Алкоголь при цукровому діабеті 2 типу

Для багатьох людей діагноз «діабет» звучить як грім серед ясного неба і схожий з безжальним вироком. Як тепер жити, серед маси виникають обмежень – адже при цукровому діабеті можна ні солодкого, ні жирного/смаженого. А як бути з святами, де присутня спиртне? Сидіти і заздрити тим, кому можна розслаблятися зі стаканчиком вина?

Що стосується медиків, то вони завжди різко негативно ставляться до прийому алкоголю на тлі хронічних і важких захворювань. У їх число входить цукровий діабет. Лікарі радять забути про спиртне на тлі діабетичної патології, незалежно від її виду та стадії. Але чи відповідає їх думку реальності, чи можна вживати алкоголь при цукровому діабеті типу 2, потрібно безжалісно змінювати власні звички?

Суть діабетичної хвороби

Цукровий діабет – патологія, що базується на відсутності в людському тілі інсуліну (повної або часткової). Це захворювання проходить на тлі підвищеної концентрованості глюкози в сечі і кров’яної плазми. Приєднуються і інші порушення метаболічних процесів вуглеводів і жирових з’єднань.

Діабет є захворюванням хронічного тривалого характеру.

Медики класифікують даний стан з поділом його на два основних види:

I тип (ИЗСД). Це інсулінозалежний діабет, формується на базі постійної недостатності вироблення інсуліну. Підшлункова залоза не в змозі виробляти інсулінового речовини в необхідній кількості (або взагалі не продукує його). Нестача інсуліну провокує різкий підйом концентрації глюкози в сечі та плазмі крові.

Частіше діагностують цей стан в осіб до 30 років. Причому хвороба здатна проявити себе абсолютно раптово і несподівано для людини. Помічено, що хворі цим видом хвороби часто мають худорляву статуру. Для підтримки необхідного рівня інсуліну їм доводиться регулярно проводити ін’єкції інсуліноподібний речовини.

II тип (ИНСД). Цей підвид хвороби є інсуліннезалежний – в організмі хворого на інсулін виробляється в достатній для життєдіяльності кількості. Але проблема утворюється в іншому – тканини організму стають нечутливими до инсулиновому з’єднанню і не сприймають його.

Цей діагноз ставлять зазвичай людям від 30 років. Практично всі вони мають зайву вагу. Такі хворі не прив’язані до ін’єкцій. Даний вид патології є найбільш поширеним. У пацієнтів, в організмі постійно спостерігається підвищення глюкози.

Алкоголь при цукровому діабеті 2 типу

При подібному вигляді захворювання медики радять дотримуватися деяких рекомендацій хворим, щоб компенсувати стан внутрішніх систем і не привести його до кризу. Це наступні поради:

  • регулярний прийом цукрознижуючих медикаментів.
  • постійне відстеження рівня вмісту глюкози в плазмі крові;
  • проведення всіх заходів, спрямованих на боротьбу із зайвою вагою;
  • суворий режим харчування, в меню якого обмежені продукти з багатим вмістом солі, жиру і простих вуглеводів.

Що стосується прийому спиртовмісної продукції, думка лікарів однозначно – всі медики виступають проти прийому алкоголю. Справа в тому, що етиловий спирт стає основною причиною розвитку патології – саме його токсичні залишки розпаду гублять підшлункову залозу, купируя продукування інсуліну і негативно позначається на процесах метаболізму.

Але далеко не всі люди з поставленим неприємним діагнозом, хочуть відмовлятися від радощів у вигляді келиха пива, вина або чарочки гіркою. Дані особи свято впевнені, що вже від такої маленької дози спиртного погіршення здоров’я точно не буде, а ось настрій підніметься.

Лікарями встановлено, що при діабетичному захворюванні II типу алкоголесодержащие напої можуть спровокувати різке зменшення цукру в крові, що загрожує для пацієнта неприємними наслідками.

Поради діабетикам

На ділі все-таки є деякі умови, суворо дотримуючись яких хворий може взяти участь у застіллі, але лише пригубивши алкоголь. Отже, якщо ви не бажаєте неприємних наслідків цукрового діабету, алкоголь при даній патології можна вжити, але в дуже малих кількостях, якщо:

  1. Пити спиртне, в якому абсолютно виключений цукор.
  2. Вживати алкоголь тільки на повний шлунок, тобто спочатку щільно пообідайте, а потім і пробуйте гарячливе.
  3. Якщо святкування припадає на час лікування медикаментами, що знижують рівень цукру, їх дозування слід знизити, попередньо отримавши консультацію медика. Інакше великий ризик появи гіпоглікемії.

Гіпоглікемія – небезпечне патологічний стан. Воно характеризується значним зниженням концентрації глюкози в кров’яний лімфі (нижче 3,5 моль/літр) і периферичної крові (нижче 3,3 моль/літр).

Також доведеться повністю забути про горячительном, якщо у страждає діабетом спостерігається форма декомпенсації. Тобто глобальне і безповоротне порушення метаболізму вуглеводів. Але навіть при виконанні рекомендація хворому з II типом захворювання необхідно пам’ятати, що спиртні напої не принесуть відчутної шкоди здоров’ю лише в разі їх мінімального прийому.

Не слід забувати про те, що категорично не можна вживати спиртне, коли стан хворого залежить від своєчасного прийому інсуліну. Інакше це може згубно позначитися на функціонуванні підшлункової залози і серцево-судинної системи. При такому розкладі прийом спирту вкрай небезпечний.

Що робити з вином?

Деяких людей, які страждають діабетом, хвилює питання, а чи дозволяється вживати слабке вино при патології. Лікарі не втомлюються повторювати, що спиртовмісні напої вкрай небажані при даній хворобі. Але деякі фахівці вважають, що вино діабетикові можна. В строго обмеженій кількості (до 50 м) і виключно сухе червоне.

Бажано, щоб вино було тільки натуральним, а не порошковим. Вино з червоного винограду навіть принесе певну користь здоров’ю людини. Даний напій насичує організм важливими поліфенолами.

Поліфеноли – природні, природні антиоксиданти. Вони відіграють велику роль в підтримці гарного самопочуття і здоров’я людини.

Діабетикам навіть настійно рекомендовано включати в щоденний раціон виноград. А при виборі червоного вина важливо звертати увагу (крім натуральності продукту) на вміст цукру в даному спиртному:

  • у сухому вині цукру міститься 3-5%;
  • в напівсухому: до 4-5%;
  • у напівсолодкому: 5-9%;
  • інші типи винних напоїв можуть мати від 10% цукру.

Фахівці настійно радять діабетикам підбирати собі вина з концентрацією цукру до 5%. Також медики радять вибирати виключно сухі вина. Дане спиртне не впливає на концентрацію глюкози у внутрішніх системах. А от солодкі винні напої і лікери доведеться віддати сусідові. Вживати їх при будь-якому типі діабету категорично не рекомендовано.

При недотриманні допустимої дози, алкоголь і інсулін, взаємодіючи, «подарують» хворому різке зростання цукру в лімфі. Причому такий стрибок настає протягом 20-25 хвилин після вживання великої кількості вина (близько літра). А через 3-4 години рівень цукру стрімко знизиться до таких меж, що дана ситуація здатна стати причиною коматозного стану.

Що робити з горілкою

Ідеальний склад даного спиртного – спирт і очищена вода. Натуральна горілка не повинна містити в складі ароматизаторів, хімічних домішок та барвників. Далеко не вся горілка, що продається в наших магазинах, підпадає під цю умову. А в даному контексті діабет і алкоголь сумісність мають нульову.

Опинившись в організмі діабетика, горілка з хімічними, штучними домішками моментально знижує рівень цукру, що згодом може призвести до розвитку гіпоглікемічної коми. А такий стан має вельми сумними наслідками.

При поєднанні горілки і медикаментів, що заміщають інсулін в організмі автоматично блокується синтез гормонів, які допомагають печінці очищати організм від продуктів розпаду етилового спирту.

Але існують ситуації, коли горілка здатна навіть допомогти при діабеті II типу нормалізувати власний стан. Спиртне (тільки чисте, без консервантів) приходить на допомогу, якщо у хворого сильно підвищився рівень глюкози.

У цьому випадку хороша горілка здатна стабілізувати стан і знизити концентрацію глюкози, але такий ефект буде тимчасовим. При вживанні горілки хворим на діабет важливо дотримуватися максимально допустимого кількості 50-70 г на добу.

Не забувайте, що якщо горілка і знижує рівень глюкози, вона також негативно впливає на процеси метаболізму. З цієї причини використовувати спиртне, як якийсь лікарський напій, дуже необачно. В ідеалі, краще зовсім відмовитися від алкоголю, ніж випробовувати себе на міцність.

Коли спиртне не можна повністю

При цукровому діабеті зазвичай розвивається маса супутніх захворювань. Якщо у хворого діагностовано хоча б одне з перерахованих хвороб, йому категорично забороняється пити алкоголь будь-якого виду і навіть в мінімальній дозі. Це наступні патології:

  1. Подагра.
  2. Цироз печінки.
  3. Хронічний панкреатит.
  4. Гепатит хронічного виду.
  5. Захворювання нирок (особливо нефропатія).

При вживанні алкоголю під час таких захворювань, стан хворого може значно погіршитися. Дане поєднання здатне спровокувати глибоке ураження підшлункової залози, що призводить до різкого загострення стану.

Наслідки прийому алкоголю при діабеті

Одні з самих страшних і небезпечних наслідків значного вживання спиртного при даному захворюванні – різке і раптове падіння концентрації глюкози в крові сп’янілого. Причому така небезпечна для життя ситуація може настати навіть уві сні.

Ситуація ускладнюється і тим, що підпилий хворий може не помітити небезпечні симптоми або просто віднести їх за рахунок звичайного сп’яніння:

  • мігрень;
  • нудота;
  • тахікардія:
  • сонливість;
  • запаморочення;
  • проблеми з мовленням;
  • тремор кінцівок;
  • підвищена пітливість;
  • замутненность свідомості.

Дані тривожні дзвіночки можуть помилково прийняти за результат сп’яніння і знаходяться поблизу люди. При відсутності адекватної і своєчасної допомоги стан хворого може значно погіршитися. При розвитку синдрому гіпоглікемії діабетик може впасти в коматозний стан, що загрожує незворотними наслідками у вигляді порушення роботи серця і мозку.

При вживанні алкоголю на фоні наявності діабету ризик формування гіпоглікемічної коми зростає в кілька разів.

Поради медиків

Якщо людину, яка страждає діабетом II ступеня, запросили на розважальний захід, що супроводжується вживанням спиртного, хворому слід проконсультуватися з приводу прийому алкоголю з лікарем. Спеціаліст, спираючись на стан пацієнта, дасть грамотну консультацію з приводу доцільності вживання навіть невеликих доз спиртного.

Але пам’ятайте, що на будь-якому святі можна чудово відпочити, не вживаючи алкоголь зовсім. І не забувайте, що краще жити повноцінним життям без наявності в ній спиртного, ніж один раз напитися і прокинутися в реанімації. Вибір за вами!

За темою:  0,4 проміле: це скільки випити алкоголю

MAXCACHE: 0.38MB/0.01087 sec