Смертельна доза горілки для людини

Алкоголь – підступний смертельна отрута, поступово і непомітно отруює організм. Він небезпечний не тільки розвитком патологічних проблем з внутрішніми органами, але і летальним результатом. І наступити смерть здатна навіть при невеликій концентрації етанолу в організмі.

Надлишок небезпечний в усьому, навіть солодкий шоколад може викликати летальний результат, якщо його занадто багато з’їсти. А ось яка смертельна доза алкоголю для людини, скільки міцного йому потрібно прийняти, щоб померти? Про це ми і поговоримо.

Від чого залежить «летальна» доза

Всі люди різні. І для кожного згубний кількість алкоголю – справа суто індивідуальна. А залежить смертельний рівень спиртного від ряду окремих факторів.

Вік людини

На слабкий і ще нерозвинений організм дитини етиловий спирт впливає набагато швидше і шкідливішою, ніж на вже зміцнілу особистість. Але і відбувся фізично людина, чий організм ослаб від хронічних захворювань і численних вікових болячок, отруюється спиртом швидше.

Смертельна концентрація алкоголю різниться у чоловіка, жінки, дитини і людини похилого віку. У всіх випадках вона різна і залежить від сукупності всіх факторів.

Молоді люди, люди похилого віку і жінки (в силу особливостей гормонального фону) сприймають і переносять алкогольне отруєння набагато важче. Як правило, чоловіки тримаються довше. При цьому хронічного алкоголіка необхідна доза більше, ніж непитущому чоловікові.

Вихідне стан здоров’я

Організм, підірваний хронічними захворюваннями, не здатний впоратися з додатковим навантаженням і побороти інтоксикацію етиловим спиртом. Така особистість «зламається» швидше, ніж міцне і здорове тіло.

Чим немощнее тіло, тим менше буде доза спиртного для настання летального результату.

При дуже слабкому імунітеті і наявних серйозних патологій достатньо навіть маленької дози етанолу, щоб у людини настала смерть. Особливо небезпечно наявність:

  • серцево-судинних захворювань;
  • патологій нирок, печінки і шлунка.

У цьому випадку невелика концентрація алкоголю в крові викликає летальний результат. Хвороби зменшують кількість «фатального» спиртного. На це впливає і маса тіла. Помічено, що у повних особистостей, з надмірною вагою інтоксикація настає швидше. Це залежить від жирового прошарку, яка активно всмоктує етиловий спирт.

Додаткові параметри

Смертельна доза горілки для людини залежить і від ряду інших факторів. При розрахунку летального кількості випитого враховується:

  1. Наявність закуски. Чим краще і якісніше їжа, якою закушують спиртне, тим безпечніше «прийняти на груди». Але в той же час велика кількість важкої, жирної закуски робить випивку більш небезпечною – печінка не справляється з підвищеним навантаженням.
  2. Температурний режим. Встановлено, що організм гірше переносить етиловий спирт, якщо пити в умовах зниженої температури, на холоді.
  3. Спадковість. Існують особистості, які абсолютно не переносять навіть маленьку дозу етанолу. Їх організм генетично не адаптований до спиртного. У таких людей летальна доза істотно нижче, ніж у інших.
  4. Швидкість поглинання спиртних напоїв. Етиловий спирт не відразу всмоктується внутрішніми органами, його частина виводиться з тіла за допомогою потовиділення і сечової системи. Смертельна доза буде меншою, якщо пити алкоголь без перерви, не закушуючи, залпом.
За темою:  Лікування алкогольної полінейропатії нижніх кінцівок

Смертельна доза алкоголю в проміле

Етиловий спирт, прийнятий людиною, розраховується в проміле. Цей показник використовують медики та працівники ДАІ при тестуванні водіїв.

Одне проміле означає, що в крові людини міститься 1 мл чистого спирту.

За кількістю проміле визначається середня доза спиртного (і будь-якого алкогольного напою), яка може призвести до смерті. Варто лише обчислити процентний вміст спирту в певній дозі. Вчені сходяться в одній думці, розмірковуючи про те, скільки проміле смертельно для людини – це 5-6 проміле на кожен літр крові.

Одна пляшка горілки, об’єм якої дорівнює 0,5 л, містить приблизно 200-210 мл чистого етилового спирту. Такий обсяг відповідає 2,5 проміле. Щоб на літр крові припала встановлена смертельна доза (5-6 проміле), необхідно прийняти 2-2,5 чистої пляшки горілки об’ємом в півлітра за невеликий часовий проміжок (близько 1,5 години). Отже, смертельна доза спирту становитиме:

  • для здорового фізично, не зловживає спиртним чоловіка вагою в 70 кг: 300 мл чистого етанолу (або 750 мл горілки), прийняті протягом 2-3 годин;
  • для зловживають спиртним людей, але не є алкоголіками: близько 600 мл чистого спирту (або 2,5—3 пляшки горілки), випиті в найближчі 3-4 годин.

Звичайно, відправиться в подорож по загробному світу за допомогою улюбленого напою в цьому випадку проблематично через такий проміжок часу організм не прийме для себе таку ударну дозу. Потягне рвати навіть самого запеклого алкоголіка. Але випадки бувають різні.

Як вбиває алкоголь

Вивчаючи питання, скільки треба випити горілки, щоб настала смерть, потрібно враховувати ще один важливий фактор, а саме способи впливу етанолу. Алкоголь стає смертельним у двох випадках:

  1. Коли випите спиртне і рясна, жирна закуска стають своєрідними «пусковим гачком». Тобто провокують напад якоїсь небезпечної хвороби, яка і приводить людину до смерті.
  2. Етанол стає вбивцею «в чистому вигляді» і єдиним кілером з-за сильної передозування. Розвивається сильна інтоксикація, з якою організм не справляється – настає летальний результат.

Цікавий факт. До речі, не тільки алкоголь можна назвати вбивцею. Для людини стають смертельними і інші продукти, прийняті відразу в певній кількості. Наприклад:

  1. Нікотин. Вбивча доза – 55-60 сигарет за добу.
  2. Сіль. Людина загине, якщо прийме відразу 250-300 гр. білого речовини. Така кількість солі різко підвищує АТ до критично-смертельного рівня. У людини відбувається набряк мозку та інсульт.
  3. Вода. Смертельна доза для організму – 10 літрів. Нирки, так і серце просто не витримують цієї навантаження і відмовляються працювати.
  4. Чай і кава. Навіть такі улюблені напої здатні викликати смерть. Для цього досить випити одночасно 95 чашок підбадьорливого кави або 140 склянок ароматного чаю.
  5. Парацетамол. Агресивне ліки призводить до глобального ураження печінки при прийомі всього декількох таблеточек в день. Одна упаковка кошти губить навіть абсолютно здорову особистість.
За темою:  Що шкідливіше марихуана або алкоголь

Коли людина отримує ударну, смертельну дозу етилового спирту, він втрачає свідомість. Безпам’ятство приходить з причини зупинки серця або відмови дихальної функції. Запідозрити недобре можна, коли особистість більше 5 годин знаходиться в несвідомому стані. Найчастіше в такому випадку медики стають вже безсилими.

Вплив закуски

Смертельна доза алкоголю в крові не може накопичитися без рясної закуски (спиртне, випите натщесерце, провокує рясну блювоту, ніж очистить організм від отрути). До найсильнішої передозуванні етанолом призводить велика кількість закуски, особливо важкої і жирної. Але вона може стати порятунком людини.

Коли багато п’є закушує грамотно і помірно – до набору вбивчою дози етанолу людина просто втратить свідомість. Це врятує йому життя. Вчасно який зреагував організм при нестямі особистості встигне переробити і засвоїти частину спиртного.

Якщо закушувати непомірковано, багато, віддаючи перевагу важкої, жирної їжі, така їжа разом з етиловим спиртом не встигає засвоюватися і виявляється в кишечнику. Людині буде здаватися, що він ще в змозі пити і далі, що він і робить. Але, коли спирт в кишечнику нарешті всосется і надійде в кров, його буде вже так багато, що організм не зможе впоратися з отруєнням.

Як йдуть справи з іншими напоями

Смерть може прийти і в результаті передозування інших спиртних напоїв: пива, алкогольних коктейлів, вина. Але щоб одержати летальну дозу, їх необхідно одноразово прийняти в набагато більшій кількості. Наприклад:

  • смертельна доза пива для людини в літрах становить близько 9 літрів;
  • а ось від вина (міцного і настояного) організм дасть збій через 5-6 літрів, випитих одночасно.

Зробити це набагато складніше. Таку кількість спиртного організм просто не прийме і позбутися від надлишків рясною блювотою. Але, якщо пити, розбавляючи узливання хорошою закускою, блювоти не піде. Ось тоді отруїтися і отримати смертельну дозу вином або пивом цілком реально.

Загибель від захворювань, викликаних алкоголем

Загинути від етилового спирту можна і від значно меншої дози, ніж заявлена, як «смертельна». Алкоголь, крім інтоксикації та відмови внутрішніх органів, здатний спровокувати розвиток або ускладнення вкрай небезпечних захворювань. Вони і можуть стати винуватцями загибелі людини. Надмірне поливання здатне викликати розвиток і напади наступних патологій:

  1. Хвороби печінки, зокрема цироз, який неминуче призводить до смерті.
  2. Панкреонекроз. Напад, викликаний алкоголем, є смертельно небезпечним. Починається омертвіння слизової тканини підшлункової і відмова роботи органу.
  3. Затримка сечі і повне отруєння організму токсичними продуктами розпаду.
  4. Алкогольний галюциноз. Виникає на тлі різкого припинення вживання спиртного після тривалого узливання. Супроводжуючись галюцинаціями (зоровими і слуховими), цей стан часто призводить до смерті.
  5. Алкогольний делірій. Більш знайомий, як «біла гарячка». Тяжкий психічний розлад, небезпечне летальним результатом.
За темою:  Причина смерті алкогольна кардіоміопатія

Етиловий спирт, потрапивши в організм у великій кількості, може спровокувати та поглибити вже наявні захворювання. Загострення таких хвороб часто призводять до смерті. У їх числі:

  • ниркова коліка;
  • гострий панкреатит;
  • серцева аритмія;
  • інфаркт або інсульт;
  • набряки різної етимології;
  • бронхоспастичний синдром (задуха).

Небезпека полягає в тому, що у подібних захворювань, симптоматика, що виявляється при нападах, подібна до тієї, яку людина відчуває під час похмілля. Тому можна просто не звернути уваги на тривожні сигнали і пропустити час, протягом якого людину ще можна врятувати.

Як пити «розумно»

У деяких дозах (дуже маленьких) алкоголь може стати ворога іншому і принести користь людині. Наприклад:

Червоне вино. Ароматний і благородний напій (тільки натуральний) містить в собі корисні для організму антиоксиданти і набір важливих мікроелементів. Для здоров’я корисно випивати близько 2-3 келихів вина на тиждень (близько 450-500 мл).

Пиво (пастеризоване). Хмільний напій також славиться великим вмістом корисних і життєво важливих мікроелементів. Пиво вважається натуральним природним транквілізатором. Але воно принесе користь, якщо випивати ель не більше 550-600 мл на добу. І далеко не кожен день.

Від пивного алкоголізму позбутися набагато важче, ніж від горілчаного. І розвивається такий синдром набагато швидше.

Горілка. І навіть цей знаменитий на своєму згубному впливу на організм напій може принести користь. Горілка (чиста і без консервантів) відрізняється тим, що провокує ефект гермезиса.

Тобто у відповідь на отримання спирту організму мобілізує всі свої внутрішні сили. Максимально допустима доза чистої горілки складає близько 45-50 мл щотижня. Це приблизно столова ложка напою.

Все має бути в міру. Тоді навіть згубний вплив спиртовмісних напоїв при включенні розуму, можна обернути на власну користь. А ось легковажні змагання на тему, хто більше вип’є: «литрболл», «хто кого переп’є-переплюне», «алкогольна рулетка» ще ніколи не закінчувалися благополучно. Бережіть себе!

MAXCACHE: 0.39MB/0.00927 sec