Рецепт горілки з перцем від застуди

Застуда завжди приходить несподівано і деколи тоді, коли вона абсолютно не потрібна. Доводиться вносити корективи в намічені плани, залишатися вдома і займатися довгим і нудним лікуванням. У житті завжди зайнятого сучасної людини простої зовсім не потрібні. Що робити? Звертатися до швидкої народної допомоги.

А врятує від нежданої застуди знаменитий рецепт – горілка з перцем. Лікування застуди горілкою – одне з найбільш ефективних і доступних народних методів. А чи справді так хороша ця суміш, як правильно її готувати і вживати? Лікуватися потрібно правильно.

У чому секрет суміші

Щоб з’ясувати, чи допомагає горілка з перцем при застуді, необхідно зрозуміти суть дії цих двох інгредієнтів. Чому саме горілка і перець (до речі, бажано червоний)? Застуда відвідує людини зазвичай в період міжсезоння, коли сльота і знижена температура створюють відмінні умови для розмноження патогенної мікрофлори.

Саме з ранньої весни і восени імунітет людини перебуває в ослабленому стані, і найбільш уразливий перед навалою вірусів.

Могутність червоного перцю

Цю пекучий овоч був відомий своїми цілющими здібностями ще в найдавніші часи. Такий приправою лікувалися ще індіанці Майя понад 7 000 років тому. Сучасні медики давно вздовж і впоперек вивчили цілющі здібності гострого перчика. Він:

  1. Завдяки величезному вмістом аскорбінової кислоти добре тренує і зміцнює імунітет.
  2. Містить природний антибіотик – капсаїцин. Саме ця речовина надає червоного перцю пекучий, колючий смак і специфічну гостринку. Капсаїцин – грізна зброя проти хвороботворних мікробів.
  3. Перець славиться своїм судинорозширювальним впливом. В його силах в кілька разів поліпшити роботу кровоносної системи.

Не дарма червоний пекучий перець традиційно входить у звичне меню багатьох південних народів (саме в тих краях росте овоч). Мексиканці кажуть, що перчик «освітлює розум», жителі Таїланду впевнені, що саме цей приправі вони зобов’язані своїм відмінним здоров’ям. А індуси приписують перцю могутні якості, запевняючи, що якщо б не було цієї приправи, вони давно б вимерли.

Яку роль відіграє горілка

Не дарма рецепт горілки з перцем від застуди складається з двох інгредієнтів. Саме горілка відіграє вирішальну роль у доброчинній цілющу силу цього зілля. Міцний алкогольний напій (обов’язково якісний і без всяких додаткових барвників і ароматизаторів) використовується в таких цілях:

  1. Виступає в ролі анестезіолога. Тобто м’яко і якісно згладжує неприємні відчуття (а вони досить болючі) від надходження в організм значної кількості перцю.
  2. Для стимуляції кровообігу. Відомі медикам судинорозширювальні здібності горілки в сусідстві з гострою приправою значно покращують кровотік.

Одночасне поєднання горілки і червоного перцю максимально потужно активізує кровообіг, що змушує «прокидатися» всі захисні сили людського організму.

Саме такий тандем (горілка + перець) значно полегшує стан людини при застуді і не дозволяє хворобі розвиватися далі. Відбувається потужне стимулювання імунітету і його активізація.

Коли варто лікуватися

Цей рецепт найбільш корисний в перші хвилини захворювання. Коли людина розуміє, що захворів за такими ознаками:

  • нежить;
  • слабкість;
  • розбитість;
  • нездужання;
  • головний біль;
  • закладеність вух;
  • хворобливість м’язів;
  • підвищення температури.

Саме в ці моменти, коли застуда тільки підбирає до людини свої щупальця, горілка з перцем виявляється найбільш ефективною. Дані симптоми обрушуються на людей зазвичай негайно після значного переохолодження, коли повертаєшся додому восени/навесні в промоклого взуття, продрогнув від холодного вітру.

У цьому випадку народні знахарі радять наступне (навіть не чекаючи неприємної симптоматики):

  1. Інтенсивно розтерти тіло сумішшю перцю і горілки.
  2. Невелика кількість перцовочки прийняти всередину.

Такі профілактичні заходи врятують людини від можливої застуди. І допоможуть прогріти тіло (так і душу), яку особливо хочеться порадувати у прохолодні осінні вечори, коли за вікном сльота і холодна сірість.

Протипоказання перцівки

Суміш пекучого перцю і горілочки – ліки хоч і дієве, але радикальне. Цей тандем володіє цілим рядом протипоказань і підходить далеко не всім бажаючим позбутися від застуди. У вигляді цілющого зілля перцівка категорично не підходить:

  1. Дітям, особливо маленьким (мова йде про розтиранні або компресії). Справа в тому, що етиловий спирт має здатність проникати в тіло через шкірні пори. Ви ж не хочете отруїти власне чадо алкоголем?
  2. Вагітним. З тієї ж самої причини. Етанол через епідерміс потрапляє у кров’яне русло і спокійно, минаючи плаценту, виявляється в організмі плода, завдаючи майбутнього життя нищівного удару.
  3. Алергікам. Червоний перець алергічний і підходить для вживання не всім людям. Такий спосіб лікування можна використовувати при відсутності алергії на перець або етиловий спирт (зустрічається і таке).
  4. Для лікування фарингіту, ангіни і (особливо гнійного). Ці захворювання проходять на тлі інфекційного запалення слизової тканини. Пекуча перцівка може сильно обпекти пошкоджену слизову, що ще більше погіршить стан хворого.
  5. При патології ШКТ і гіпертонії.

Перцівка і температура

Потужний протизастудний тандем категорично не слід приймати при високій температурі тіла (від +38⁰С). Зауважте, мова не йде про невеликому температурному стрибку, який може спостерігатися в перші дні і хвилини захворювання.

При високій температурі категорично не можна застосовувати суміш з горілки і червоного пекучого перцю.

Чому перцівка протипоказана при гарячковому стані? Це загрожує такими неприємними наслідками:

  1. Тахікардія (почастішання серцевого ритму). Це особливо небезпечно для людей, які страждають від проблем з серцево-судинною системою. А такі патології дуже поширені, особливо у людей старшого віку. Адже спирт спочатку різко розширює судини, а потім їх звужує. Така ситуація може спровокувати порушення та проблеми в роботі серця (якщо прийняти перцівку при високій температурі).
  2. Зневоднення. При жарі і лихоманці організм втрачає великі запаси вологи. Якщо до проблем приєднається пекуча настоянка, справа може закінчитися повним зневодненням.
  3. Загострення застуди. Коли у людини відзначається висока температура – це показник того, що організм включив на повну потужність імунну систему і успішно бореться і самостійно справляється з вірусами. Прийом у такі хвилини перцівки може загальмувати активність організму, тим самим погіршивши стан.

Як пити горілку з перцем від застуди правильно

Начебто здається, що все просто – налив біленької, засипав у неї перцю і одним махом випив. Але не поспішайте, горілка з перцем від застуди пропорції має суворі. Важливо не переборщити інгредієнти, інакше замість користі можна отримати шкоду. Тому, перш ніж приступати до лікування, вивчіть дані рецепти і підбирайте собі самий підходящий.

Спосіб 1

У чисту горілку (500 мл), додати перець у вигляді стручків (3-4 невеликі штуки). Замість біленької можна використовувати і медичний спирт (не забудьте його розвести до необхідної пропорції).

Стручки перцю можна брати будь – сухі, свіжі, цілі або розрізані на часточки.

Мінус такої настоянки полягає в тому, що перш, ніж її використовувати, суміш потрібно витримати для настоювання протягом 2-2,5 тижнів (в темному і прохолодному місці). Можна спробувати пити її і через добу настоювання, але ефект буде слабкіше. Тому почався період застуд слід заздалегідь озброїтися таким ефективним ліками. Приймати щодоби по 50 мл зілля. І не більш ніж 3 дози за одну добу.

Спосіб 2

Взяти пекучий перець (краще використовувати сорт «Чилі» або «Кайєн»). Половину одного стручка ретельно розжувати. Потім запити одним махом стопкою горілки (обсяг до 50 мл). Добова порція – не більше 3-х разів.

Спосіб 3

Змішати горілку (50 мл) і 1/3 чайної ложечки червоного пекучого перцю в порошку. Ретельно перемішати вміст і випити залпом. Тут дуже важливо не перевищувати рекомендовану дозу. Інакше можна завдати слизової гортані і шлунку сильний опік.

Спосіб 4

Не в кожного знайдеться червоний перець. А що робити, якщо застуда вже «висить на носі»? можна скористатися і перцем чорним. Щоправда, він не настільки ефективний, але все-таки в перші «простудні» хвилини може зігріти людину і пригальмувати розвиток інфекції. Цілющий напій готують також: на склянку горілки (50 мл) щіпка чорного перцю в порошку.

Спосіб 5

Якщо до перших ознаках застуди додається болючість в горлі, цілюща настоянка може допомогти і в цьому випадку. Після прийому дози ліків всередину, змочіть в рідині невеликий шматочок х/б тканини і покладіть його на область горла. Зверху обмотайте шию махровою тканиною або вовняним шарфом.

І негайно лягайте в затишну ліжечко, добре укутати і рясно пропотейте. Після пробудження від застуди не залишиться й натяку. А після гарного контрастного душу, ви відчуєте себе повністю здоровим і повним сил.

Перцівка на меду

Можна урізноманітнити класичний рецепт горілки з перцем, доповнивши його деякими продуктами. Нам знадобиться:

  • чиста горілка (літр);
  • квітковий мед (12 мл);
  • кмин (1/2 чайної ложечки);
  • червоний пекучий перець (стручок).

Готуємо:

  1. Нарізати перець маленькими кубиками.
  2. В бутель з горілкою укласти перчик і засипати кмин.
  3. Помістити ємність в темне місце на тиждень.
  4. Потім додати настоянку квітковий мед.
  5. Залишити в темряві ще на 12-15 діб.

Якщо вам подобається експериментувати, дану настойку можна додати горіхи, укропчик, селера, гвоздику. Всі продукти роблять благотворний вплив і допоможуть відновити здоров’я і активізувати імунітет при перших ознаках застуди.

Цілющі розтирання

Щоб використовувати гарячу настоянку для розтирання, потрібно знати деякі нюанси. На голе тіло наносити дану суміш не варто – інакше можна спровокувати опік шкіри. Щоб провести повноцінну процедуру, зробіть наступне:

  1. В однакових частинах змішайте перцівку, воду і яблучний оцет.
  2. В отриманій рідини рясно змочити бавовняну тканину.
  3. Змоченою тканиною інтенсивно розтерти область пахв, руки, грудну клітку, пахову область і спину.

Після розтирання бажано одягтися в легку нічну піжаму і лягти відпочивати. Така процедура допоможе позбавитися від гіпертермії (перегрівання). А також одночасно вивести з організму всі продукти розпаду опинилися там бактерій і вірусів.

Висновок

Спираючись на численні думки людей, які постійно використовують цю настоянку для лікування застуди, можна зробити однозначний висновок. Такі процедури насправді допомагають відновитися після переохолодження та перешкоджають поширенню простудної інфекції по організму.

Горілку з перцем слід використовувати для лікування тільки в перші години після появи простудної симптоматики!

Якщо момент, на жаль, втрачено, дане ліки вже не врятує. В цьому випадку слід озброїтися класичною медициною і пройти повноцінний курс лікування від навалившегося захворювання. Звичайно, керуючись порадами і призначеннями лікаря. Не хворайте!

За темою:  Лимонтар: відгуки за похмілля

MAXCACHE: 0.38MB/0.00669 sec