Список спиртних напоїв: всі види

Про шкоду алкоголесодержащих напоїв відомо всім. Спиртне губить здоров’я і викликає важку залежність, від якої не так просто позбутися. Але, незважаючи на складність виробництва і недешеву собівартість, алкоголь з моди не виходить і популярність не втрачає. Тому алкогольні бренди процвітають, а нові види спиртних напоїв з постійною регулярністю наповнюють полиці супермаркетів.

Людям подобається відчуття легкої ейфорії, яку несе випивка, відчуття приємної розслабленості. У невеликій дозі хороше і якісне спиртне навіть приносить деяку користь організму. З цим згодні і лікарі. Але як розібратися в заможній та процвітаючій алкогольному світі і вибрати відповідні алкогольні напої, список назв яких вже перевалив за багато тисяч? Давайте, спробуємо.

Історія алкоголю

Коли конкретно людство познайомилося з алкоголем, зараз сказати важко. Відомо, що історично перше спиртне йде в глиб століть. Ще Миклухо-Маклай спостерігав, як папуаси Нової Гвінеї, які навіть не були знайомі з вогнем, вже успішно отримували спиртне для своїх потреб.

Слово «алкоголь» має арабське походження, що в перекладі воно означає, як «дурманить розум».

Найдавніші племена спочатку використовували алкоголь для проведення численних обрядів і виклику духів. Дані традиції пізніше знайшли своє продовження в обряді «побратимства». І, можливо, саме з цих часів і пішла традиція зустрічати гостей багатим столом і незмінним спиртним.

Які є алкогольні напої

До спиртного відноситься продукція, у виготовленні якої бере участь етиловий спирт. Більшість алкоголю отримують способом зброджування. Крім етилового спирту, у створенні алкоголесодержащих напоїв використовують і інші види сировини:

  • абрикос, виноград; слива, ананаси, груша;
  • кукурудза, рис, пшениця, жито, пшоно, ячмінь;
  • батат, картопля, агава і цукровий очерет.

В технологічних процесах виготовлення спиртного використовуються і численні прянощі, мед, подкрасители, ароматизатори і деякі трави. Справжні алкогурманы плекають мрію скуштувати весь список спиртних напоїв, коли-небудь створених людиною. Головне пам’ятати, плекаючи свою мрію, що спиртне у великій кількості може викликати алкогольну залежність і просто вбити людину.

Всі існуючі на світі різновиди спиртовмісних напоїв можна розмежувати на групи, спираючись на їх міцність. Це такі напрямки алкоголю:

  1. Слабоалкогольні.
  2. Среднеалкогольние.
  3. Міцні.

Взагалі, враховувати дану градацію при класифікації алкоголю можна лише умовно. У деяких країнах і регіонах норми фортеці спиртного вище, а в інших нижче. Дана класифікація досить ефемерна, адже кількість і норми спирту, що визначають дану класифікацію, не скрізь однакові. Тому ми будемо спиратися на список видів алкоголю і його норми по фортеці, прийняті в Росії.

За темою:  При якій температурі замерзає горілка 40 градусів

Слабоалкогольне спиртне

Алкоголь такого виду вважається найменш безпечним для здоров’я, а деякі слабоалкогольні види даної продукції навіть не підпадають під поняття «спиртовмісні». Асортимент і список слабоалкогольних напоїв настільки великий, що перечитати абсолютно всі їх види просто не представляється можливим.

Слабоалкогольне спиртне – це легкі алкогольні напої, в яких вміст етанолу не перевищує 6-8%.

Перерахуємо лише ті види слабоалкогольного спиртного, які найбільш популярні в Росії і відомі нашим споживачам. Це наступні типи продукції:

  1. Пиво. Виготовляють його з хмелю, пивних дріжджів і очищеної води. Пиво також підрозділяється на безалкогольне (міцністю від 0,1%) і міцне (3-6%). Улюблений усіма хміль варіюється за кольором: червоний, темне і світле, за методом бродіння: верхове і низове і сировини: кукурудзяна, рисова, житнє.
  2. Сидр. У виготовленні такого напою застосовуються фруктові витяжки(частіше яблучні або грушеві). Сік зброджується, але без застосування дріжджів. Сидр є газованим спиртним, з фортецею 1-8%. Цей напій має зеленуватим або золотистим забарвленням і насиченим фруктовим ароматом.
  3. Брага. Дане спиртне часто використовують, як якийсь перехідний продукт для подальшої переробки його в самогон (міцне гарячливе), тоді як сама брага має міцність 3-8%. Вона підрозділяється на свої види: пруно, килью і браванда.
  4. Квас. Цей популярний, особливо в літню спеку, як до таких спиртним не є. Але все-таки маленький відсоток алкоголю в ньому присутня. Цей старовинний слов’янський напій, дотримуючись давніх традицій, готують із солоду, борошна житнього хліба. Також туди можуть додавати ягоди, фрукти, трави та мед.
  5. Тодді. Слабоалкогольний напій по своїй суті є пальмовим вином. В процесі його приготування використовують соки пальм деяких сортів (винної, цукрових і кокосової). Для нас тодді ще вважається досить рідкісним і екзотичним спиртним, але він стрімко набирає популярність.
  6. Кумис. Так само, як і квас, до розряду спиртного цей зміцнюючий і дуже корисний для здоров’я напій не відноситься. Але він містить нехай крихітний, але існуючий відсоток етанолу. Готують кумис з молока молодих кобил.

Среднеалкогольное спиртне

До даної категорії належать алкоголесодержащие напої з концентрацією етанолу до 30%. Багато з типів алкоголю цього виду містять у своєму складі фруктові соки або шматочки натуральних фруктів.

Среднеалкогольние напої у багатьох випадках застосовуються для профілактики різних захворювань. Звичайно, за умови їх помірного споживання.

Їх користь пояснюється входять до складу фруктами, зокрема, виноградом. Як відомо, в цьому сонячному фрукті міститься величезна кількість всіляких вітамінів і корисних для життєдіяльності мікро — і макроелементів. Виноградний сік успішно використовується для терапії:

  • астми;
  • плевриту;
  • проблем з ШКТ;
  • запальних захворювань бронхолегеневої системи.
За темою:  Споживання алкоголю на душу населення в Росії

Так який алкоголь буває корисним? У перелік среднеалкогольной продукції входять такі відомі у нас спиртовмісні напої, як:

  1. Вино. Напевно, самий популярний з переліку алкоголесодержащей продукції середньої фортеці. Вина, в свою чергу, поділяються за кольором (рожеві, білі і червоні), концентрації цукру (сухі, напівсухі, напівсолодкі та солодкі). Є різновид вин, насичених вуглекислим газом – вони називаються ігристими. Вино славиться великим переліком корисних властивостей і активно застосовується в лікувальній практиці.
  2. Медовуха. У виготовленні цього ароматного спиртного використовують дріжджі, натуральний якісний мед і численні смакові додаткові інгредієнти. Медовуха має власну класифікацію, залежну від медових показників: сорту, строку витримки, часу його включення в виготовлену продукцію і рівня стерилізації.
  3. Глінтвейн. Саме вірний засіб суворою зимою. Цей ароматний напій відмінно рятує від замерзання і застуд. Готують його шляхом варіння у натуральному вині прянощів і різних фруктів.
  4. Пунш. Оригінальний коктейль з вина, куди додано фруктовий сік і різні ароматні і смачні шматочки самих добірних фруктів. Дуже часто в пунші вміст соку навіть перевищує відсоток вина.
  5. Грог. Той же ром, який відноситься до списку міцного алкоголю. Але грог – напій середній по градусам, так як його розбавляють цукровим сиропом або солодким міцним чаєм.

Міцне спиртне

Фортеця даних алкогольних напоїв варіюється в межах 20-80%. Медики радять з особливою обережністю вживати даний вид алкоголю через його високої міцності. Асортимент цієї продукції дуже великий, в список міцних алкогольних напоїв входять такі види:

  1. Горілка. Це алкоголь, не має кольору, фортецею в 40-55%. В основу напою закладається ректифікований спирт, який виробляють з картопляного або зернової сировини. У даного типу міцного спиртного величезна кількість марок, сортів і назв.
  2. Коньяк. Для виготовлення цього виду спиртного застосовують певну технологію. Використовують спеціальні сорти темного винограду. На виході виходить ароматний коньяк, володіє привабливим бурштиновим відтінком. Класифікують даний вид міцного спиртного за місцем виробництва і витримці.
  3. Ром (очеретяна горілка). Даний алкоголь виготовляється з тростини. Розрізняється ром за кольором (буває прозорого, світлого, золотистого або темного забарвлення). Ром світлий частіше використовують для приготування різних коктейлів. А ось бурштиновий ром проходить витримку в бочках з дуба, в процесі до нього додають різноманітні аромаспеции і карамель. Темний ром володіє найбільш яскравим смаком і підкорює алкогурманов насиченим ароматом карамелі і патоки. Він також успішно йде на приготування коктейлів, використовується ром і в кулінарній промисловості.
  4. Текіла. Екзотичний напій ще називають «мексиканської горілкою». Готують його із соку, що отримується з листя і стебел блакитної агави.
  5. Віскі. Незвичайно ароматний спиртний напій високої міцності, що виготовляється з пшениці, жита, ячменю або кукурудзи. Віскі проходить довгий витримка в дубових ємностях, на виході має світлим або темним, насиченим забарвленням. Класичне віскі високої якості виготовляють в Ірландії і Шотландії.
  6. Бренді. В процес приготування напою, за смаком близького до віскі, використовують виноградний або яблучний сік.
  7. Самбука. За своєю суттю дане спиртне являє собою чисту горілку, куди додано аніс і добірна колекція лікарських трав. Самбука не має кольору, але володіє солодкуватим смаком і приємним ароматом. Є і темні види даного спиртного. В число інгредієнтів унікального спиртного також входять цукор, пшениця, різні ягоди і бузина. Справжній рецепт самбуки зберігається в найсуворішій таємниці.
  8. Джин. У процесі приготування цього міцного алкоголю використовують зерновий етанол і численні добірні прянощі: цитрусові, коріандр, мигдаль, корицю і ягоди ялівцю. Такий склад дарує джину оригінальний, ні з чим не порівнянний присмак і запах.
  9. Лікер. Дуже солодкий та пахучий алкоголь, виготовлений на основі фруктово-ягідних соків з збільшеним включенням цукру (його зміст становить 25-65%), численних прянощів і ароматрав. Даний вид міцного спиртного вважається найбільш калорійним.
  10. Настоянки. Ці види спиртносодержащей продукції готують шляхом настоювання на якісному, чистому етанолі різноманітних ягід і зборів трав. Класифікуються настоянки гіркі, солодкі і напівсолодкі. Дуже часто даний тип міцного алкоголю використовують в якості засобів терапії при різних захворюваннях.
  11. Абсент. Головний компонент цієї спиртного – полин. Абсент заслужив славу найбільш міцного алкоголесодержащего напою. Його фортеця становить близько 76-86%. Класифікують його за кольором (чорний, зелений, червоний і жовтий), за фортеці і по концентрації туйона (природна сполука, що міститься у витяжці з пижма).
За темою:  Рейтинг найбільш питущих країн

Звичайно, даний список алкоголю увійшли далеко не всі підвиди спиртових виробів. Їх занадто багато. Ми перерахували лише найбільш поширені й улюблені в нашій країні. Кількість алкогольних напоїв збільшується з кожним роком. Тому так багато сил вкладається в профілактику алкоголізму, яка також росте з року в рік.

MAXCACHE: 0.39MB/0.00762 sec