;
  • маслини;
  • м’ясо птиці;
  • морепродукти;
  • деякі овочі;
  • легкі копченості;
  • сири твердих сортів;
  • горіхи (практично всі їх види).

І пам’ятайте, що вживати будь ігристі вина категорично не рекомендується особам, що страждають від підвищеної кислотності шлунка. Наявність і інших проблем з ШКТ також може стати перешкодою до приємного відпочинку за келихом шампанського. Вуглекислий газ, що входить до складу такого спиртного, може погіршити наявні проблеми і спровокувати погіршення стану.

За темою:  Види спиртних напоїв

MAXCACHE: 0.38MB/0.00639 sec