Чи є користь від пива для організму

Пиво – найвідоміший напій. Він гордо займає лідируючі позиції за кількістю споживання серед слабоалкогольної продукції, і вважається улюбленим у чоловіків. Який футбольний матч проходить без пивної кружки, наповненої ароматним бурштиновим хмелем? Історія хмільного напою налічує не одне тисячоліття.

На жаль, сучасні пивні виробники не особливо стежать за якістю власної продукції, у спробі зробити все більше нових сортів хмелю і отримати більше споживачів. Зростає пивний алкоголізм, який стрімко молодшає і захоплює в мережі молодь. Але залишилася хоч якась користь пива для чоловіків, жінок або людський організм чекає один тільки шкоду? Давайте розбиратися.

Склад сучасного пива

Пивний напій є найдавнішим видом хмільний рідини, які вмів готувати людина. Ель, так само як і горілка, вино, відноситься до числа найбільш складних у виготовленні спиртних напоїв. Щоб зрозуміти, з чого складається сучасне пиво, слід дізнатися його технологічний процес:

I етап. Спочатку готується солод. Для цього відбирається високосортний ячмінь, який миється і чиститься. Потім ячменевые зерна відправляють на проростання, розміщуючи їх у місцях з підвищеним вологим режимом.

У процесі росту ячмінь накопичує в собі численні поживні речовини, корисні ферменти, вітамінізовані і крохмалисті з’єднання.

Після проростання зерен ячмінь сушать, чистять. А потім залишають у спокої на місяць. Такий відпочинок проводиться для того, щоб ячмінні зерна зміцніли і стали придатними для використання в пивній технології.

ІІ етап. Пророслі ячмінні зерна подрібнюються. Потім зерновий порошок заливають очищеною водою і нагрівається. Під впливом тепла крохмаль, накопичений ячмінними рослинами, розпадається на сахарозу. Цей процес прискорюється при включенні в ячменевый порошок хмелю і проварювання отриманого сусла свіжого.

ІІІ етап. На підсумковій фазі виготовлення хмільного напою ячмінне сусло фільтрується. Після охолодження до маси додаються дріжджі. Як тільки процес бродіння завершується, отриману масу піддають фільтрації та охолодженню. Отже, коротко розглянувши технологічний процес, з’ясовується, що до складу ароматного пива входять:

За темою:  Користь червоного вина для жінок
  • солод;
  • хміль;
  • цукор;
  • спирт.

Крім спиртового включення, ми не бачимо тут особливо небезпечних для здоров’я сполук. А як пивні хімічні складові, шкідливі вони?

Хімічний склад

Пиво вважається натуральним алкогольним напоєм і, з точки зору хіміків, ця рідина підрозділяється на основні складові та додаткові (мінорні). У його склад включені речовини, коагулированные при проведенні ферментарных процесів. Це вода, вуглеводи, етиловий спирт, дріжджі, вуглекислий газ і азотні сполуки.

Скільки спирту міститься в пиві

Один з головних пивних компонентів – етиловий спирт. Саме він дарує хмільного напою калорійність (вона становить близько 390-460 ккал/літр). До речі, пивна «ситність» значно менше в порівнянні з фруктовими соками, колою і молоком приблизно на 150-180 ккал/літр.

Всупереч сформованій думці, від пива вага не набирається. Маса тіла збільшується з-за зростаючого апетиту. Хміль стимулює вироблення у людей харчових ферментів і провокує появи бажання пообідати. Людина просто починає багато їсти після випитого еля.

Отруйний і канцерогенний метиловий спирт у пивному хмелі практично відсутня. Але в ньому є этанолы вищого порядку – їх рівень становить близько 110 мг/літр. Спирти в невеликій концентрації включені до складу і безалкогольного еля, так що запевнення виробників за відсутності градуси в пиві подібних сортів – інформація ілюзорна і помилкова.

Вітаміни та мікроелементи

У пивному складі виявляються і різні корисні мінеральні речовини. Здебільшого іони кальцію, калію, магнію, фосфору, сірки, хлору і натрію. Найвищий відсоток з них займає калій, а ось рівень іонів відзначається невисоким.

Таку особливість еля активно застосовують медики рекомендують вживати пиво (в помірній кількості) пацієнтам, яким необхідно стабілізувати іонний рівень натрію в організмі.

Завдяки підвищеному вмісту кремнію (особливо в еле світлих сортів), пивний напій запобігає зменшення кісткової маси, стабілізуючи її рівень. Така здатність важлива для літніх людей, у яких часто діагностується остеопороз, приводить до постійних переломів і крихкості кісток.

За темою:  Симптоми цирозу печінки у чоловіків-алкоголіків

Вітаміни входять до складу хмільного напою. Особливо багато в пиві спостерігається вітамінів групи В (В1/В2). Їх дарує елю солод. А ось аскорбінову кислоту (вітамін С) вводять в пиво штучним шляхом (приблизно 50 мг на кожен літр). Це необхідно для запобігання незапланованих процесів окислення інших хмільних складових.

Шкода і користь пива для чоловіків

Щоб з’ясувати, чи є користь від пива для організму, варто детально вивчити підсумки проведених вченими різних країн досліджень сортів пивного напою. Такими аналізами займалися провідні фахівці країн Євросоюзу та Америки. Що ж вони з’ясували?

Іспанські дослідження

Вчені університету ім. Вальядоліда, провели широкомасштабні дослідження хмільного ароматного напою. Отримані дані виявили, що користь темного пива набагато істотніше для організму, ніж його світлого побратима.

На думку іспанських дослідників, темне пиво ефективно відновлює нестача іонів заліза. А ось світлий хміль позбавлений такої можливості через проводяться по технології процесів фільтрації, які позбавляють освітлений ель подібних якостей.

Голландські вишукування

Медичні світила з Країни тюльпанів також зацікавилися пивними изучениями. Голландські фахівці встановили, що помірне вживання якісного пива (незалежно від сорту) зменшує ризик появи у людини хвороби Альцгеймера.

Дане припущення ґрунтувалося на здатності пивних ферментів розріджувати кров і значно знижувати холестериновий рівень. На думку голландських фахівців, пиво сприятливо впливає на стан клітин головного мозку і фортеці нервової системи.

Англійські припущення

Англійські вчені за підтримки колег зі Швеції, які працюють в Асоціації невропатологів довели, що при вживанні пари кухлів пива у людини на 30% знижується ризик патологічного появи ішемічного інсульту. Порівняння проводили з людьми-непитущими і любителями більш міцного алкоголю.

Пиво підтримує нормальний (здоровий) рівень хорошого холестерину в сироватці крові (це ліпопротеїди підвищеної щільності). Їх висока концентрація у кілька разів зменшує ризик появи серцево-судинних патологій та атеросклерозу.

За темою:  Чим корисний для здоров'я коньяк

Думка ВООЗ

Всесвітня організація охорони здоров’я не впритул займалася дослідженнями, і на питання, яка користь і шкоду темного пива або у еля світлих сортів присутній, конкретно відповісти не зможуть. Але фахівці ВООЗ зробили інший, не менш важливий висновок.

Згідно зі статистичними даними цієї організації рівень смертності в країнах, де за статистикою пиво споживають найменше (а це США, Франція і Швеція) від алкоголізму і цирозу печінки значно вище. А ось в країнах, де проживають любителі хмільного напою (Німеччина, Ірландія, Чехія, Австрія) цей рівень незрівнянно нижче.

Звичайно, повністю довіряти таким висновкам і виправдовувати ними підвищену любов до пива не варто. Адже ВООЗ не розглядав і не включало до отримання підсумків статистичного порівняння інші додаткові фактори, що викликають цироз печінки і алкоголізм.

Але все-таки можна сказати одне – невелику кількість натуральної та якісного пива може принести користь для організму. На думку фахівців корисно вживати 400-500 мл хорошого хмільного напою в день. В іншому випадку, ні про яку корисності мови йти не може. Все корисно в міру. Не захоплюйтеся!

MAXCACHE: 0.38MB/0.00847 sec