Алкоголь та його вплив на здоров’я людини

Толк в застіллях знають багато. Багаті святкові столи, прикрашені пляшками зі спиртним ваблять розслабленням, так і після важкого дня пропустити чарочку-іншу вважається боргом честі. Але рідко хто замислюється, наливаючи чергову порцію спиртного, як алкоголь впливає на організм людини.

Головна складова спиртного – етиловий спирт (етанол). Саме він невпинно трудиться над руйнуванням організму питущого людини. У чому ж небезпека алкогольних напоїв і вони руйнують тіло?

Стадії згубного впливу

ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я) класифікує стадії зловживання алкоголесодержащих напоїв і їх шкідливого впливу на три рівня:

  1. Потенційна небезпека. До неї відноситься прийняте кількість спиртного, яке містить потенційний (очікуваний) шкоди для соціального, психічного та фізичного здоров’я людини. Це доза алкоголю, яка перевищує, з медичної точки зору, допустиму.
  2. Згубне вживання. Регулярний прийом алкоголесодержащих напоїв, вже входить у звичку. Такі дози помітно завдають відчутної шкоди здоров’ю, але ще не викликають залежності.
  3. Хронічне зловживання. Ця стадія ставиться до повної алкогольної залежності і є захворюванням. Людина вже не може нормально почувати себе без дози спиртного і п’є постійно.

У чому небезпека алкоголю

Організм – добре налагоджена система з власним рівнем захисту від отрут і токсинів. Але алкоголь підступний, органи тіла здатні вивести лише 5% смертельного етилового спирту разом з сечею і потім. Решта 95% безперешкодно надходять в ШКТ, кровоносну і нервову систему, осаджують печінку, мозок, нирки. Починається руйнівний вплив алкоголю на організм людини.

Потрапивши у внутрішні органи, етанол проходить процеси окислення, а потім переробляється. Окислюючись, етиловий спирт роз’їдає тканини і клітини організму, приводячи до утворення рубців, виразок, опіків. Пошкоджені тканини відмирають, а органи поступово припиняють нормально функціонувати.

Смертельною дозою для людини є одночасний прийом спиртного в кількості 1-1,5 літра.

Як впливає етиловий спирт на організм, видно по вилученим після смерті внутрішніх органів людини. Погляньте сам на наслідки зловживання спиртного:

Алкоголь – безжальний вбивця. Невтішна статистика дає жахливі показники: щорічно від отруєння спиртом, хвороб, викликаних етанолом, нещасних випадків гине понад 500 000 людей. Вплив алкоголю на організм людини стає причиною:

  • 50-60% ДТП;
  • 35-40% самогубств;
  • 30% чоловічих і 15% жіночих смертей.

Життя регулярно п’ють людей значно скорочується. За спостереженнями лікарів, в середньому зловживають спиртним люди живуть на 15-20 років менше, ніж прихильники тверезого способу життя. Етиловий спирт, руйнуючи тканини і клітини внутрішніх органів, що призводить до розвитку смертельно небезпечних захворювань.

Алкоголь та його вплив на здоров’я людини

За статистикою зловживання спиртним найчастіше призводить до появи раку. Під тривалим впливом спирту слизова оболонки ротової втрачає захисні функції, і канцерогенні речовини спокійно проникають в організм.

За даними досліджень, у жінок, які щодня приймають більше 3 доз спиртного, ризик виникнення раку грудей зростає на 70%.

Дія алкоголю на організм провокує не тільки онкологію грудних залоз. З його вини утворюються злоякісні пухлини в печінці, стравоході, шлунку, нирках, ротової порожнини.

За темою:  Можна годуючій мамі безалкогольне пиво

Руйнування мозку

Етанол – це потужний нейротоксин, повністю руйнує нервову систему. Поступово накопичуючись в організмі питущого людини, етиловий спирт чинить негативний вплив на мозкову функцію. Це виражається наступним чином:

  1. Відбувається вплив на роботу нейротрансмітерів (біоактивні хімічні речовини, що передають сигнали між нейронами). Етанол здатний або купірувати дію нейротрансмітерів, або підсилити.
  2. З-за збоїв у передачі нервових імпульсів порушуються основні функції головного мозку. Це виражається в порушенні зорового сприйняття, координації, розлади мови, пам’яті і мислення.
  3. Поступово руйнуються біохімічні процеси, що відбуваються в мозку.
  4. Організм, намагаючись усунути негативний вплив етанолу, починає знижувати свою продуктивність. Виникає залежність від спирту.
  5. Поступово мозок «звикає» до алкогольних вливанням і перебудовується. Він вже не здатний нормально функціонувати без чергової дози спиртного.

Організм вимагає алкоголь, спирт йому стає необхідним для підтримання хімічного балансу. При скасуванні міцних дози у людини з’являються характерні симптоми: судоми, напади, тремтіння в кінцівках, агресивний і неадекватну поведінку.

Дослідження, проведені лікарями, доводять, що навіть рідкісне зловживання алкогольними напоями завдає непоправної шкоди для функціонування мозку.

Повна відміна алкоголю при грамотному підході здатна відновити деяку кількість нейронів. Але почалися згубні зміни носять безповоротний характер.

Загибель печінки

Печінка – головний стражник організму, що працює на очищення внутрішніх органів від токсинів і отрут. При регулярному спиртному возлиянии нещасна печінка не може впоратися з величезним навантаженням і поступово починає гинути. Процес її розпаду від алкоголю медики класифікують на три етапи:

  1. Розкладаючись у великих кількостях етиловий спирт різко знижує рівень засвоєння жирів. Вони починають концентруватися в тканинах печінки, провокуючи жировий гепатоз. Цей етап лікарі називають «жирової алкогольної печінкою».
  2. Наступним кроком стає поява гепатиту. Це хронічне захворювання печінки запального характеру. Прогресуючи, хвороба викликає загибель печінкової тканини і клітин.
  3. Останній етап в руйнуванні печінки – формування цирозу. Така хвороба характеризується незворотним патологічним зміною органу. Здорова губчаста структура печінки деформується, заміщаючи тугими вузлами і рубцями. Рубцева печінкова тканина купірує кровотік, приводячи до повної відмови органу і загибелі людини.

Проблеми в серці

Постійне вживання спиртного більше 2 доз щодня значно підвищує рівень артеріального тиску. Непомірне алкогольне узливання стає головним винуватцем інфаркту серцевого нападу, сильної тахікардії, стійкого розширення серцевих камер.

За темою:  Гострий і хронічний алкогольний гепатит

Алкоголь і вагітність

Етиловий спирт особливо небезпечний для ще не народженого малюка. Якщо жінка, яка чекає дитину, регулярно вживає спиртне, основний удар токсинів етанолу приймає на себе плід. Отрути моментально вбираються плацентою, не залишаючи майбутнього малюка шанс на здорове життя.

На формування плоду спирт має наступне згубний вплив:

  • відбуваються необоротні процеси в ЦНС;
  • не до кінця сформировываются мозкові нейрони;
  • розвиток клітинок відбувається з грубими порушеннями.

Все це призводить до появи розумової неповноцінності, грубим затримок мовлення, мислення, фізичного і психологічного розвитку. Діти, народжені від питущою матері, відрізняються девіантною антисоціальною поведінкою, страждають гіперактивністю. Нерідкі зовнішні мутації, які спотворюють вигляд малюка.

Жінка завдає шкоди дитині, навіть вживаючи алкоголь в малих дозах. Навіть маленька чарка спирту здатна спровокувати у дитини відхилення в розвитку.

Етанол миттєво проникає у грудне молоко матері. Жінка, питуща в період лактації, перетворює дитину в хронічного алкоголіка зі всіма витікаючими наслідками.

Чому розвивається алкогольна залежність

Одним з найбільш частих факторів появи нестримної тяги до спиртного лікарі називають фактор спадковості. У 60% випадків причиною алкоголізму стає генетична схильність. До інших винуватцям алкогольної залежності відносяться:

  • часті депресії;
  • оточення людини;
  • розлади емоційного рівня;
  • пристрасть до вживання наркотиків;
  • недолік батьківської турботи та уваги;
  • агресивні риси характеру, імпульсивність і запальність;
  • тяга до гострих відчуттів, бажання випробувати ризик і викид адреналіну.

Коли алкоголь безпечний

Згубний вплив алкоголю на людину можна знизити, суворо скорегувавши норму спиртного. Експерти ВООЗ, проаналізувавши негативний вплив етанолу, вивели безпечну для організму дозу спиртних напоїв. Це:

  1. Вино 90-100 мл
  2. Пиво 200-250 мл.
  3. Міцне спиртне 25-30 мл

Людину можна назвати помірно п’є (коли доза вжитого спиртного не приносить організму виразних руйнувань) у такому разі:

  • якщо чоловік бере 1,5—2 стандартні порції;
  • для жінок і людям старше 60 років ця доза знижується до однієї дозволеної дози алкоголю.

Необхідно враховувати й існування хронічних захворювань, комплекцію людини (зріст, вага), а також перенесені хвороби. Наприклад, при наявності психоемоційних розладів шкоду принесе навіть помірна доза алкоголю.

При грамотному підході до вживання спиртного алкогольні напої стають корисними для здоров’я. Різне спиртне (тільки натуральне) володіє індивідуальним позитивним впливом:

Червоне вино. Поліфеноли, що містяться у винах благородного рубінового кольору, позитивно впливають на здоров’я кровоносних судин. Червоне вино підвищує захисні сили організму, стабілізує холестериновий баланс і перешкоджає тромбоутворенню.

Біле вино. Ніжне спиртне, яке зазвичай пропонують до риби, добре впливає на стан серцево-судинної системи. Склад витонченого напою багатий на ефірні олії, вітаміни і мікроелементи. Біле вино чудово допомагає справлятися з різними вірусами і бактеріями.

Ходить повір’я, що якщо у воду додати трохи білого вина, вода обеззаразится.

Кофеїнова кислота, що міститься в білому вині, зміцнює роботу легеневої системи. Допомагає розріджувати і виводити патогенну мокротиння. У багато протипростудні рецепти народних цілителів входить саме натуральне біле вино.

За темою:  Як алкоголь впливає на мозок людини

Глінтвейн. Незамінний засіб від переохолодження. Старовинний, перевірений часом міцний напій чудово допомагає врятуватися від простудних захворювань, особливо в період міжсезоння. Також глінтвейн відновлює життєвий тонус, покращує обмін речовин і благотворно впливає на стан ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

Пиво. Хмільний напій, один з найстаріших на землі, пригальмовує процеси старіння організму. Лікарями доведено, що пиво в 2 рази знижує ризик виникнення серцевих захворювань і перешкоджає розвитку хвороби Альцгеймера і Паркінсона. Пиво вважається хорошим захисником від появи злоякісних клітин.

Горілка. Навіть чиста, без барвників і консервантів горілка викликає заслужену сумнів у її корисності. Але цей спиртний напій насправді вже давно використовується в лікувальних цілях. Етиловий спирт – основа горілки, володіє колосальними антисептичними запасами.

Рідкісне вживання горілки напорядок знижує ризик розвитку різних по своїй важкості захворювань: від застуди до онкології. Також цей спиртний напій благотворно діє на ШКТ, імунну та серцеву систему. Після його грамотного вживання відзначається припинення росту атеросклеротичних бляшок.

Корисні поради

Щоб алкоголь приносив тільки користь і не змусив бігати по лікарях, пити його слід в дуже помірних кількостях. Департамент з лікування нарко — та алкогольної залежності пропонує наступні безпечні способи вживання спиртного:

  1. Пити тільки 1-2 стандартні порції алкогольних напоїв на добу.
  2. Давати відпочинок організму, відмовляючись від спиртного на 3-4 дні щотижня.

Але дуже важливо усвідомлювати, що зниження порцій спиртного не означає повну відсутність шкоди. Незважаючи на те, що люди реагують на прийом спиртного індивідуально, алкоголь у будь-якому випадку несе негативні наслідки для здоров’я. Так що оптимальним варіантом залишається повна відмова від спиртних напоїв. Будьте здорові!

MAXCACHE: 0.39MB/0.00908 sec