Харчування при цирозі печінки: що можна їсти?

Цироз печення – найнебезпечніше захворювання, що загрожує людині інвалідністю, а у важких випадках і летальним результатом. Найчастіші винуватці цієї патології – не вилікувані до кінця гепатити і хронічний алкоголізм. Цироз згубно позначається на здоров’ї гепатоцидов (печінкові клітини). Гинуть клітини печінки провокують дестабілізацію роботи всього органу, що може призвести до повного його руйнування.

Проблемами, що виникають при цирозі, вже багато років займаються провідні медичні фахівці. Результатом їх досліджень стали численні цілющі методики. Величезна роль у лікуванні приділяється харчуванню. Дієта при цирозі печінки, меню і страви якої спеціально розроблені з урахуванням виниклих проблем, допомагають реанімувати і стабілізувати стан печінкового органу.

Роль дієтичного меню при діагнозі

Печінка виконує в організмі роль потужного фільтра-пилососа. Цей орган допомагає виводити всі токсичні речовини, що утворилися в організмі після розпаду в ньому етилового спирту. При регулярних перевантаженнях, які відбуваються при зловживанні спиртними напоями, печінка не справляється з великою кількістю шкідливих речовин.

Її робочі функції блокуються, а гепатоциды масово починають руйнуватися. Спеціально розроблене харчування при цирозі печінки допомагає реанімувати тканини органу, значно покращуючи стан пацієнта і стабілізуючи метаболізм.

При цирозі хворим рекомендується дієта під номером 5. Подібний стіл був розроблений на початку 70-их років. Над створенням цілющого раціону працювали провідні фахівці РАМН (Російська академія медичних наук).

Суть оздоровчого харчування полягає в повному виключенні з раціону тих продуктів, які є найбільш шкідливими для здорової роботи печінки. Головна дієтична мета включається в збагаченні хворого організму відсутніми поживними речовинами, виключаючи зайве навантаження на ШКТ. Основні постулати це дієтичного столу звучать наступним чином:

  1. Не допустити перевантаження ШЛУНКОВО-кишкового тракту.
  2. Збільшити споживання вуглеводів і білків.
  3. Скоротити на 30-35% надходження в організм жирів.

Важливі рекомендації з харчування

Дієта будь-якого виду передбачає наявність власних строгих правил. Не є винятком і цей лікувальний тип живлення. Тепер хворому доведеться максимально серйозно переглянути свій раціон і вивчити, що можна їсти при цирозі печінки, а що категорично забороняється. Такі кардинальні зміни.

Пацієнту доведеться забути про всіх своїх нездорових звичок харчування, щоб максимально розвантажити печінку для відновлення її роботи. Обов’язковою умовою стає безпосередню участь лікаря при розробці лікувальної дієти.

Намагаючись скорегувати меню самостійно, людина, не знайомий із нюансами дієтхарчування, може лише погіршити своє самопочуття і втратити дорогоцінний час.

Хворим на цироз печінки слід запам’ятати одне: шанси на повне одужання отримує тільки відповідальна людина. Для одужання необхідно строго слідувати приписам медика і чітко дотримуватися правил цілющого харчування. Вони звучать наступним чином:

  1. Харчуватися слід дробовими частинами і невеликими порціями. Допустима кількість калорій щодоби варіюється в межах 2500-3000 Ккал.
  2. Необхідно збільшити об’єм споживаної рідини. Вона повинна становити тепер не менше 1,5 літра.
  3. Зменшується кількість солі. Хворому дозволяється використовувати таку добавку в обсязі до 2 чайних ложечок на добу.
  4. Доведеться сказати «ні» твердої їжі. Всю подібну їжу потрібно подрібнювати або перетирати.
  5. Їжа приймається тільки в теплому вигляді. Жодних занадто гарячих або надмірно холодних страв.
  6. Категорично забороняється вживати смажені продукти. Під табу підпадають і печені страви, приготовані в мікрохвильовій печі або на мангалі. Тепер їжа готується виключно на пару, запікається в духовці або отвариватся на слабкому вогні.
  7. Тушкованими стравами можна побалувати себе не частіше 1-2 разів щотижня.
За темою:  Що зробити щоб чоловік не пив

П’ята дієта суворо розраховує все: калорійність продуктів, їх набір, метод приготування їжі і саму обробку. Наголошуємо, що розробкою дієтичного меню займається тільки лікар, адже цироз печінки – патологія індивідуальна. І медик строго враховує всі нюанси даної історії хвороби.

Щоб допомогти печінці позбутися від накопичених токсинів, при дієті слід проводити і дні розвантаження. В цей час пацієнт харчується тільки молочко, пісними супчиками (овочевими) і м’якими схарными фруктами.

Що можна їсти при цирозі печінки: список продуктів

Щоб легше розібратися зі списком дозволених і нерекомендовані страв, вивчіть таблицю. Вона допоможе попередньо оцінити картину харчування.

Продукти Дозволяється Забороняється
Хліб

пшеничний (бажано сухарики);

прісні печенюшки і різна випічка з яблучками, сирною масою, рибним фаршем

з житнього борошна (свіжий/м’який) хліб, тестова маса (листкова/здобна), засмажені ситні пиріжки
Супи приготовані з круп (овочів), також молочні із вермішеллю, пісні щі/борщі (для перших страв заправку забороняється прожарювати, її просто висушують) бульйони (з грибів/риби/м’яса), щавелевые супчики, холодна окрошка
М’ясо знежирене мяско, натуральні молочні сосиски, парові котлетки пісні будь-які жирні вироби з м’яса, копченості та ковбаси
Риба пісна риба, приготовлена на пару риба жирних сортів, рибні консерви, а також соління і копчення
Яйця запечені або виготовлені на пару омлетики з одного білка (без жовтка) варені або смажені яйця
Гарніри виключно овочеві (їх потрібно варити, тушкувати або подавати в сирому вигляді), слабокисла подквашенная капусточка, молодий горошок редиска, щавелевые, часник, ріпка, гриби, шпинат, цибуля зелена і будь-які овочі в маринаді/консервації
Молочка кісломолочка, молоко/сирок (знежирені), негострі сирні види ряжанка, вершки, сир гострого і солоного виду, жирні майонез, сметана або сир
Закуски свіжі овочі, ікра кабачка, риба заливна, оселедець без масла і різноманітні салати з вареної риби/м’яса рибна ікра, копченості/консерви,
Солодощі м’які (обов’язково цукрові) ягоди або фрукти, компоти, домашній мармелад, зефірчик, соковиті сухофрукти, джем, мед натуральний вироби з включенням жирного крему, кислі фрукти або ягоди, морозиво
Соуси з сметани, овочів (солодкі і напівсолодкі), а також фруктові або молочні з використанням численних прянощів (особливо перець, аджика, гірчиця або хрін)
Напої фруктово-овочеві соки, вичавки, відвар цілющого шипшини, киселі, неміцний чай (чорний або зелений), різноманітні компоти какао, алкоголесодержащие напої, міцний чорний кави
Жири натуральне вершкове/рослинне масло кулінарний жир, покупної маргарин, а також сало будь-якого виду
За темою:  Як не пити алкоголь взагалі

Нюанси дієти в залежності від характеру патології

Дієтичне меню зазнає деякі зміни, спираючись на тяжкість патології. Наприклад, дієта при цирозі печінки з асцитом розробляється так, щоб пацієнт міг харчуватися маленькими порціями раз в два-три години. В повсякденне меню включаються різноманітні вегетаріанські страви, збільшується і загальне споживання рідини.

Цироз, обтяжений асцитом, характеризується великим скупченням рідини в черевній області. Цей стан вкрай небезпечне, що проходить на тлі білкового дисбалансу і стійкого підвищення внутрішньосудинного тиску (гіпоальбумінемія).

А дієта при цирозі печінки і гепатит володіє власними основними правилами. Звучать вони наступним чином:

  1. Суворе обмеження жирів. У добу дозволяється вживати їх до 75-80 гр., з них 25% відводиться тваринних жирів, які організм отримує разом з молочними/м’ясними стравами. Олія рослинна дозволяється використовувати в дуже малому обсязі і лише у якості салатної заправки.
  2. До 75-80 гр. білків на добу. Дієтологи при розробці меню подібного рівня, суворо стежать, щоб загальна кількість білків не переважало в раціоні, як це робиться в дієтах худнуть і загального оздоровлення.
  3. Головну частину меню посідають вуглеводи. Але їх загальна кількість також обмежується: до 380-390 гр. щодоби.
  4. Сіль додається тільки після закінчення готування. В добу таку добавку дозволено використовувати в межах 7-8 гр.
  5. Багаті клітковиною фрукти/овочі можна вживати лише в пюреподібному вигляді або свіжовичавленому соку. Клітковина активізує роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту, що може спровокувати метеоризм.
  6. Під обмеження підпадає їжа, приготована гасінням з використанням малої кількості рослинного масла.
  7. Під сувору заборону потрапляють продукти, багаті на щавельную кислоту і паурин. Це різноманітні наваристі бульйончики (рибні/грибні/м’ясні).

Орієнтовне меню при цирозі печення

До оновленого столу доведеться звикнути. Щоб було легше перебудуватися на нове харчування, заспокоюйте себе думкою, що позбавлення деяких радощів гастрономії – міра тимчасова. А щодобові раціони при вмілому підході легко можна вдало урізноманітнити. Ось яким може бути приблизний тижневий раціон для пацієнта:

За темою:  Молитва від алкоголізму чоловіка
Час їжі Що їмо
понеділок
Перший сніданок

цукровий сирок;

вівсянка з м’якими сухофруктами;

слабкий зелений чайок

Повторний сніданок медові яблучка (запечені)
Обід

пісний супчик з перловки на овочах;

нежирна куряча грудка;

на гарнір рисово-овочева суміш;

домашній компот/кисіль

Полуденок

паровий білковий омлетик;

фруктовий сік/мус

Вечеря

рис з печеною рибкою;

ягідний компот або морсик

вівторок
Перший сніданок

варене несолоне м’ясо;

вермішель;

слабкий чай

Пізній сніданок сирна знежирена маса
Обід

пісний легкий картопляно-овочевий супчик;

голубці;

мус

Полуденок 1-2 стиглих солодких яблучка
Вечеря

рисова кашка;

знежирений сирок;

мінеральна вода/слабкий чай

середа
Перший сніданок

вівсянка;

сік/компот

Другий сніданок

картопляно-сирна запіканка;

зелений чайок

Обід

молочний суп з вермішеллю;

парове м’ясо з тушкованою морквою;

домашній узвар

Полуденок чай з прісними печивом або сухариками
Вечеря

гречка;

грейпфрутовий/яблучний сік

четвер
Перший сніданок

манна/перлова кашка;

слабенький чай

Повторний сніданок цукрові фрукти
Обід

супчик з овочами;

нежирна рибка в рисової підкладці;

фруктовий кисіль/мус

Полуденок білі сухарики з чаєм
Вечеря

варена рибка;

відвар шипшини

п’ятниця
Перший сніданок

білковий омлетик;

каша пшоняна;

молоко

Пізній сніданок сирна маса з знежиреної сметаною
Обід

пісний борщик/щі;

пюре з відварною/паровим м’ясом;

морс

Полуденок прісне печиво з зеленим чаєм
Вечеря

макарони з морквяним салатом;

кисіль

субота
Перший сніданок

варену картоплю;

парова рибка;

слабкий чай

Другий сніданок

яблуко або груша (стиглі і солодкі);

знежирений кефір/йогурт

Обід

легкі щі/суп;

легкі котлетки з вермішеллю;

домашній морс

Полуденок печиво з молоком/слабким чаєм
Вечеря

куряча грудка;

сирники;

минвода

неділя
Перший сніданок

варені овочі;

гречана/перлова каша;

компот

Повторний сніданок яблучно-морквяне пюре
Обід

варена картопля/омлет;

сирний/рисовий пудинг;

медові яблучка/груші запечені;

домашній узвар/морс

Полуденок ягідний кисіль/сік
Вечеря

перлова каша;

минвода

Коли у людини діагностую цироз печінки, лікування і харчування при даному захворюванні стають найголовнішим методом зберегти і продовжити життя людини. На жаль, терапія такої небезпечної недуги займає дуже довгий час. І чим раніше розпочати лікування цирозу, тим більше шансів на благополучний результат. Бережіть себе!

MAXCACHE: 0.39MB/0.01254 sec