Користь і шкода самогону

Самогон – це класика нашого російського домашнього виноробства. Цей унікальний напій, який славиться високою міцністю, відрізняється і власною чистотою. З часів народження «чистого, як сльоза» домашнього спиртного не вщухають суперечки, в яких розглядається користь і шкода самогону.

Доводів у кожній з боку предостатньо. А ось істина в дискусіях ніяк не народжується. Поки що зрозуміло лише одне – якщо самогонка виготовлена грамотно і відповідально, то в порівнянні з деякими магазинним спиртним, вона дає значну фору. Але не варто забувати і про те, якої шкоди самогону існує.

Самогонні різновиди

По своїй суті самогон – це ціла група міцного спиртного, який виготовляють з різного сировини, що містить цукор і крохмаль. При виготовленні самогонку піддають кількома ступенями очищення:

  • освітлення;
  • фільтрація;
  • наполягання;
  • адсорбція з використанням хімічних речовин.

Домашній самогонний напій знавці розмежовуються на два загальні типи. Класифікація заснована на процесах приготування.

Дистилят

Самогон отримують в процесі випарювання чистого етилового спирту з бражки. Отриманий дистилят переганяється в обов’язковому порядку по кілька разів для отримання найбільш чистої продукції.

Після першої перегонки з винороби одержують спирт-сирець., у якому міститься дуже багато шкідливих і токсичних домішок. Їх усувають в процесі наступних перегонів.

На виході при технології дистиллирования отримують спирт міцністю 89-93%. Для вживання всередину даний продукт розбавляють водою до 40-45%.

Ректифікат

Дана технологія заснована на виготовленні етанолу найбільшої фортеці – до 96% (більше самостійно отримати просто нереально). На ректифікацію йде спирт, отримані після першої перегонки (спирт-сирець).

В процесі даного виготовлення з спирту-сирцю також йде видалення всіх шкідливих суспензій – головні/хвостові фракції. Тобто утворюється більш точне розділення токсинів і отруйних сполук на легкі/важкі залишки.

Всі ці способи можуть використовуватися багаторазово. Домашні виробники спиртного досягають найкращого первинного очищення спирту-сирцю від шкідливих і легкокипящих отруйних сполук.

З чого готують самогон

Домашнє міцне спиртне відрізняється багатством і різноманітністю складу. З чого тільки не роблять самогон! Він може бути:

  • ягідний;
  • зерновий;
  • сливовий;
  • цукровий;
  • горобиновий;
  • фруктовий;
  • кукурудзяний;
  • пшеничний;
  • буряковий;
  • виноградний;
  • картопляний;
  • фруктово-ягідний;
  • купажований (змішаний);
  • тростинний (з тростинного цукру).
За темою:  Провали в пам'яті після алкоголю

Крім основного виду сировини, для виготовлення самогонки використовують дріжджі, очищену воду і зацукрований крохмаль. Абсолютно з будь-якого виду харчового сировини можна отримати самогон відмінної якості.

Слід лише стежити за грамотністю технологічного процесу. А також щоб бражка для первинної перегонки не мала занадто великим запасом токсичних та небезпечних домішок.

Самогон в різних країнах

Самогоноваріння – це традиція безлічі абсолютно різних за своєю культурою та світоглядом країн. Причому в кожному районі культивується власний самобутній міцний напій. Розрізняються наступні види самогонки:

  • Молдова: Ракиу;
  • Угорщина: Палінка;
  • Литва: Samogonas;
  • США: Сһісһа casera;
  • Фінляндія: Рontikka;
  • Білорусія: Гарэлка;
  • Британія: Моопѕһіпе;
  • Абхазія, Грузія: чача;
  • Франція: Тord-boyaux;
  • Польща: Samogon або Bimber;
  • Німеччина: Schwarzgebranntes.

Які шкідливі речовини містить домашня горілка

В хімічний склад самогону входять групи одноатомних спиртових сполук. Фахівці дали даної угрупованню умовну назву «сивушні масла». Склад сивушних масел такий, що дані речовини володіють високими температурними показниками кипіння. Всі сивушні масла є потенційно небезпечними для людського здоров’я.

При технології перегонки бражки в цілях очищення самогонки від сивушних масел найбільш ефективний метод ректифікації.

При виробництві домашньої горілки слід бути максимально відповідальним і не відступати від заданої технології. Дуже важливо, щоб у хім. склад самогону входило мінімум шкідливих сполук. А для цього слід:

  1. Застосовувати тільки високоякісна сировина.
  2. Не шкодувати і позбавлятися від первинних і залишкових перегонів.

Тільки в цьому випадку можна звільнитися від наявності в самогонке «сивухи», ефірів та альдегідів. Саме дані з’єднання і провокують у людини різні захворювання внутрішніх систем і проблем з психічним здоров’ям.

Сивушні масла в самогоні шкода або користь

Знавці-самогонники називають «сивуху» «душею домашнього алкоголю». Адже саме «сивуха» задає фортеця, аромат, забарвлення і смакові якості самогону. Впливає вона і на силу можливого похмілля. Необізнані в самогоноварении люди вважають, що наявність сивушних масел в самогонке небажано – дані сполуки псують весь смак і згубно позначаються на самопочутті.

За темою:  Користь нефільтрованого пива

Але насправді не все так однозначно. У переважній більшості випадків «сивуха» просто життєво важлива самогону. А позбутися від можливих негативних наслідків допомагає грамотно організована технологічна очищення.

Сивушні масла володіють маслянистої формою. Їх забарвлення варіюється від солом’яного до червоно-бурого, а запах досить відразливий.

«Сивуха» утворюється внаслідок перегонки і спиртового бродіння використовуваного сировини для самогонки. Дані речовини також містяться і в будь-якому вигляді алкогольної продукції (виключенням стає найчистіший спирт-ректифікат). Можна самим подивитися, що таке «сивуха». Просто підпаліть в ложечці неочищений самогон. Отриманий залишок горіння, погано пахне субстанція, і є ті самі сивушні масла.

До складу «сивухи» входить близько 40-45 сполук. Фахівці умовно поділяють їх на два види:

  1. Рідини з температурою кипіння нижче, ніж даний показник етанолу (до +78,4⁰С). Сюди входять ацетальдегід, олійно-оцтовий ефір і ацетон.
  2. Речовини, у яких температурний режим кипіння вище, ніж у етанолу (від + 78,4⁰ С). У цю підгрупу включені ацетил, спирти (ізопропіловий, ізобутіловий, ізоаміловий і аміловий).

Найнебезпечнішим компонентом «сивухи» вважається ізоаміловий спирт (його хімічна формула С5Н4ОН). На нього налічується близько 60-65% всіх сивушних масел. Якщо дана речовина в концентрованому вигляді виявиться на шкірі – уражену ділянку спочатку сильно свербить і червоніє, потім покривається бульбашкової висипом. На концентрацію і багатокомпонентний склад «сивухи» впливають різні фактори:

  • якість сировини;
  • температурний режим бродіння;
  • вид застосовуваних при самогоноварении дріжджів;
  • безпосередня технологія виробництва самогонки.

Сивушні масла присутні в кожному вигляді алкоголю. З точки зору очищення, найбільш «чистою» є горілка, а самим «брудним» – віскі. Наприклад:

Спиртне Скільки «сивухи» містить (мг на кожен літр)
горілка 5-17
пиво (незалежно від сорту) 24-110
вина (будь-якого виду) 105-650
коньяк до 2 500
віскі до 4 500

Але проблема полягає у факті, що «сивуха» безпосередньо впливає на смакові відчуття і характерні індивідуальні властивості (особливості) алкоголю. Без сивушних масел ті ж віскі, коньяк просто стануть розведеним водою звичайним спиртом, а аромат і смак пива/вина деформуються до абсолютної невпізнання.

За темою:  Асцит черевної порожнини: скільки живуть люди

Але і надлишок «сивухи» не можна назвати нешкідливим для людського здоров’я. Що робити? Використовувати тільки високоякісну сировину і не порушувати всіх технологічних процедур очищення браги.

Корисний самогон

В принципі, самогонка (гарна і чиста), як і будь-яке інше спиртне високої якості і в малих дозах приносить людині заспокоєння, з одночасним судинорозширювальним ефектом. В цьому і полягає корисність домашньої горілки. Самогонка здатна мобілізувати внутрішні сили організму, щоб імунна система гідно відбила удар різних вірусів.

Можна виділити й інші аргументи, що говорять на користь гарної домашньої самогонки. Це такі ситуації:

  1. Купуючи алкоголь, можна нарватися на сурогат і отруїтися їм.
  2. Самогонка, виготовлена будинку набагато чистіше і якісніше покупної горілки.
  3. Весь технологічний процес строго контролюється. Собівартість самогонки, навіть після «відсікання» фракцій голова/хвіст набагато нижче.

Підіб’ємо підсумки

Як і в більшості випадків, істина між шкодою і корисністю самогону розташовується посеред двох протиборчих сторін. Ніхто не сперечається і не заперечує, що самогон, як і будь, що містить етиловий спирт напій, шкідливий і згубний для здоров’я.

Але, при відповідальності і строгому дотриманні всіх технологічних умов і контролю якості домашньої продукції з складом (за змістом там сивушних масел) буде все чудово. Ось тоді 1-2 чарочки своїй «рідній» самогонки раз в тиждень не просто стане нешкідливою, але і навіть корисною для здоров’я.

MAXCACHE: 0.38MB/0.00596 sec