Види спиртних напоїв

Вживання спиртного чинить негативний вплив на стан організму. Зловживання алкоголем може призвести до непередбачуваних наслідків і серйозних патологій. Але всі ці чинники ніяк не впливають на популярність цієї продукції. Виробництво алкоголю одне з наймасштабніших.

Види спиртних напоїв складаються з десятків позицій, а перерахувати всі існуючі на сьогоднішній день марки не представляється можливим.

Класифікація алкогольної продукції

Алкоголь — вірний супутник будь-якого застілля. Весілля, дні народження, корпоративи та інші заходи не проходять без вживання лікеро-горілчаної продукції. Сьогодні асортимент настільки багатий, що кожна людина здатна знайти напій на свій смак.

Багатство вибору призводить до того, що виникає проблема, як вибрати напій, який припаде до смаку всім. Класифікувати алкогольну продукцію можна кількома способами. Перший спосіб полягає в класифікації напоїв за способом їх виготовлення:

  1. Напої для отримання яких використовується процедура бродіння.
  2. Напої, виготовлені за допомогою дистиляції.

Така класифікація дозволяє поділити всі види алкогольних напоїв на кілька категорій, які розрізняються головними компонентами. У ролі таких компонентів можуть виступати як фрукти і овочі, так і різні злакові культури.

Другий спосіб класифікації алкоголю, полягає в поділі продукції по трьом наступним критеріям:

  • слабоалкогольні;
  • напої середньої міцності;
  • міцні.

Слабоалкогольні напої

До категорії слабкого алкоголю належить продукція, відсоток вмісту спирту в якій не перевищує восьми відсотків. До цієї категорії можна віднести солодкі алкогольні напої, пиво і деякі національні продукти. Список слабоалкогольних напоїв налічує більше десяти позицій.

Пиво. Один з найпопулярніших алкогольних продуктів у всьому світі. Історія цього хмільного напою налічує більше кількох тисяч років. Визнаними пивоварами вважаються такі країни, як Німеччина, Росія та Чехія. Міцність пива починається від п’яти градусів і піднімається вище. Крім того, пиво може випускатися як в безалкогольному вигляді, так і з дуже високою міцністю.

Брага. Основою цього продукту є овочі і фрукти. Брага виходить в результаті бродіння і часто виступає в ролі основного компонента при виготовленні самогону.

Тодді. Тодді виготовляється південноамериканськими країнами з соку пальм. Для виготовлення продукту використовується методика бродіння.

Квас. Історія цього напою налічує багато сотень років. Традиційний квас, виготовлений з кислого молока, містить близько півтора відсотків спирту.

Сидр. Фортеця сидру залежить в першу чергу від країни, в якій він приготований. У Франції сидр виготовляється з двома відсотками вмісту алкоголю. У Німеччині цей відсоток може бути підвищено до семи. Для виготовлення сидру використовується яблучний сік. Всі процеси бродіння засновані на методиці, яка виключає додавання дріжджів.

Перрі. Перрі один з напоїв, спосіб приготування якого схожий з сидром. Для виготовлення Перрі використовується сік груші і цукор. Міцність такого напою коливається в межах значень від п’яти до восьми з половиною градусів.

За темою:  Як правильно пити коньяк і чим закушувати

Хурэмгэ. Традиційний алкогольний продукт родом з Бурятії. Хурэмгэ виготовляється з молочної сироватки. Фортеця становить від двох до восьми градусів.

Айсвайн. Цей напій можна зарахувати до однієї з різновиду вин. Справа в тому, що напій виготовляється з винограду, але плоди рослини повинні пережити заморозки. Саме завдяки такому підходу, напій і отримав свою назву. Міцність такого вина близько восьми градусів.

Тогба. Тогба – алкоголь, родом з Непалу і по легенді його шалено обожнюють йєті. Тогба виготовляється за допомогою бродіння злакових культур. Цей алкоголь необхідно вживати в гарячому вигляді, скориставшись соломинкою.

Ханді. Ханді – алкоголь родом з Індії. Виготовляти такий продукт мають право лише жінки, а процес його виготовлення проходить за суворими правилами. Фортеця Ханді становить вісім градусів, а для його виготовлення використовуються рис, трави і коріння деяких рослин.

Напої, що містять у собі невеликий відсоток спирту, легко засвоюються організмом. Але надмірне вживання такого алкоголю може призвести до сильного сп’яніння і похмельному синдрому.

Напої середньої фортеці

До цього різновиду алкоголю відносяться напої, що містять у собі до тридцяти відсотків спирту. До даної категорії можна зарахувати наступну продукцію.

Медовуха. Продукт, що отримується в результаті змішування спирту та меду.

Глінтвейн. Цей підвид вина виготовляється з фруктових плодів і спецій.

Вино. Один з продуктів, який багатий своїми підвидами. Існує більше сотні видів вин, які розрізняються за складом і методикою приготування. Фортеця вина може досягати двадцять п’ять градусів. Визнаними виноробами, вважаються такі країни, як Франція та Іспанія.

Саке. Вино, батьківщиною якого вважається Японія. Цей вид винної продукції виготовляється з рису, і його фортеця становить близько двадцяти градусів.

Портвейн. Ще одне відгалуження винного сімейства. Портвейн виготовляється з особливого виду винограду і вміст спирту в ньому досягає двадцяти відсотків. Батьківщина такого вина Португалія.

Мадейра. Ще один вид вина з Португалії. Фортеця Мадейри близько двадцяти градусів. Головна особливість такого напою полягає в тому, що для того щоб його виготовити, використовуються високі температури.

Херес. Особливість іспанського Хересу в тому, що бродіння винограду відбувається під своєрідною плівкою із спеціального виду дріжджів. Фортеця Хересу дорівнює двадцяти градусів.

Марсала. Продукт з винного сімейства. Фортеця Марсали наближається до позначки у вісімнадцять градусів. Марсала вважається десертним підвидом вина, родом із Сицилії.

Малага. Цей винний продукт отримав свою назву завдяки місцем виготовлення, іспанської виноробні Малага. Міцність одержуваного продукту може становити від тринадцяти до двадцяти двох градусів. Для виготовлення використовується кілька видів винограду.

Токай. Вино родом з Угорщини, яке прийнято вважати окремим продуктом. Фортеця Токаю становить дванадцять відсотків. Головний компонент – спеціальний сорт меду.

За темою:  Скільки калорій у вині: червоному, білому

Вермут. За однією з легенд, вермут був створений самим Гіппократом в п’ятому столітті до нашої ери. При приготуванні вермуту використовуються цілющі трави і рослини. Основний компонент цього кріпленого вина — полин. Сьогодні вермут традиційно виготовляється в Італії і Франції.

Шампанське. Вино, що має игристостью, яка у багатьох асоціюється з урочистістю і загадковістю. Виробництвом шампанського займаються винороби з невеликої провінції Шампань. Цей французький продукт містить у собі до тринадцяти відсотків спирту.

Сато. Сато – один з яскравих представників винного сімейства. Цей таїландський вид вина виготовляється з рисових зерен. Вміст спирту в цьому алкоголь близько десяти градусів.

Цинар. Італійський склад, що містить в собі суміш артишоків, прянощів, спеціальних трав і сімнадцять відсотків етилового спирту.

Кампарі. Лікер, названий на честь його творця Р. Кампарі. Для приготування лікеру використовуються фрукти і трави, що володіють гірким ароматом. Вміст спирту в такому лікері близько двадцяти восьми відсотків.

Кумис. Батьківщина кумису – Центральна Азія. Цей напій виготовляється з молока, дріжджів і спирту. Є кілька варіантів приготування кумису, що розрізняються по фортеці. Максимальна фортеця кумису становить сорок градусів.

Грог і пунш. Ці напої об’єднані, так як обидва є похідними від самостійних продуктів. Грог – це ром, який розбавляють, для того щоб знизити міцність продукту. Пунш – продукт, одержуваний в результаті змішування певних сортів вин і фруктових соків.

Речото. Один з представників винного сімейства родом з Італії. Фортеця речото становить п’ятнадцять градусів.

Піско. Французьке вино, міцність якого знаходиться на позначці в двадцять два градуси. Виготовляється з виноградного соку з додаванням коньячного спирту. Дуже важливо, що вік такого спирту повинен бути не менше кількох років.

Пульке. Мексиканський продукт, отриманий в результаті бродіння плодів агави. Вміст спирту в такому складі близько вісімнадцяти відсотків.

Міцні алкогольні напої

Вживання міцного алкоголю небезпечно для здоров’я. Міцність такого продукту може досягати вісімдесяти градусів. Найбільш популярні міцні спиртні напої:

  • горілка;
  • коньяк;
  • ром;
  • віскі;
  • бренді;
  • абсент;
  • самбука;
  • джин;
  • текіла;
  • чача.

Описувати вищеперелічені напої не має сенсу, так як більшість споживачів знайомі з цією продукцією. Міцний алкоголь може бути виготовлений з різних інгредієнтів, тому варто розглянути тільки самі незвичайні суміші.

Аквавіт. У буквальному перекладі назва говорить «вода життя». Аквавіт виготовляється в Норвегії з звичайної картоплі. Рівень вмісту спирту у продукті дорівнює п’ятдесяти відсоткам.

Арак. Арак неоднозначний напій. Для його виготовлення використовуються різні види природної сировини і методики виготовлення. Так фортецю такого складу може становити від сорока до п’ятдесяти градусів. Батьківщина арака – Центральна Азія.

За темою:  Яке пиво краще: фільтроване або нефільтроване

Пастіс. Пастіс – одна з похідних абсенту з Франції. Історія виготовлення цієї анісової горілки налічує близько сотні років. Фортеця такої горілки сорок п’ять градусів.

Мастика. Ще один вид алкоголю, що виготовляється з анісу. Мастика — традиційний болгарський напій і його фортеця дорівнює сорока семи градусів.

Арманьяк. Батьківщина арманьяку провінція Гасконі, розташована у Франції. Рівень алкоголю в складі знаходиться на позначці в сорок відсотків. Методика виготовлення полягає в перегонці вина з винограду з додаванням свіжих ягід.

Граппа. Спочатку італійська граппа виготовлялася з відходів винного сировини. Рівень вмісту спирту в граппе може досягати п’ятдесяти відсотків.

Кальвадос. Один з підвидів бренді, який готується з яблучного сидру. Вміст алкоголю в цьому продукті у середньому сорок відсотків.

Кіршвассер. Вперше кіршвассер був виготовлений в Німеччині на початку сімнадцятого сторіччя. Міцність напою приблизно сорок градусів, а основний інгредієнт чорна черешня.

Сливовиця. Підвид бренді, з фортецею сорок п’ять градусів, виготовлений з сливового соку. Виробництво алкоголю налагоджено в Болгарії і Сербії.

Метакса. Грецький склад, в основі якого лежить суміш виноградного вина, бренді з виноградних яблук і настоянка з трав. Вміст спирту в метаксе становить близько сорока відсотків.

Шнапс. Основою для приготування шнапсу можуть бути як злакові культури, так і плоди фруктових дерев. Батьківщиною шнапсу вважається Німеччина. Продукт, виготовлений в цій країні, містить сорок відсотків етилу.

Бурбон. Американський вид віскі, що виготовляється з качанів кукурудзи. Фортеця бурбона близько п’ятдесяти градусів.

Маотай. Батьківщиною цього напою є Китай. Маотай святковий напій, вживання якого пов’язане з торжеством. Виготовляється зі злакових культур і володіє міцністю в п’ятдесят три градуси.

Узо. Суміш з спиртового розчину і спеціальних трав. Батьківщина цього напою – Греція. У складі знаходиться близько п’ятдесяти відсотків спирту.

Раки. Міцний алкоголь з Туреччини. У складі раки п’ятдесят відсотків спирту. Виготовляється цей алкогольний продукт з виноградного вина і анісу.

Тутовка. Кавказький продукт, виготовлений з плодів тутового дерева. Даний напій володіє неповторним ароматом, а його фортеця становить аж вісімдесят градусів.

Висновок

Сама правильна класифікація алкоголю полягає в поділі напоїв за їх фортеці. Знаючи приблизний склад і відсоток вмісту алкоголю в рідині можна розрахувати не тільки правильне дозування випитого, але і позбавити себе від наслідків похмільного синдрому.

MAXCACHE: 0.39MB/0.01297 sec