Як вино впливає вино на тиск

На думку більшості медиків, вина не можуть вважатися напоями, благотворно впливають на здоров’я. Але наші культурні традиції думають інакше – яке свято обходиться без спиртного? А що робити особам, які потерпають від тиску? ПЕКЛО – основний показник здоров’я, його параметри говорять про стан серцево-судинної системи і надзвичайно важливі для здоров’я.

Будь-які патології в цій області, навіть самі незначні, можуть спровокувати тяжкі наслідки. А як вино впливає вино на тиск, можна його приймати при проблемах з даними показниками, особливо при гіпертензії (підвищеним тиском страждає велика частина населення)? З цим питанням слід обов’язково розібратися.

Вино і тиск

Як конкретно впливає цей спиртний напій на ПЕКЛО, сказати складно. Занадто багато нюансів слід враховувати:

  • вік людини;
  • кількість випитого;
  • фортеця вина, його сорт;
  • індивідуальні особливості;
  • початковий стан здоров’я.

Якщо зводити все до єдиного цілого, можна пояснити, що всі вина відносяться до спиртного, підвищує тиск, і настійно не рекомендується особам, що страждають підвищеним АТ.

Зниження артеріального тиску відзначається лише через малий проміжок часу після вживання невеликої дози спиртного (50-100 г). А велика кількість прийнятого на груди» (300 г) завжди діє на АТ підвищує. Якщо пити регулярно, то тиск з часом стане стабільно високим, спровокувавши у людини гіпертонію.

Але є і прихильники іншої думки. За їх твердженням натуральне сухе вино володіє рядом корисних якостей і здатне принести користь людині, особливо в плані роботи органів серцево-судинної системи. Виноградне вино стабілізує рівень цукру і проводить профілактику різних патологій, пов’язаних з роботою серця.

Але не варто забувати, що офіційно дані твердження не підтвердилися. Але і спростування на них медики не дали. Варто розібрати ретельніше те, як саме впливає на організм (зокрема, на АТ) винні напої різних марок і сортів.

Секрети білого вина

На відміну від рубінових, вина світлих відтінків виготовляються з усіх сортів винограду. Виноградний сік (якщо він не контактує з зернами і оболонкою) завжди має бурштиновим, світлим відтінком. Тому в технологічному виготовленні білого вина винороби намагаються швидше і ретельніше відокремити м’якоть фрукта.

Вина білих сортів значно відрізняються за своїм складом від червоного, саме завдяки особливості технологічного процесу.

Білі вина, особливо сухих видів, що володіють масою корисних речовин. Серед них окремо варто згадати про велику кількість антиоксидантів, які (в порівнянні з червоним вином) мають маленький розмір молекул і набагато якісніше і повніше засвоюються тканинами організму.

Біле вино підвищує або знижує тиск

Всі винні напої даного виду (сухі, солодкі, напівсолодкі, столові) не володіють здатністю знижувати тиск. Це спиртне навпаки, м’яко підвищує АТ одночасно стабілізуючи процеси кровообігу. Такий вишуканий алкоголь рекомендується вживати людям, що страждають від низького тиску, але з умовою помірної дози – не більше 100-120 мл спиртного за добу.

Таємниці червоного вина

Про цей напій ходить безліч чуток і домислів. Багато вчених стверджують, що таке вино (обов’язково натуральне) набагато корисніше для організму, ніж вино біле. Цю здатність рубінове спиртне набуло завдяки наявності великої кількості корисних для здоров’я сполук.

А ось в білому вині (з-за технологічних нюансів приготування) такі з’єднання відсутні. Чим конкретно славиться червоне виноградне вино?

Багатий набір флавоноїдів. Серед великого списку різних поліфенолів окремо можна згадати про одне – ресвератрол. Дане з’єднання значно покращує стан внутрішнього шару слизової тканини, що вистилає судини (ендотелій). Ресвератрол володіє противірусною, протипухлинною та протидіабетичні впливом. Також ресвератрол:

  1. Активно стимулює продукування NO (оксид азоту), що благотворно позначається на кровообігу.
  2. Гальмує утворення холестеринових бляшок і відкладень на судинних стеночках. Завдяки цьому стабілізується тиск і покращує тонус судин.

Велика концентрація танінів. Це рослинні дубильні речовини, які працюють на захист і зміцнення судинних стіночок. Завдяки цим з’єднанням, судинна тканина набуває еластичність і тонус. Танін у великій кількості знаходиться у виноградних кісточках і ягідної шкірці.

Великий набір антоціанів. Або глікозидів (процианиды). Саме дані натуральні сполуки надають червоному вину чудовий, насичений рубіновий колір. Антоціани містяться виключно у чорних і червоних видах винограду. Дані сполуки надзвичайно корисні для здоров’я серця і працюють на профілактику різних серцевих патологій.

Сухе червоне вино і тиск

Те, як саме впливає на ПЕКЛО дане легке спиртне, завжди хвилювало медиків, так і хворих, які страждають гіпертензією. Деякі вчені підтримують твердження, що ніжний алкоголь при вживанні його в невеликих обсягах (50-100 мл, що становить 2-3 келиха в тиждень) благотворно впливає на стан здоров’я.

Якщо говорити про корисність червоного сухого вина, слід розглядати дане спиртне виключно натуральне, без додавання барвників і додаткових ароматизаторів.

Рубінове сухе володіє малою градусністю (всього 9-11,5%), дуже приємним, ненав’язливим смаком і витонченим ароматом. Виготовляючи його, винороби задіють всі ягоди повністю, включаючи насіння і шкірку. Серед корисних речовин, що входять до складу даного напою, можна відзначити наступні:

  1. Велика кількість вітамінів групи РР, В, С, А та О.
  2. Найважливіші мікроелементи: залізо, йод, калій, фосфор і магній.
  3. Фруктові кислоти, що знаходяться в рубіновому сухому, благотворно впливають на здоров’я судин, знімаючи і купируя їх спазмування.
  4. Антиоксиданти, складні сполуки органічного походження. Дані сполуки мають здатність зв’язувати воєдино і виводити з організму вільні радикали. Таким чином, покращуючи стан серцево-судинної системи, стабілізуючи ПЕКЛО.

Говорячи про те, сухе червоне вино підвищує або знижує тиск, варто озброїтися вже перевіреними і підтвердженими даними лікарів. Ніжне сухе рубінового відтінку знижує тиск. І цей ефект набагато триваліше, порівняно з іншими видами спиртного.

Згідно з отриманими даними медиків, зниження артеріального тиску після вживання червоного сухого відзначається лише за умови, що тиск вже спочатку було підвищеним.

Цікаво, але спроба поправити своє здоров’я (в плані стабілізації АТ) шляхом прийому натурального виноградного соку або Бадів з вмістом глікозидів, поліфенолів, не має результату. Всі дані біоактивні речовини володіють своєю силою, тільки перебуваючи в складі спиртного напою.

Дуже важливо суворо дотримуватися рекомендованої дози (2-3 келиха в тиждень) і ніколи не перевищувати її. У іншому випадку замість користі своєму здоров’ю можна лише нашкодити, спровокувавши розвиток небезпечних захворювань. Вино дозволяється і розбавляти, використовуючи мінеральну воду (частина вина на дві частини води). В цьому випадку всі біоактивні сполуки в спиртному зберігаються без змін.

Столове червоне вино і тиск

Як і все більш міцне спиртне, включаючи лікери, аперитиви, кріплене червоне вино підвищує тиск. Етанол, опинившись в організмі, працює на розширення судин, але такий ефект короткочасний. Прискорюючись, серцевий ритм і посилює циркуляцію крові, підвищуючи тим самим тиск на судинні стінки.

При наявності гіпертензії (підвищеному АТ) кріпленим, столовим червоним краще не захоплюватися. При великому обсязі випитого у гіпертоніка може трапитися гіпертонічний криз.

Медичні рекомендації

Особи, які страждають від підвищеного тиску, ризикують зіткнутися з різними погіршеннями здоров’я. Стабільно високий АТ призводить до ураження очного дна, мозку, судин, серця і нирок. На пізніх стадіях гіпертонії у хворого відбуваються наступні проблеми:

  • зменшується координованість дій;
  • страждає зір, процеси мислення та інтелекту;
  • формується сильна м’язова слабкість в кінцівках;
  • у серйозних випадках у хворого може розвинутися і інсультне стан.

Людям, які страждають високим тиском, слід звернути увагу при виборі спиртного) на сухі червоні вина (обов’язково натуральні). Якщо вживати їх в строго помірній кількості, можна зміцнити серце і судини, захистити печінку. І, що головне, знизити тиск.

Гіпертонікам, а також особам віком від 45-50 років варто повністю відмовитися від надмірно солодких вин і спиртних «шипучок» (газованих). Даного виду алкоголь значно сприяє зростанню ПЕКЛО, також може і спровокувати розвиток цукрового діабету.

Встановлено, що вина з великим вмістом цукру «вимивають» з організму корисні для здоров’я мікроелементи (калій, магній і кальцій). Дані мінерали надзвичайно корисні для здоров’я серцево-судинної системи.

Слід нагадати, то мова ведеться виключно натуральних виноградних винах, а не про різних ягідно-плодових купажів на базі фруктів/ягід. Тільки виноград славиться унікальним комплексом корисних речовин, які містить як м’якоть, так і шкірка з кісточками.

Коли не можна пити вина

Багато хворих, що страждають від високого артеріального тиску, практично «живуть» на таблетках. Необхідно знати і пам’ятати, що медикаментозні засоби з гіпотензивним ефектом (знижують тиск) несумісні з будь-яким алкоголем. В даному випадку сусідство спиртного стає смертельно небезпечним для людини.

Вживання будь-яких вин вкрай небажано і у випадках наявності у людини деяких захворювань:

  • гастрит;
  • панкреатит;
  • сильні мігрені;
  • бронхіальну астму;
  • стану глибоких депресій;
  • виразка дванадцятипалої кишки або шлунка;
  • алергічні прояви (особливо з шкірними проявами у вигляді свербежу, набряки, лущення, плям, пухирів).

Далеко не всі особи детально ознайомлені зі станом власного здоров’я. Тому настійно рекомендується регулярно проводить профогляди, особливо у кардіолога. Це робиться, щоб не пропустити початок різних серцевих захворювань, які можуть нести загрозу для життя.

Викликаємо лікаря

Слід негайно викликати бригаду медиків, якщо після прийому вина (неважливо якого), у людини відзначається ряд даних симптомів:

  1. Тахікардія.
  2. Похолодання кінцівок.
  3. Рясна, безперервна блювота.
  4. Спостерігається розлад свідомості; гіперактивність або непритомний стан.
  5. Зміна забарвлення шкірного покриву (посиніння, збліднення або почервоніння).
  6. Раптова зміна артеріального тиску в бік зменшення (нижче 90/50 мм рт. ст.) або збільшення (від 150/110 мм рт. ст.).

Щоб не затьмарити свято і не завдати шкоди своїм гостям, стежте за тим, яке спиртне ви виставляєте на стіл. Алкоголь зобов’язаний бути тільки якісним, контрафакт і сурогати є смертельно небезпечними.

Висновки

Отже, які підсумки можна підвести. Вино натуральне та виноградне у малих дозах, дійсно, може благотворно впливати на здоров’я людини, зокрема, на стан серцево-судинної системи. Хороше вино зменшує ризик розвитку атеросклерозу, інсультів і інфарктів.

Єдине, за чим варто стежити – це за якістю спиртного і споживаної дозою (50-70 г). Також краще вживати не кріплені (столові) вина, що не володіють великим вмістом цукру. Єдине вино, яке можна вживати в малих дозах гіпертонікам – марочне сухе червоне вино виключно відмінної якості.

За темою:  Через скільки можна годувати дитину після алкоголю

MAXCACHE: 0.39MB/0.00749 sec