Текіла: скільки градусів алкоголю

Текіла, традиційний мексиканський напій, має масу шанувальників і в Росії. Вперше дане спиртне з’явилося в XVI столітті, вже через століття активно запрацювали перші фабричні потужності з виготовлення цього напою. Але сучасна текіла зазнала глибокі зміни, вона вже не та, якою насолоджувались стародавні жителі Мексики.

Яка ж сучасна текіла, скільки градусів алкоголю міститься в цьому напої? З чого її готують і з чим вживають? Давайте, зробимо екскурсію в світ екзотичного алкоголю.

Як роблять текілу

Свою назву цей міцний алкогольний напій (його ще називають «мексиканської горілкою») отримав завдяки мексиканському муніципалітету, розташованому в Халіско (штат Мексики). Саме там і народилося знамените спиртне.

Спочатку заморську горілку виготовляли тільки з рослини, відомого під назвою «блакитна Агава». Дана культура активно виростала на мексиканських плантаціях. Рослину вирощували протягом 8-9 років, і тільки потім його використовували для виробництва. Сам процес складався з наступних етапів:

  1. Агаву зрізали і очищали від кори.
  2. З товстенькою і м’ясистою серцевини видавлювали сік.
  3. Дану рідину зброджували з додаванням дріжджів.

Після закінчення процесу бродіння і ферментації маса мала близько 55-60% алкоголю. Потім горілку розбавляли чистою водою для зниження міцності. На виході напій набував фортецею в 38-40%.

Сучасні виробники внесли деякі ноу-хау в старовинну технологію виготовлення текіли. Щоб прискорити технологічний процес і скоріше порадувати шанувальників цього спиртного, виробники додають у сировині різні додаткові інгредієнти:

  • кукурудзяний сироп;
  • тростинний цукор;
  • недозрілі плоди агави.

У цьому випадку зазнає зміни і назва напою. На етикеті в обов’язковому порядку виробники вказують Mixto, а не звичайне Denominacion призначеним компанією Origon. Свіжоприготований напій завжди володіє прозорістю. Виробники при технологічному процесі можуть додавати і інші компоненти, щоб надати алкоголю більш насичений яскравий окрас:

  • ароматичні харчові барвники;
  • концентрат-витяжку з дубової кори.

Також сік агави для додання кольору можуть зберігати в дубових бочках, де тривалий час витримувалося віскі або коньяк. У цьому випадку напій набуває і ароматичні коньячні нотки.

Розвінчуємо міф

Серед російських обивателів ходить завзяте думка, що текіла – це горілка (або самогонка), приготовлена з кактуса. На ділі і сучасні виробники цього заморського спиртного не відмовилися від старовинних традицій і все так само використовують Агаву.

За темою:  Скільки відсотків алкоголю в шампанському

Блакитна Агава, з якої готували і готують текілу, відноситься до сімейства лілійних. Її ще називають «текільной». За зовнішнім виглядом вона злегка нагадує кактус і також вміє зберігати запаси води в своїх м’ясистих листках.

Текіла – це гордість Мексики, тому весь процес виробництва даного спиртного напою ретельно контролюється органами держструктури. У Мексиці навіть існує спеціально створений підрозділ, слідкуючий за процесом виробництва знаменитого спиртного.

Особливу увагу приділяється оформленню напою. На етикетці в обов’язковому порядку вказується вся детальна інформація: фортеця текіли в градусах, сорт напою, витримка і його склад. У Мексиці може продаватися текіла міцністю до 47⁰. Правда, на експорт таке спиртне не йде.

Різноманітність мексиканської горілки

Всі дані спиртні напої, незалежно від того, скільки градусів в текілі міститься, поділяються на дві основні категорії:

  1. Оригінальне спиртне елітного напрямку. Воно повністю (на 100%) складається з натурального соку блакитної Агави. На етикетці в цьому випадку красується напис: Tequila 100 %Agave. Це спиртне відноситься до преміум-класу.
  2. Текіла звичайна (або Mixta). У її виготовленні крім Агави використовуються і інші рослини. При цьому відсоток вуглеводів з соку Агави вкладається в норму 51-52%, а вуглеводи додаткових культур – 48-49%.

На відміну від горілки та інших міцних спиртних напоїв, текіла при виробництві не піддається ретельної фільтрації. Тому на виході дане спиртне містить у собі численні домішки, властиві натуральному рослині. Ця особливість надає мексиканської горілці особливий аромат і терпкий. Але і викликає важке похмілля.

Текілою особливо не слід зловживати, так як цей напій провокує появу особливо болісного похмільного синдрому. Причому чим молодше рослина, тим сильніше симптоматика похмілля. У більш зрілих культурах негативні симптоми проявляються м’якше.

Скільки градусів в текілі

І звичайні, і оригінальні види мексиканської горілки, в свою чергу поділяються на категорії за фортеці і тривалості визрівання спиртного. Щоб було простіше розібратися з усіма наявними видами текіли, вивчіть таблицю:

За темою:  Скільки відсотків алкоголю в пиві
Назва Нюанси виготовлення Міцність напою
біла або срібний (Silver; White або Blanco) дане спиртне відноситься до категорії невитриманих. Його розливають відразу після дистиллирования, ця молода текіла вважається найдешевшою найбільш відома Olmeca Blanco; скільки градусів в текілі Ольмека – її фортеця становить 38⁰, крім неї шанувальники срібної текіли можуть познайомитися і з іншими видами: Sauza Silver, Campo Azul Blanco, Pepe Lopez Silver, Pablina Silver, Sierra Silver і Casa Vieja Blanco з міцністю 38—40⁰
золота (Gold або Joven) одна з різновидів білої текіли, але з включенням в напій ароматизаторів і фарбувальних пігментів (дубові екстракти, карамельні, ванільні добавки) до найбільш популярних напоїв даної марки відносять: Olmeca Gold, Pepe Lopez Gold, Fiesta Mexicana Gold, Sauza Gold, Tres Sombreros Tequila Gold, Agavita Gold і Messicano Alteno Gold, їх фортеця варіюється в залежності від виду і становить 38—40⁰
Reposado спиртне невеликої витримки (3-12 місяців), його витримуються в дубових бочках, завдяки чому дана спиртне має злегка золотавий відтінок найвідоміші марки: Cabo Wabo і Herradura Reposado, Jose Cuervo, Legenda Del Milagro, Cabrito, Sombrero, La Tilica, Sauza, Cazadores, Alma de Agave, Espolon, Rancho Alegre, Casa Vieja, Tierra Brava, Sierra, Jose Cuervo і Tres Mujeres, їх фортеця становить 38—40⁰
Extra Anejo і Anejo це елітний вид текіли, виготовлений повністю з соку Агави і володіє витримкою в 3-10 років найбільш відома марка ексклюзивного напою – це El Patron Añejo, його фортеця дорівнює 38—43⁰

Текілу не тримають довго в бочках, так як в процесі «визрівання» у цього спиртного відбувається суттєва втрата фортеці. Якщо на виході сировина має фортеця в 55⁰, то готова текіла володіє міцністю в 38—43⁰.

За даними опитувань, у Росії найбільш поширена марка текіли – це Sauza. Її вживають більшість любителів заморський горілки.

Як краще пити текілу

Відомо, що хороша мексиканська горілка здатна спровокувати важкий похмільний синдром. Знавці текіли радять використовувати кілька хитрощів, щоб уникнути можливої неприємності:

  1. Напій не варто пити сильно холодним або в теплому вигляді. Перед вживанням його лише злегка охолоджують.
  2. Краще запивати спиртне сумішшю з лайма і томатного соку. Чи можна після кожного ковтка злизувати сіль і відразу заїдати її шматочком лимона/лайма.
  3. Можна використовувати і ще один оригінальний метод. Для цього в стопку спочатку наливають тонік, поверх якого підливають мексиканську горілку. Стопочку прикривають долонею і стукають уривчасто по столу. Як тільки ви відчуєте, що з напою починає виділяти газ, відразу випивайте його.
  4. Багато любителів мексиканської горілки додають її у традиційні каву або чай. Для цього способу особливо гарні витримані сорти текіли. Вони відмінно освіжають підбадьорливі напої і дарують їм незвичайний унікальний аромат і присмак.
За темою:  Скільки калорій в літрі пива

Незважаючи на те, що фортеця текіли знаходиться на одному рівні із звичайною горілкою, п’яніють від неї швидше. Тому не забувайте добре і щільно закушувати, насолоджуючись заморським спиртним.

Цікаві факти

Всі місця в Мексиці, де відбувається процес приготування текіли, занесені в світову спадщину ЮНЕСКО. А кілька років тому експерти із Чиказького університету провели масштабні дослідження на тему, яка текіла краще. За їх даними:

  1. Перше місце дісталося золотий текілі Olmeca Gold.
  2. Друге місце любителі мексиканської горілки відвели Pepe Lopez, також відноситься до золотого увазі текіли.
  3. Третє місце заслужив напій Fiesta Mexicana Gold, що входить в список «золотий текіли».

Щоб зрозуміти, яка ж мексиканська горілка краще, її слід пробувати самому, вибираючи з численних сортів і видів. Тільки таким чином можна скласти власний рейтинг і визначити для себе фаворита. Але не забувайте, що текіла – це міцне спиртне. Не захоплюйтеся цим алкоголем. Тільки при грамотному підході можна оцінити всю красу заокеанського спиртного.

MAXCACHE: 0.38MB/0.00787 sec