Скільки алкоголю можна випити без шкоди для здоров’я

Кожна людина по-різному ставиться до спиртних напоїв. Кому потрібно обов’язково хоч раз у день, але випити спиртне, багато розслабляються виключно у свята. Є й такі, яким абсолютно байдуже привабливість алкоголю. Вони не п’ють взагалі.

А чи існує безпечна доза алкоголю в день, адже якщо розсудити логічно, якщо яку-небудь продукцію виробляють, і вона користується попитом, в ній повинна бути користь. Але яка вигода може бути в спиртному? До речі, є переконання, і його підтримують навіть багато лікарів, що деякий алкоголь (при його помірному споживанні) приносить людині і користь.

Нешкідлива норма

А чи існує насправді безпечна норма алкоголю для людини? Навіть досвідчені лікарі не можуть точно відповісти на дане питання. На думку одних медиків 200 мл вина і 50 мл горілки – доза, цілком допустима в тиждень, а інші вважають, що це ознака починається проблеми.

Існують різноманітні формули, які дозволяють розраховувати гранично допустима кількість етанолу, перевищення якої призводить до залежності.

Але переважна більшість професійних наркологів схиляються до думки, що, навіть використовуючи існуючі схеми, визначити для себе прийнятну дозу складно. Справа в індивідуальних нюанси організму, стан імунної системи, роботи печінки. Безліч факторів впливає на рівень допустимої дози спиртного, тому ставити в главу кута різні розрахунки не варто.

Ви й самі помічали, що одні люди моментально п’яніють навіть після келих легкого вина, а інші, з легкістю осиливши половину пляшки горілки, залишаються в адекватному стані і здатні вести приємні бесіди. До речі, небезпечніше всього випивати прекрасної частини населення. Жінка, в силу своїх вроджених особливостей, набагато швидше втягується у пияцтво, яке стрімко переростає в алкозависимость.

Встановлено, що якщо жінка починає регулярно споживати алкоголь, через 1,5—2 роки у неї розвивається алкоголізм. Тоді як більш витривалим чоловікам потрібно 10-15 років.

Безпечне кількість алкоголю в день

Звичайно, на цю тему було проведено безліч досліджень. Допустиму норму визначали вчені зарубіжних країн і наші російські фахівці. За результатами проведених досліджень лікарів РФ, на світло громадськості були представлені наступні безпечні показники:

Для чоловіків середньої комплекції і віку (допустиме споживання алкоголю на добу):

  • вино — 250 мл;
  • пиво — до 500 мл;
  • горілки (або інше спиртне міцністю до 40%) — до 50 мл

Для жінок:

  • вино — до 150 мл;
  • пиво — до 330 мл;
  • міцного спиртного — до 30 мл.

Звичайно, ці цифри стосуються вживання якого-небудь одного з перерахованих напоїв, а не відразу всіх. На думку вчених, дані цифри говорять про те, скільки можна випити алкоголю в день без шкоди для здоров’я. Якщо постійно перевищувати цю дозу, то людина почне свій шлях до зупинки «алкоголізм» зі всіма витікаючими сумними наслідками.

Важливі фактори

Але ці виявлені в процесі досліджень показники не повинні ставати священної догмою. При розрахунку безпечної дози враховує ряд факторів, які впливають на кінцеві, підсумкові цифри. Зокрема:

Клімат. Відзначено, що люди, які проживають в регіонах з холодними кліматичними умовами, спиваються набагато швидше, ніж жителі південних теплих областей. Можливою причиною стає психологія людини і поширена традиція «випити для сугреву».

Вік людини. Чим організм молодше, тим швидше особистість п’яніє. Справа в тому, що юний і непристосований ще до алкоголю організм, набагато чутливіші сприймає етанол. Якась толерантність до етилового спирту проявляється лише в процесі часу.

Вся розрахована норма споживання алкоголю на рік (місяць, день) знаходиться на рівні умовності. Вона багато в чому залежить від особливостей клімату, самої людини. Варто розуміти й адекватно оцінювати і шкоду алкоголю, що наноситься організму навіть в малих дозах.

Спиртне особливе небезпечно для літніх людей, ослаблених хронічними захворюваннями, підлітків і вагітних жінок. Додамо сюди і жахливі цифри статистики, що стосуються осіб, що страждають алкоголізмом. З них:

  • 68% гинуть через цирозу печінки;
  • 62% закінчують життя суїцидом;
  • 50% вмирають в результаті панкреатиту;
  • 72% вбивають, перебуваючи в стані сп’яніння;
  • 23% гинуть в результаті проблем з серцево-судинною системою.

Чи приносить користь алкоголь

Міркуючи, скільки алкоголю можна випити без шкоди для здоров’я, варто зупинитися на питанні, а чи несе це здоров’я спиртне. Більшість лікарів відповідає на це питання ствердно, але при цьому рекомендують враховувати нюанси особливостей людини і певної ситуації. Наприклад:

  1. При раптовому серцевому нападі, стан можна полегшити, прийнявши 10 г хорошого коньяку або чистої горілки.
  2. Така ж доза спиртного допускається за почалися у людини ниркових або печінкових кольок.
  3. При різкому падінні артеріального тиску, виправити становище можна, прийнявши на груди 30 г високоякісного коньяку.

Але, звичайно, не варто сприймати дані рекомендації, як невід’ємну частину лікування і постулатів до прямої дії. Пам’ятайте, що алкозависимость підкрадається до людині непомітно, а спиртне здатне значно ускладнити похитнулося здоров’я.

Але, з’ясовуючи, скільки раз в місяць можна пити алкоголь, все-таки варто зупинитися на позитивних аспектах спиртних напоїв. Адже багато хто з них дійсно стають корисними при деяких ситуаціях.

Романтичне ігристе

Це спиртне вважається справжнім святковим напоєм і здатне прикрасити будь-яке свято. Ароматне і ніжне, неміцне ігристе володіє наступними ефектами:

  • підвищує апетит;
  • допомагає знімати набряки;
  • покращує роботу смакових рецепторів;
  • прибирає зайву дратівливість;
  • стабілізує стан при серцевій недостатності.

При трапилася застуді, можна приготувати відмінний засіб. Слід додати у шампанське 20 г цукру і відварити напій. Зняти з вогню після закипання і прийняти в теплому вигляді перед сном. До ранку всі простудні ознаки зникнуть.

Вважається, що безпечна доза шампанського варіюється в межах 1,5—2 келихів. Шампанське протипоказано для споживання у разі:

  • варикозу;
  • гастриту;
  • панкреатиту;
  • холециститу;
  • підвищеного АТ;
  • захворюваннях судин.

Бадьорить червоне вино

До речі, відзначений цікавий факт. У Франції, яка вважається лідером з виготовлення і споживання червоного вина на душу населення, жителі відрізняються низьким рівнем проблем з серцево-судинними захворюваннями. А от тривалість життя у них напорядок вище.

Це пояснюється регулярним споживанням червоного натурального вина? Можливо, особливо якщо враховувати, що цей благородний напій (приготовлений виключно з доброго натурального сировини);

  • прибирає безсоння;
  • допомагає в роботі ШЛУНКОВО-кишкового тракту;
  • нормалізує желчеотток;
  • підвищує імунні сили;
  • дарує людині хороший тонус;
  • знижує рівень холестерину;
  • стабілізує рівень апетиту;
  • купірує стресові прояви;
  • сприяє розширенню судин;
  • очищає організм від токсинів;
  • працює в плані профілактики онкологічних процесів;
  • відновлює функціонування ендокринної системи;
  • поповнює запаси організму амінокислотами і вітамінами.

А згадайте всесвітньо відомий глінтвейн? Його готують їх натурального червоного вина, меду, різних спецій і прянощів. Це великий помічник при переохолодженні та застуді.

Гранично допустима безпечна доза червоного вина для дорослої людини становить 50-100 г на добу.

Червоним вином не рекомендовано захоплюватися в наступних випадках:

  • депресії;
  • панкреатиті;
  • бронхіальній астмі;
  • захворюваннях серця і печінки;
  • є камені в нирках і жовчному міхурі;
  • при схильності до алергічних проявів;
  • якщо людина постійно страждає від головних болів.

Вишукане біле вино

Цей ніжний, м’який напій в давнину люди використовували як легкий і приємний продукт, утамовує спрагу. Біле вино, не володіє такою щільною структурою, як червоне, підходило для таких цілей краще всього. Говорячи про користь білого вина, слід знати, що це стосується лише хорошого продукту, прозорого і має колір від світло-жовтого до насичено-бурштинового.

Тільки помірно споживаючи якісне біле вино, можна заручитися його підтримкою. А користі даний напій несе немало:

  • поліпшення і стабілізація роботи ШКТ;
  • знищення в організмі патогенної мікрофлори;
  • уповільнення процесів старіння внутрішніх органів;
  • нормалізація роботи серцево-судинної системи.

Даний напій практично на 80-85% складається з ягід, фруктів і очищеної, високоякісної води. Завдяки великому вмісту антиоксидантів і органічних кислот, біле вино стабілізує роботу внутрішніх систем і допомагає засвоювати білок і залізо, що входять до складу їжі.

Вважається, що допустима, безпечна норма споживання білого вина в день вкладається в показники 100-200 р.

Білим вином дозволяється насолоджуватися далеко не всім людям. Воно протипоказане в наступних випадках:

  • подагра;
  • гіпертонія;
  • панкреатит;
  • холецистит;
  • ішемія серця;
  • депресивні стани;
  • проблеми в роботі підшлункової залози;
  • підвищений рівень тригліцеридів у крові.

Благородний коньяк

Натуральний, справжній коньяк, виготовляють на основі білого винограду. При технологічному процесі приготування, сброженное коньячне сусло багаторазово проганяється через дистилятор. І лише потім майбутній коньяк відправляють на багаторічна наполягання в дубових бочках, де він насичується благородним ароматом і дозріває повністю.

Тривала перегонка дозволяє звільнитися сировини від різних шкідливих домішок і отруйних сивушних масел. Тільки беручи до уваги даний високоякісний напій, можна говорити про його користь. А вона наступна. Хороший коньяк:

  • прибирає головний біль;
  • знімає нервову напругу;
  • купірує напади морської хвороби;
  • тренує імунну систему організму;
  • корисний при лікуванні захворювань ясен і зубів;
  • допомагає при лікуванні вугрової висипки (стабілізує процеси обміну).

До речі, дуже хороший для людини запах коньяку. Його аромат впливає на людський організм заспокійливо, допомагаючи добре і швидко заснути. А при застудах його радять додавати в імбирний або простий чорний чай і пити в гарячому вигляді.

Гранично допустима добова доза коньяку становить для дорослої людини 20-30 р.

Але коньяк, навіть високоякісний, категорично заборонений для людей в таких ситуаціях;

  • цукровий діабет;
  • жовчнокам’яна хвороба;
  • наявні хронічні захворювання будь-якого типу.

Чиста горілка

А натуральна горілка справді, вважається найчистішим спиртним напоєм. Найважливіший компонент цього міцного спиртного становить етиловий спирт, який славиться потужними антисептичними властивостями. Тому в першу чергу горілка може знадобитися для обробки і дезінфекції подряпин, опіків, ран.

Що стосується прийому всередину, згадайте, що саме на її основі готуються корисні домашні настоянки на спеціях, травах, горіхах, шишках, фруктах і різної зелені. Горілка допомагає впоратися з:

  • головним болем;
  • інфекційними захворюваннями;
  • підвищеним рівнем холестерину;
  • проблемами в роботі травлення.

В похідно-польових умовах горілка стає незамінним помічником і часом єдиним засобом з ефектом знеболювання. У цьому випадку дорослій людині дається всередину 100 мл горілки, яку потрібно випити не закушуючи. Цей спосіб ефективно допомагає знижувати на деякий час неприємні, болючі відчуття.

Також рідкісне вживання цього міцного спиртного в кілька разів знижує ймовірність розвитку багатьох небезпечних захворювань, в тому числі і онкології. Але, за умови помірного її споживання.

Безпечною вважається доза якісної горілки в кількості 20-30 г на добу.

Але, розглядаючи і вивчаючи всі корисні властивості спиртних продуктів, не варто забувати про те, що всі вони входять в список напоїв, які здатні дуже швидко привести людину до алкозалежності. А горілка є фаворитом даного переліку. І шкода від регулярного споживання спиртного, навіть у гранично допустимих дозах, що у багато разів перевищує їх користь.

Так що, мабуть, не варто з’ясовувати, скільки ж можна вживати спиртного на добу. А зайнятися власним здоров’ям і самопочуттям і, бажано, не з допомогою алкоголю. Залиште його для рідкісних святкових днів.

За темою:  Відмовляють ноги від алкоголю: що робити

MAXCACHE: 0.39MB/0.00649 sec