Хімічна формула горілки

Кожне свято або торжество на території Росії прийнято відзначати застіллям. Один з невід’ємних атрибутів подібних заходів – це алкоголь. Перед його вживанням потрібно пам’ятати про те, що напій має відповідати певним стандартам якості. Тільки тоді його вживання не завдасть шкоди організму. Один з таких стандартів відноситься до поняття хімічна формула горілки.

Враховуючи той факт, що належні органи проводять ретельний контроль всіх видів виробленого алкоголю, трохи менше половини від усієї продукції виготовляється в кустарних умовах. Подібні продукти містять в собі різні домішки і шкідливі речовини. Дуже часто в неякісної продукції замість етанолу, можна виявити метил. Цей шкідливий для організму технічний спирт може стати причиною інвалідності або смерті при його вживанні всередину.

Склад горілки

Якісна горілка, відповідає всім стандартам і ГОСТу, містить в собі сорок відсотків етилового спирту (С2Н5ОН) і шістдесят відсотків питної води, очищеної від домішок (H2O). Формула горілки в хімії позначається за допомогою наступного рівняння С2Н5ОН 40% + H2O 60%. Для позначення горілки використовується саме рівняння, так як цей напій відноситься до сумішей, які не мають хімічних формул.

Горілка – спиртне виріб, що володіє характерним смаком і запахом. Суміш повністю безбарвна. У ста грамах горілки, міститься приблизно двісті тридцять сім кілокалорій.

Хімічний склад горілки за Гостом повинен містити в собі певну кількість лугів, певну концентрацію оцтового альдегіду, сивушних масел і складних ефірів. Перевищення дозволених параметрів призведе до того, що продукт не буде допущений до продажу. Крім цього, у складі горілки знаходяться наступні компоненти:

  • насичені жири;
  • натрій;
  • калій.

Багато виробників додають у свою продукцію цукор, який грає роль консерванта. Залежно від методики виготовлення кількість етанолу може становити значення рівне від тридцяти п’яти до сімдесяти відсотків. Золотим стандартом, прийнято вважати продукт, який містить в собі сорок відсотків етанолу.

За темою:  Повідомлення на тему шкідливі звички

Для виготовлення напою використовуються різні методики. Кожен випускається продукт має пройти певну кількість стадій очищення. Для цього використовуються спеціальні фільтри, активоване вугілля, модифікований крохмаль і безліч інших коштів.

В деякі продукти виробниками додаються різні харчові добавки для посилення смаку. Дуже часто в напій додаються екстракти і витяжки з рослин, мед, молоко та інші продукти. Існують і хімічні добавки, які використовують для додання напою певного аромату. Існують сорти, які додаються навіть вітаміни.

Етиловий спирт, застосовуваний у приготуванні винно-горілчаної продукції, має рослинну основу. Для його виготовлення використовується картопля, буряк і чорна патока. Незважаючи на те що про горілку говорять, як про продукт, що виготовляється із злакових культур, сьогодні для створення напою використовується лише патока.

Для приготування якісного і дорогого напою використовуються наступні види спирту, «Альфа» і «Супер». Крім цього, існують такі різновиди, як «Екстра» і «Люкс», які застосовуються при виготовленні горілки середньої ціни.

Істотну роль в якості горілки грає і очищення води. На вимогу Госту, вона повинна проходити безліч етапів дистиляції, для того щоб в кінцевому підсумку в ній були відсутні домішки і солі. Тільки подібний метод виготовлення, дозволяє отримати якісний алкоголь.

Саме неочищена вода в комбінації з етанолом може стати причиною появи в алкоголі токсичних речовин і інших отрут.

Дуже часто для того, щоб прикрасити смак алкоголю в нього додаються різні компоненти. Говорити про хімічному складі подібних напоїв досить складно. Кожен виробник прагне використовувати оригінальні компоненти, для того щоб його продукту не було аналогів. Адже якщо споживачам сподобається такий смак, то він буде користуватися тільки цим сортом.

Важливо розуміти, що існують моменти, коли подібні добавки носять мета не надання смаку, а маскування поганої якості. Вживання дешевої горілки з наявністю ароматизованих добавок може стати причиною отруєння.

За темою:  Користь бурштинової кислоти для організму

У рідкісних випадках добавки служать для того, щоб приховати наявність у складі метилового спирту. Метил один з найбільш токсичних видів спирту. Саме даний вид називається технічним, так як його застосування поширене тільки в промислових цілях. Дуже важливо, що відрізнити метил від етанолу неможливо по таким критеріям, як зовнішній вигляд або запах. Вживання цього спирту може стати причиною таких патологій, як зупинка дихання, кома і навіть зупинка серця.

Це відбувається в результаті того, що метил окислюється організмом досить повільно. Його розпад утворює в організмі безліч отруйних речовин. Всього десять мілілітрів рідини може стати причиною серйозного отруєння і втрати зору. Смертельна доза метилу становить тридцять міліграмів чистої речовини. Фахівці говорять, що всі симптоми отруєння миттєві. Смерть настає протягом чотирьох годин з моменту вживання.

Якщо людина встигає зрозуміти, що п’є напій неякісний, в якому міститься ця речовина, то в цілях протиотрути потрібно вжити склянку якісного напою. Однак навіть такий метод не завжди приводить до спасіння. За статистичними даними, понад дев’яносто відсотків людей, які вжили метил, вмирають від збоїв механізмів роботи організму.

Також важливо пам’ятати про те, що в незалежності від якості алкоголю, він все одно є отрутою для організму мають нервово-паралітичні властивості. Саме вживання алкоголю знищує певні клітини в мозкових відділах.

Регулярне вживання спиртовмісних рідин, призводить до розвитку таких захворювань, як алкоголізм і алкогольний цироз. Крім цього, розвивається безліч проблем з роботою інших органів. Вживання алкоголю має величезний вплив на стан потенції і лібідо.

Пам’ятайте про те, що якісна горілка містить у собі два компонента, етиловий спирт і воду. Присутність у складі консервантів, барвників і ароматичних добавок може призвести до важкого похмельному синдрому.

За темою:  Жувальний тютюн снюс — що це таке

Як перевірити якість напою

Для того щоб визначити, чи містить продукт, що знаходиться перед вами в своєму складі метиловий спирт, досить просто. Існують методики, які можна повторити тільки в умовах лабораторії або в домашніх умовах.

Перебуваючи в лабораторних умовах, рідину нагрівають до певної температури. Від цієї температури і залежить результат. Температура кипіння етилового спирту становить сімсот вісімдесят градусів Цельсія, на відміну від нього метил закипає при шестистах сорока.

В домашніх умовах в невелику ємність з підозрілою рідиною можна додати пару гранул марганцівки. Якщо в напої міститься етил, то з’явиться яскраво виражений запах оцту. Якщо у розчині міститься метанол, то в ємності з’являться бульбашки газу. Крім цього, можна пару разів струснути пляшку з рідиною. В напої, що відповідає всім стандартам якості, бульбашки повітря зникають за дві секунди.

Ці нескладні методи дозволяють визначити якість напою, що знаходиться перед вами. Вони дозволяють убезпечити себе від розвитку можливих наслідків, в результаті вживання підробленої продукції. Саме тому дуже важливо вміти визначати якість горілки «на око» з допомогою останнього методу.

MAXCACHE: 0.38MB/0.00038 sec