Як відновити печінку в домашніх умовах швидко і ефективно

Людський організм – найбільша загадка, створена природою. Кожен орган в тілі людини відповідає за певні функції, роботу всього організму в цілому. Однією з таємничих і найцікавіших з позиції будови і функціональності є печінка, головний захисник внутрішніх органів тіла.

Але, незважаючи на всю геніальність і продуманість створення окремих ділянок, всі органи схильні до зовнішнього руйнівного впливу. Найчастіше страждає печінка. Дуже важливо знати, як допомогти печінки відновитися і реанімуватися після впливу згубних факторів.

Чим корисний орган

Печінка – найцінніша частина тіла. Це своєрідний пилосос-чистильник людини. За допомогою печінки з організму виводяться шлаки, токсини, канцерогени та інші отруйні залишки розпаду.

Печінковий орган є найбільшим, розташованим в очеревині. Він знаходиться в районі правого підребер’я і може досягати ваги до 1,5 кг.

Печінка взяла на себе понад 500 різних функцій, що вкрай перевантажує її. До основних її роботам відносять бар’єрну функцію, секреторику жовчі і кровотворення. Давайте докладніше розглянемо основні завдання органу.

Очищення. Головне завдання печінки – фільтрація всіх речовин, що потрапляють в організм. Печінка забирає їх «на розгляд» з великого кола кровообігу і травної системи. Кров людини крім поживних речовин, містить безліч канцерогенів, що проникають в організм разом з їжею.

Рівень забруднення кровотворного русла залежить від способу життя людини, від його звичок, умов проживання і специфіки роботи. Печінка знешкоджує отрути і перетворює їх у корисні мікроелементи.

Метаболізм. Печінкові клітини гепациты – активні учасники всіх метаболічних процесів, що відбуваються в людському тілі. Вони взаємодіють із жирами, вуглеводами, білками, вітамінами і гормонами. Печінка пропускає через себе всю кров, яка надходить в орган через ворітну вену.

Надходять у печінку корисні мікроелементи піддаються переробці. Потім вони вирушають далі в селезінку і травний тракт. Або залишаються в печінці для поповнення запасів корисних речовин, необхідних для її здорової роботи.

Захист. Печінка допомагає організму рятуватися від шкідливих патогенних бактерій і вірусів. Вона захищає людину від інфекцій, допомагає реанімувати пошкоджені структури тканини, підтримує і нормалізує імунітет.

Контроль. Печеночый орган нормалізує хімічний склад крові, що сприяє здоровій роботі мозкової діяльності. Хвора печінка призводить до порушень і змін складу крові, що в свою чергу провокує проблеми в роботі мозку. У людини з хворою печінкою спостерігаються порушення психічного, поведінкового та розумового рівня.

Накопичення. Печінкові тканини затримують у собі найважливіші речовини: глікогени, вітаміни, мікро — та макроелементи. Якщо у людини відбувається різка втрата енергетичного плану, печінка моментально перетворює накопичені речовини в глюкозу, яка відновлює працездатність організму. Печінка постачає цим біоматеріалом та ряд інших внутрішніх органів і клітин.

Вироблення жовчі. Фільтраційними функціями (крім кровоносних судин) також займаються і капіляри, жовчні протоки. Щодоби у людини утворюється з перероблених еритроцитів близько літра жовчі. Жовч – важливий помічник печінки, допомагає нейтралізувати надмірна кількість кислот в ШКТ, виводити продукти розпаду і перетравлювати жири.

Печінка бере участь практично у всіх биореакциях. Клітинки органу безперервно працюють над продукуванням цукру, білків, холестерину, жирних кислот. Але головне її заняття – очищати організм. Саме ці особливості роботи і роблять печінку самим уразливим органом у людському організмі.

Печінка унікальний орган, єдиний, здатний до регенерації. Як довго відновлюється печінка: для реанімації печінкових клітин вимагається від 400 до 500 доби. Але, незважаючи на свої регенераційну здатність, що її можливості не безмежні.

Різні несприятливі дії дестабілізують роботу органу, поступово руйнуючи і слабшаючи його. Підсумком стає поява найнебезпечніших захворювань, у важких випадках призводять до смерті людини.

Чи здатна боліти печінка

Сам орган не має нервовими закінченнями, які сигналізують організму про власні проблеми. Болючий дискомфорт, що виникає в районі печінки, викликає не вона сама. Неприємні відчуття провокуються зростаючим тиском на оболонку печінки.

В печінковій оболонці є велика кількість нервових закінчень. Коли печінка з-за надлишку токсинів роздувається, вона тисне на оболонку, чим і викликає біль.

Болючий синдром може мати разноообразную картину прояву: від короткострокових і дуже різких болів до хронічних, притуплених. Така бессимптомность, особливо на ранніх стадіях проблем з печінкою стає справжньою загрозою для життя.

Поява перших тривожних дзвіночків у вигляді сонливості, короткочасної нудоти і слабкості має занадто розмиті пояснення і спостерігається практично при шкірних захворюваннях. При появі дискомфорту в районі правого предреберья, слід негайно нанести візит до лікаря і з’ясувати проблему. А після отримання консультації, почати відновлення клітин печінки.

Що шкодить органу

Кожної людини, який захоплюється спиртним, хвилює питання, відновлюється чи печінку після відмови від алкоголю. Печінкові клітини, звільнившись від вантажу отруйного етанолу, негайно приступають до регенерації. Але, всупереч поширеній думці, що гублять печінка тільки алкоголіки, можна навести статистику, яка показує, що печінка може страждати навіть у непитущих людей.

Неполадки з органом провокує сама людина, її легковажне ставлення до власного здоров’я. Наприклад, коли поряд з прописаними ліками, хворий починає займатися самолікуванням, приймаючи зілля домашнього виготовлення.

Сукупний прийом лікарських препаратів, що підсилюють дію один одного (або поліпрагмазія), вважається самим критичним фактором ризику для благополуччя печінки.

Непоправної шкоди здоров’ю органу завдає і неграмотний раціон. Список потенційно небезпечних для здоров’я печінки продуктів виглядає так:

Алкоголесодержащие напої. Особливо міцні (самогон, спирт, горілка, коньяк або віскі). Печінка дуже страждає від надлишку етилового спирту, який надходить до неї при захоплення спиртним. Найменш небезпечними для печінки можна вважати червоні несолодкі вина і темне пиво – з цими продуктами орган швидко справляється.

Жирна їжа. Від важкої, прожареної їжі шлунок перевантажується, що безпосередньо впливає на роботу печінки. Перевантаження відбувається і в ній. До найбільш нелюбимим «гостям» печінки можна віднести сало, м’ясо качки, баранину, свинину, міцні наваристі бульйони і вершкове масло.

Маринади. Дуже смачні, викликають апетит квашені та мариновані продукти згубно позначаються на здоров’ї печінки. Цей орган зовсім не дружить з маринованими овочами, різносолами, копченостями. Не визнає печінку і пекучі приправи у вигляді аджики, оцту, хрону і гірчиці. Вони найчастіше використовуються при закрутках.

Кисленькі продукти. Такі корисні, наповнені вітамінами і такі непрохані для печінки. Негостинний орган не буде «радіти» кисленькому щавелю, журавлині, ківі. Кислота, що міститься в цій їжі, сприймається печінкою як отрута. Також вона відноситься і до продуктів з різкими смаковими якостями: редьці, черемші, редисці, кинзі.

Заради здоров’я печінки доведеться скоротити і кількість ароматної, підбадьорливого кави, ситного какао зі смачними булочками, солодощами і випічкою. Сувора педантична печінка їх не сприймає.

Частенько орган починає пустувати після бурхливих застіль з великою кількістю різноманітної ситної їжі, закусок і спиртного. Прислухайтеся до свого самопочуття! Своєчасні і грамотні дії по очищенню печінки – гарантія здоров’я, гарного самопочуття і довголіття людини.

Чим загрожують обжерливості

Похитнулася печінка призводить до сумних наслідків. Артрити, алергії, астми, поява депресивних станів, важкі мігрені, гепатити, підвищення АТ, проблеми в обміні речовин, ожиріння, виразкові коліти та шкірні патології. Всі ці проблеми беруть початок з проблем печінкового органу.

Очищення і відновлення печінки

Використання медикаментозних способів, спрямованих на очищення печінкового органу, призводять до того, що лікування проходить швидко і безболісно. Найголовніше, з чого потрібно починати – це відмова від згубних пристрастей, коригування раціону і поліпшення способу життя.

Для здоров’я печінки відмовтеся від вживання напівфабрикатів та заходів в пункти швидкого харчування. Нічим, крім синтетичних шкідливих продуктів, виготовлених з неякісної сировини, там вас не нагодують.

Коли перед людиною постає актуальне питання, як відновити печінку після тривалого вживання алкоголю, перше, що потрібно зробити – кинути пити. Якщо ви поставили своєю метою поліпшити енергетичний запас, відчувати себе бадьорим, життєрадісним і повним сил людиною, займіться очищення печінки. А допоможуть у цьому 10 «золотих» правил:

  1. Споживайте більше вітамінів і мінеральних речовин. Цими корисними мікроелементами багаті сирі овочі і фрукти.
  2. Забудьте про харчові продукти, в які додані консерванти, підсилювачі смаку, харчові та ароматичні добавки, консерванти та інші Єшки. Дайте відпочинок нещасної печінки, хоча б на період відновлення.
  3. Полюбіть буряк і моркву. Ці продукти вважаються найпотужнішими помічниками печінки, фільтруючої організм. Включіть в раціон і зелені продукти – вони містять хлорофіл, який чудово очищає печінку.
  4. Щодня з’їдайте по 40-50 грам подрібненого насіння льону. Лляні насіння купируют надмірне продукування гормонів, а це одне із завдань, що стоять перед печінкою. На час очищення слід постаратися розвантажити орган. Ці насіння можна підсипати в будь-яку їжу (перші страви, каші, салати, бутерброди).
  5. Подружіться з лікарськими травами, які допомагають очищати і зміцнювати печінку. Це розторопша (молочний чортополох), звіробій, корінь кульбаби, пижмо, чистотіл, чебрець, барбарис, куркума і деревій. І не забудьте перш отримати дозвіл лікаря на прийом трав’яних відварів.
  6. Знизьте споживання цукру, особливо рафінованої. А про синтетичних підсолоджувачах будь-якого типу забудьте зовсім.
  7. Допоможе реанімувати печінка лецитин. Це природна речовина знижує холестериновий рівень і покращує якість обміну жирів. Лецитин у великій кількості містять соєві продукти (соя, молоко, сир тофу), яйця і м’ясо. Можна придбати і капсульний лецитин (його продають в аптеках). Добова доза становить 4 000 мг.
  8. Вітаміни стають головними помічниками в процесі очищення печінки. Особливо важливий вітамін С. Медики настійно рекомендують щодня вживати до 2 000 мг аскорбінової кислоти.
  9. Щоб визначитися і зрозуміти, як відновити печінку після алкоголю, згадайте про таке мікроелементі, як сірка. Це важливий фермент, що забезпечує здоров’я печінки і допомагає їй очищати організм від токсинів. Включіть в меню продукти з підвищеним вмістом сірки (броколі, часник, капуста та цибуля).
  10. Стежте, щоб останній (вечірній) прийом їжі був за 2,5-3 години до сну. Вночі печінці слід відпочити і «виспатися» перед черговим важким днем, а не займатися перетравлюванням їжі.

Починаючи процес очищення печінки, приготуйтеся до того, що це процес тривалий, що вимагає серйозного ставлення. Важливим стає все: дієта для відновлення печінки, відмова від шкідливих звичок, використання медикаментозних комплексів та народних рецептів.

Встановлено, що хворобливі прояви, що відчуваються в районі печінки, починаються на тій стадії, коли орган уражений вже на 60-70%. Тому очищайте і допомагайте органу, не чекаючи, коли він почне боліти.

Корисна їжа для очищення печінки

Наведений нижче список продуктів простою зобов’язаний щодня бути присутніми в раціоні. Тим більше, якщо ви стурбовані питанням, як відновити печінку в домашніх умовах швидко і ефективно. Ці продукти є найбільш важливими, «улюбленими» печінкою:

Їжа Чим корисна
зелений чай катехіни (антиоксиданти) у великій кількості містяться в чаї, допомагають печінці ліквідувати канцерогени і токсичні речовини з організму
яблука вони містять пектини, які займаються очищенням ШКТ від залишків шкідливих речовин, завдяки їм, печінка «розвантажується», посилюючи працездатність
зернові культури цільне зерно підсилює процеси метаболізму в організмі, допомагаючи печінки краще працювати і знижувати щільність печінкових тканин
цибуля особливо жовтого кольору, ріпчаста, він перешкоджає розвитку онкологічних процесів печінкового органу
часник пряний овоч містить багато алліцина і селену, ці речовини ефективно допомагають відновити роботу органу (достатньо щодня з’їдати пару зубчиків продукту)
волоські горіхи у них у величезній кількості містяться особливі амінокислоти аригина, головним завданням яких є «роззброєння» аміаку, небезпечного для печінки з’єднання
водорості малокалорійні і поживні, ці подарунки моря очищають організм від стронцію, забезпечують печінку запасами селену, який не дозволяє органу руйнуватися
грейпфрути смачні створення фруктового світу, які славляться величезними запасами вітаміну С і антиоксидантів, грейпфрути дають поштовх до самовідновлення печінці, стимулюючи виробництво печінкових ферментів
авокадо при його регулярному споживанні організм стане інтенсивніше виробляти глутатіон, саме ця речовина допомагає печінці звільнятися від токсинів, покращуючи і прискорюючи свою роботу

Забудьте про поганому настрої, образи, ненависті і претензії. Всі негативні емоції призводять до згубних застійних явищ в організмі. Від цього моменту залежить час, за скільки відновлюється печінку. Пригадайте вислів: «жовчний людина» і не забувайте, що до печінки слід ставитися, як до другого серця. Здоров’я вам!

За темою:  Способи лікування алкоголізму: нові методи

MAXCACHE: 0.39MB/0.00574 sec