Як роблять безалкогольне вино

У сучасному суспільстві намітилася тенденція до усвідомлення, що бути тверезим – це бути здоровим. Здоровий спосіб життя виходить на перший план і вважається природною потребою людини. Виробники, прислухаючись до думки споживачів, створюють напої та продукти харчування, що відповідають їх запитам.

До подібного роду здоровим і вже модним продуктів належить червоне і біле безалкогольне вино, абсолютно нешкідлива для здоров’я, але не поступається за смаковими якостями своїм алкогольним побратимам. А дійсно воно безпечно, які інгредієнти додають в подібні напої? Давайте дізнаємося.

Як роблять безалкогольне вино

Назвати його повністю «безалкогольним» все ж не можна. У «здоровому» напої міститься етиловий спирт, але у мінімальній концентрації – 0,5%. До речі, така ж кількість алкоголю є в кефірі або кумисі, які вважаються корисними для здоров’я напоями.

Головними любителями безалкогольного вина є автомобілісти, ті, хто приймає медичні препарати, несумісні зі спиртним і люди, яким лікарським показниками взагалі не можна вживати алкоголь.

Подібний напій, створюючи ілюзію вживання цього вина, зберігає людині тверезий розум і ясну пам’ять. З чого ж виробляють безалкогольні вина?

Перші етапи технологічного процесу нічим не відрізняються від створення звичайного вина. Виноград також тиснуть, проводять віджимання соку, який відправляється на бродіння. По його закінченні безалкогольне вино піддається методам додаткової обробки для видалення з нього етилового спирту:

  1. Нагрівання. Спиртове речовина, будучи летючої рідиною, при нагріванні випаровується. Але у такого способу є суттєвий недолік – при нагріванні разом зі спиртом випаровуються і численні корисні речовини. Також змінюється звичний винний смак і аромат.
  2. Перегонка за допомогою водяної пари. Через звичайне вино пропускається насичений водяний пар, який на виході вбирає в себе спирт. При цьому винна рідина не доводиться до кипіння. Дана методика дозволяє краще зберігати всі властиві натуральному провину корисні речовини.
  3. Молекулярна фільтрація (або зворотний осмос). Вино звичайного виду (з градусами) пропускається через певні речовини, які утримують в собі молекули спирту. При цьому напій не нагрівається зовсім. Така методика максимально зберігає властиві звичайному провину аромат, колір, запах, але при цьому ретельно прибирає з нього спирт.

Безалкогольні вина вважаються найкращими в тому випадку, коли при технології вони не проходять процесу нагрівання. Адже тоді подібні напої на виході зберігають всі свої природні антиоксиданти, вітаміни і корисні мікроелементи. Вино втрачає лише цукор і спиртове зміст. Отримані напої розливаються по ємностей і відправляють на полиці магазинів.

Технологія виведення з натурального вина спирту була запатентована вже давно, ще на початку XX століття. Його винахідником з’явився Карл Густав Юнг.

Але на жаль, на той момент його винахід залишилося незатребуваним. Лише через довгі роки у людства помінялися пріоритети. Винахід Юнга оцінили по достоїнству лише наші сучасники.

Безалкогольне вино: шкода, і користь

Ми всі знаємо, що вживання в помірних кількостях білого/червоного/рожевого вина приносить деяку користь організму. А зберігається подібне позитивний вплив від прийому безалкогольного напою?

Безградусное вино позбавлене головного недоліку, властивого провину звичайного. Навіть при великих і непомірних його споживання у людини не розвивається алкогольна залежність. А ось користь ніяк не змінюється – адже при якісному технологічному процесі у винного напою безалкогольного зберігаються всі корисні речовини. Також даний напій:

  1. Завдає мінімальної шкоди особам, страждаючим цукровим діабетом. Адже разом зі спиртом з подібного продукту йде і цукор.
  2. При регулярному споживанні безалкогольного вина хорошого рівня нормалізується робота ШКТ, завдяки вмісту винної та яблучної кислоти.
  3. Стабілізуючи рівень кислотності, безградусный напій полегшує процеси травлення.
  4. Безалкогольне червоне вино лікарі радять вживати гіпертонікам – цей продукт знижує рівень АТ і допомагає у зміцненні судин.
  5. Всі дані напої з-за відсутності в них цукру є дієтичними, і не будуть сприяти набору зайвої ваги. Самим низькокалорійним вважається сухе безалкогольне вино.
  6. Вони ніколи не подарують» симптомів похмілля і не спровокують алкогольну залежність.
  7. Подібний напій абсолютно безпечний для клітин нервової та мозкової системи, не має згубного впливу на склад крові і роботу серця, нирок і печінки.
  8. Сприяє зміцненню імунної системи і покращує загальний стан організму.

Безалкогольне вино і вагітність

Майбутній матусі категорично не можна вживати спиртні напої будь-якого виду. Цей факт не викликає сумнівів. Етиловий спирт, що входить до складу цих продуктів, є отруйним, токсичною речовиною, згубно впливає на розвиток малюка і сам вагітний організм. А що думають медики з приводу вживання вагітним безалкогольного вина?

Медики дозволяють і навіть рекомендують приймати подібний напій жінкам в положенні. Безградусный винний продукт можна пити вагітним, навіть якщо у них є цукровий діабет та проблеми з ШКТ.

Але, звичайно, захоплюватися цим напоєм не варто – надлишок рідини може спровокувати розвиток набряклості у майбутніх мам. А ось невелике надходження в організм безалкогольного вина (але тільки хорошого якості) принесе жінці таку користь:

  • прибере стомлення;
  • поліпшить настрій;
  • підвищить працездатність;
  • усуває нудоту при токсикозі.

Не забороняється вживати безградусный продукт і годуючим жінкам. Містяться в такому напої корисні речовини, природні і антиоксиданти флавоноїди покращують стан матусі. А коли годуюча жінка здорова – здоровий і спокійний і сам малюк. Фахівці особливо рекомендують приймати такий напій вагітним жінкам, у яких зазначається:

  • високий АТ;
  • проблеми з ШКТ;
  • сильний токсикоз;
  • постійна втома;
  • проблеми з апетитом;
  • знижений емоційний стан.

Але в будь-якому випадку, перш ніж братися за приємне розслаблення з напоєм, слід проконсультуватися з лікарем. І тільки за погодженням з медиком можна озброюватися келихом безалкогольного вина.

Протипоказання

А чи має даний продукт шкоду? Лікарі, не дивлячись на всю корисність вина, виготовленого за цією технологією, все ж радять його не вживати в наступних випадках:

  1. Для втамування спраги. Цей напій не повинен повністю замінювати тепер соки, воду, чай.
  2. При наявності гіпотонії. Безалкогольне вино відрізняється здатністю знижувати АТ. Тому гіпотонікам краще утриматися від його споживання, щоб не погіршити свій стан. Особливо це стосується жінок в положенні, у вагітних часто відзначається низький рівень тиску.
  3. При низьких показниках гемоглобіну. В цьому випадку слід відмовитися від вживання безалкогольного ігристого напою. Вуглекислий газ, потрапляючи в організм, ускладнює процес постачання органів киснем.

Правила вибору безалкогольного вина

Винний напій, у якому не мається цукру й етилового спирту, вважається збитковим у виробництві. Тому лише деякі виробники займаються випуском даного продукту. Це провідні виноробні компанії США, Іспанії, Німеччини та Франції. При виборі напою слід віддавати перевагу тим продуктам, які проводилися шляхом «холодної» деалкоголизаци.

За іншим вибором стоїть сам споживач. Хтось обожнює білі вина, хтось віддає перевагу червоні. Винні напої безалкогольні підбираються до тих же закусок, що і звичайні:

  • біле – до риби, сиру;
  • червоні йдуть до м’ясних виробів.

Але медики все ж радять частіше вживати саме безалкогольне червоне вино. В цьому напої міститься велика кількість корисних для життєдіяльності організму рослинних поліфенолів, які належать до групи антиоксидантних флавоноїдів.

Саме завдяки таким речовинам вино зобов’язане своїм ароматом, терпким смаком і благородним рубіновим забарвленням. Чим корисні флавоноїди?

  1. Запобігають розвитку ракових клітин.
  2. Попереджає розвиток атеросклерозу, інсультів і інфарктів.
  3. Гальмують регресивні процеси старіння, властиві літнім людям.
  4. Захищають організм від радіації і згубного впливу ультрафіолету.

В якості загального, заключного висновку можна сказати, що даний напій, який не містить в собі алкоголь і цукор, стає насправді безпечним і корисним у використанні. Тому краще буде, якщо святковий обідній стіл буде прикрашати саме безалкогольні вина, ніж ті, які можуть погубити організм. Робіть розумний вибір!

За темою:  Кал чорного кольору після алкоголю: що це значить

MAXCACHE: 0.38MB/0.01553 sec