Віскі: як пити з чим пити

Багато росіян щиро полюбили віскі за його незвичайний аромат, доступну ціну і цікавий ефект від сп’яніння. Але як правильно пити цей західний напій? Віскі, будучи, по суті, добре очищеним і настояним на дубі зерновим дистилятом, вважається родичем класичного самогону.

Основні правила

Віскі п’ють зовсім інакше — саме так, як це прийнято в голлівудських фільмах. Вживати віскі літрами під велику кількість закуски не зовсім правильно — це не горілка, мета якої швидко сп’янити людини. Бурбон розкриває свій смак і аромат, і щоб відчути його, потрібно дотримуватися певних правил. Отже, розглянемо, з чим можна заважати віскі, ніж його закушувати і як правильно вживати цей продукт. Вважається, що якісний і хороший віскі не потрібно розбавляти водою або додавати в нього лід — він хороший і в чистому вигляді.

Це недорогі сорти розбавляють колою або содової, щоб прибрати неприємний смак і різкість. Якісний бурбон п’ють по наступній схемі:

  1. У приємній обстановці. Віскі — це не швидкий напій і не барний. Його п’ють вдома, відпочити після роботи, в компанії з друзями або близькими. Оскільки віскі має серйозну фортеця, то п’ють його зазвичай ввечері. Цей напій добре поєднується з музикою і бесідою.
  2. Трохи охолодивши пляшку. Справа в тому, що у дистилятів при температурі понад 25 градусів відчувається запах спирту. Якщо заморозити напій, то тоді буде не зрозумілий його букет. Тому оптимальною температурою вважається 18-20 градусів.
  3. З великих стаканів з товстим дном. Втім, деякі експерти, навпаки, рекомендують пити бурбон з винних келихів, які краще відкривають його аромат. Якщо ви обираєте, чим запивати віскі, оскільки він дуже міцний, то краще всього зупинитися на звичайній мінералку без газу.
  4. Пляшка ставиться на стіл, господар пропонує всім налити або ж гості самостійно розливають напій. Зазвичай склянку заповнюється на два пальці — пару ковтків. Бажано, щоб на столі не було сильних ароматизаторів — кольорів або паличок з запахом.
  5. Пити цей напій рекомендується повільно, оцінюючи його якість, аромат і смак. Не треба заковтувати його стопками — вважається, що віскі треба потримати в роті кілька секунд — це дасть цікаве післясмак.
За темою:  Види спиртних напоїв

Розберемо, з чим п’ють віскі крім коли. Ми рекомендуємо не запивати алкоголь водою, газованою водою або содової — він хороший сам по собі. Втім, деякі міцні бурбони (60 і вище) спеціально розводять водою, щоб не обпалити рецептори і надати напою аромат. Якщо дегустується кілька сортів віскі, то рекомендується промивати рот звичайною мінералкою без газу.

Правило 5 S

У Британії та Шотландії класичний бурбон п’ють за правилом 5 S:

  1. Sight (милуватися). Насамперед потрібно оцінити колір улюбленого віскі.
  2. Smell (вдихати). Після цього вдихніть запах напою — він вам напевно сподобається.
  3. Swish (смакувати). Наберіть трохи рідини в рот і відчуйте смак.
  4. Swallow (ковтати). Проковтнете рідину і відчуйте приємне тепло в шлунку.
  5. Splash (розбавляти). Додайте у воду трохи води, щоб поліпшити аромат.

Особисто ми рекомендуємо не заважати віскі самому, а просто виставити на стіл колу, содову, лід і воду. Нехай гості самостійно вирішують, що їм більше підходить.

Потрібна закуска? У традиційному західному стилі закуска не використовується — віскі можна додати ароматною сигарою. Але якщо ви не збираєтеся обмежуватися 100 грамами, то закусити все ж доведеться, інакше ви швидко сп’янієте. Для цього добре підійде шоколад, фрукти, сиров’ялені ковбаси і м’ясо, сир і пр.

Зверніть увагу: ці рекомендації не обов’язково дотримуватися. Багато п’ють віскі з колою — це класичний американський рецепт. Він приносить легке й веселе сп’яніння, яке швидко проходить при помірних дозах випитого.

Редакція рекомендує розбавляти недорогі купажовані напої витримкою до 10 років, у яких немає цікавих властивостей і ароматів. Дорогі сорти віскі витримкою 12 і більше років розбавляти блюзнірство, адже вони володіють унікальними органолептичними властивостями і ароматами.

Чим розбавляти

Давайте розберемо, чому розбавити віскі, якщо в чистому вигляді він для вас надто міцний, або ви просто п’єте недорогі сорти. Є кілька варіантів.

Вода. Вперше розбавляти хмільний напій водою почали в Шотландії. Навіть кілька крапель води, доданих в напій, розкривають його аромат і смак, практично не впливаючи на фортецю. У Шотландії віскі подають разом з мінеральної або джерельною водою, а розбавляють його за смаком аж до 50/50.

Сік. Соки відкривають величезний простір для творчості. Можна використовувати абсолютно будь-які соки — виноградний, вишневий, яблучний, апельсиновий, ананасовий і навіть томатний. Спробуйте погратися видами соків і їх концентрацією — ви напевно підберете для себе оптимальний варіант.

Газована вода. Як і з чим п’ють віскі в Америці? Саме з содовою, колою або звичайною мінералкою. Так п’є віскі американська молодь, купуючи його у величезних пластикових пакетах по 3-5 літрів. Метод відмінно підходить для недорогих сортів — кола заглушає запах спирту і різкий запах дуба. Плюс такого методу — моментальне сп’яніння. Мінус — досить важке похмілля. З колою рекомендується розводити напій в пропорції 1 до 1, с газировками 1 до 2.

Вермути. Це досить рідкісний для Росії метод, але тим не менше вам потрібно обов’язково спробувати. Візьміть хороший вермут типу россо або б’янко, і змішайте їх з бурбоном в пропорції 2 до 1 (2 частини віскі до 1 вермуту). Ви отримаєте оригінальний, смачний, солодкувато-гіркий напій, який приносить дуже цікаве сп’яніння.

Кава. Хочете швидко зігрітися? Додайте бурбон чай або каву в кількості 3 столових ложок на стандартну чашку. Можна навіть збільшувати дозу, а для любителів освіжаючих напоїв поєднувати холодні чаї, які є в продажу, з недорогим віскі. Не перестарайтеся з фортецею — чай і кава надають додаткове навантаження на серце, що посилюється спиртним.

Молоко. Дуже оригінальне рішення, яке не кожен візьме в рот. Змішайте 50 грам віскі з 50 грамами молока і спробуйте випити — одні люди без розуму від такого поєднання, другі категорично відмовляються від цього рецепта. Щоб поліпшити смак, можна скористатися медом, мускатним горіхом, запашним перцем, корицею і іншими спеціями.

Тепер ви знаєте все про віскі — як пити, з чим пити, чим закушувати. Ми рекомендуємо вам надто не захоплюватися ним, тому що алкоголь — це наркотик і отрута, незважаючи на всі рекламні виверти маркетологів. Тому вживайте відповідально!

MAXCACHE: 0.37MB/0.00729 sec